Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Felelős Gasztrohős & Jamie Oliver - Felelős Gasztrohős Blog - Felelős Gasztrohős & Jamie Oliver - Felelős Gasztrohős Blog

Felelős Gasztrohős & Jamie Oliver

Néhány napja megkeresett minket az ÖkoHybrid blog szerkesztője, Povodör Judit, és felhívta a figyelmünket rá, hogy május 19-én kerül világszerte megrendezésre a Jamie Oliver alapítványa által szervezett Food Revolution Day. Kiderült, hogy Judit a rendezvény magyarországi nagykövete, így nagyon megörültünk neki, hogy ránk talált, és így mi is csatlakozhatunk az eseményhez! 

És hogy mi mit szervezünk arra a napra? Like-oljatok minket a facebook-on, illetve kövessétek a blogot, és megtudjátok. Egyet mondhatunk: készüljetek valami friss harapnivalóval, tollal, és néhány post it-tel május 19-re!

Miről is szól ez az egész?

Azt már biztos ti is hallottátok, hogy Jamie Oliver szeret főzni. Valószínűleg azt is tudjátok, hogy bár ő nem követ sem vegán, sem zsírmentes, sem egyéb speciális diétákat, mégis nagyon fontosnak tartja, hogy egészségesen, friss alapanyagokból, helyi termékekből dolgozzon, amikor csak tud.

Emellett pedig azt a célt is kitűzte maga elé, hogy a főzést visszahozza a konyhába – vagyis az ellen küzd, hogy folyton feldolgozott ételeket együnk előre gyártott dobozokból, amiknek az összetevőjéről nem is tudunk. Szeretné, ha a gyerekeknek nem kellene elmagyarázni, hogy mi az a brokkoli, és hogy a krumpli az bizony nem a fán nő.

Bár szerencsére itthon még nem olyan rossz a helyzet, mint a Jamie által emlegetett országokban (UK, USA), hiszen mi talán nem eszünk annyi „dobozos” ételt, tagadhatatlan azonban, hogy a hagyományos magyar konyha alapját nem kifejezetten az egészséges táplálkozás elvei adják. Ijesztő, hogy az elmúlt három évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma Magyarországon, és egyre több fiatalt diagnosztizálnak cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással – pedig ezek a betegségek korábban csak a felnőtt lakosságra voltak jellemzőek. És még egy rossz hír, az OÉTI főigazgatójától: „a magyar nők körében a túlsúly és az elhízás előfordulási gyakorisága az uniós tagállamok között a legmagasabb. A férfiak körében pedig négy tagállam előzi meg Magyarországot.”

Egészséges nekünk, egészséges a Földnek

FoodRevolution.jpgMi úgy gondoljuk, hogy nagyon szoros a kapcsolat a között, hogy mi jó nekünk, és mi jó a Földnek. Ha helyi alapanyagokkal főzünk, azzal nem csak a frissebb és több tápanyaggal rendelkező – egy szóval finomabb – ételeket készíthetünk, de megkíméljük a környezetünket a szállítással járó szén-dioxid kibocsátástól, a vegyszerektől, amivel a terméket kezelik, hogy kibírja a hosszú utat, és nem utolsó sorban támogatjuk a helyi gazdaságot is. Ha helyi ételeket eszünk, megismerhetjük a termelőt és pontosan megtudhatjuk, mennyire tiszta a zöldségünk, gyümölcsünk (vagyis milyen, és mennyi vegyszert használtak a termeléskor); és bízhatunk abban, hogy valóban jó minőségű árut kapunk.

Kerüljünk fel a térképre!

Bíztatunk tehát mindenkit, hogy vegyen részt a Food Revolution napon május 19-én, akár kisebb, akár nagyobb rendezvénnyel, vagy csatlakozzatok már elindult kezdeményezésekhez, és álljunk ki együtt az egészséges, igazi ételek mellett!