Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Vegán étrenddel a fenntarthatóságért: a következő lépcsőfok - Felelős Gasztrohős Blog - Vegán étrenddel a fenntarthatóságért: a következő lépcsőfok - Felelős Gasztrohős Blog

Vegán étrenddel a fenntarthatóságért: a következő lépcsőfok

A Prove.hu vendégcikke.

A vegán filozófia megértése vagy a növényi étrend fokozatos kipróbálása, elsajátítása annak megértése is egyben, hogy fontos szerepünk van a bolygó és annak élővilágának megmentésében.  

Nem szabad másokra várnunk, mert fogy az időnk, amíg visszafordíthatóak a klímaváltozással járó negatív hatások, valamint a globális túlfogyasztás miatt egyre több élőlényt zsákmányol ki az emberiség. Éppen ezért szükség van az olyan emberekre, akik cselekednek is.

Szelektív hulladékgyűjtés, napelemek telepítése, műanyag szívószál elhagyása, és még sok más apróság, amit megtehetünk a környezetünkért. Mára már népszerűek ezek a módszerek a bolygó megmentése érdekében, és további, talán kevésbé népszerű, de igazán nagy hatású lépéseket tehetünk, ha szívünkön viseljük a fenntarthatósági törekvéseket. Létezik egy olyan módszer, amihez szintén csak az egyéni felelősségvállalásunkra van szükség, és közben jelentős környezeti kártól óvhatjuk meg a természeti kincseinket és az élővilágot – ez pedig nem más, mint az étrendváltás, mégpedig a vegán, azaz növényi alapú étrendre való tömeges átállás.

Húsfüggőség kontra túlélés

A fenntarthatóság iránt érdeklődő és nyitott szemmel járó olvasók szinte biztos, hogy belefutottak már legalább egy, az étrendváltás szükségességét támogató cikkbe vagy tanulmányba. Az utóbbi évtizedekben sorra jelentek meg olyan kutatások, melyek megerősítették nemcsak a klímakrízis valós fenyegetését az emberiségre nézve, de azt is, mekkora szükség lenne az élelmezési rendszerünk teljes átalakítására, hogy tartani tudjuk a klímacélokat, mint például a Párizsi klímaegyezményben meghatározott 1.5 Celsius fokos határt.

A hangzatos zöld reformok, csúcstalálkozók és klímatudatos választási ígéretek azonban csigatempóban valósulnak meg. Az olyan vállalásokra alapozni, minthogy a Coca-Cola és a Nestlé 2050-re karbonsemlegessé válnak, az emberiség jövőjét illetően nem kecsegtet túl sok reménnyel, ahogy a politikusok gyakori “nagyotmondó versenye” sem.

Éppen ezért fontos, hogy higgyünk magunkban, ne becsüljük alá az egyéni felelősségvállalás fontosságát, valamint ne várjunk másokra, hanem mi magunk mutassunk példát, és engedjük barátainknak, családunknak, ismerőseinknek, hogy csatlakozzanak a vegán életmódhoz, ezzel segítve bolygónk és az emberi faj hosszú távú jólétét.

Mi az a vegán étrend, és miért jobb a Földnek?

Meglepő lehet, de a vegán étrend nem kizárólag “a vegánok étrendje”. Valójában követhet valaki úgy is növényi étrendet, hogy közben az életmódja többi részét – ruházkodását, kozmetikumait, szórakozási formáit, utazási szokásait stb. – nem változtatja meg. Ugyanakkor, ha minél több aspektusát sajátítjuk el a teljes életmódnak, jelentősen sokszorozhatjuk a hatásunkat. A divatipar, vagy éppen a háztartási cikkek ökolábnyoma és környezeti terhei szintén jelentősek, és ezekben is lassan, de biztosan érdemes váltania az emberiségnek tudatosabb, etikusabb praktikákra és márkákra.

A veganizmus, mint filozófia, az állatok kihasználásának és tárgyiasításának teljes elutasításáról szól, a növényi alapú étrend azonban mindenkinek kedvező lehet, aki egészségügyi problémákkal küzd, vagy éppen a Földet szeretnék megóvni a további károktól.

Nézzünk meg néhány megdöbbentő adatot az állattenyésztés és takarmányozás, valamint a növényi étrend közötti különbségről:

  • A metán – melynek elsődleges forrása az élelmezési célú állattenyésztés -, bár kevesebb ideig marad a légkörben, de közben 28-szor jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint a szintén problémás szén-dioxid (CO2). A marha- és birkahús elhagyásával jelentősen csökkenthetjük a metánkibocsátásunkat.
  • A világon megtermelt szója 75-80%-át az állattenyésztésben használják fel, amelyek elképesztő mennyiségű erdőirtáshoz járulnak hozzá. A teljes emberi felhasználás mindössze 6%-ot tesz ki.
  • Egy kilogramm marhahús előállításához kb. 15.000 liter vízre van szükség – eközben egy kilogramm tofuhoz 2.500, egy kilogramm brokkolihoz pedig mindössze 280 literre van szükség.
  • Egy átfogó tanulmány szerint, ha az emberiség növényi étrenden élne, 75%-kal csökkenne a mezőgazdaságra használt földterület mennyisége, ami 3,1 milliárd hektár felszabadulását jelentené – ezeken a területeken nemcsak tápanyagban gazdag növényi alapú ételeket termelhetnénk meg 10 milliárd ember számára, de további erdőket is telepíthetnénk a klímaváltozás lassítása érdekében.

Azok, akik növényi étrendre váltanak, már egyénként is hatalmas hatást érhetnek el. A Prove.hu vegán magazin számításai alapján egyetlen hónap alatt nem kevesebb mint 78 m² földterületet, 61,2 kg CO²-t és 37.700 liter vizet spórolhatunk meg, miközben akár 30 állat életét is megkímélhetjük (legalábbis ennyivel csökken a kereslet a részünkről).

Konkrét lépések már ma

Ha úgy érzed, hogy elsőre nehéz lehet a teljes életmódváltás, és további időre van szükséged a tanuláshoz, akkor is tehetsz apró lépéseket, hogy tettekben is megmutatkozzon az elhatározásod.

Kezdheted például ezekkel:

  • Járj utána hiteles forrásokból, milyen hatásai vannak az állati és a növényi eredetű étrendeknek. A legjobb, ha tudományos portálokat vagy tanulmányokat olvasol.
  • Döntsd el, hogy tartasz hetente néhány húsmentes, vagy akár teljesen vegán napot (és próbáld meg kihozni belőle a maximumot finom ételekkel, olvasással, kísérletezéssel, hogy ne érezd önsanyargatásnak).
  • Fogadd meg, hogy nem fogyasztasz többé olyan húsokat, amelyeknek a legnagyobb a környezeti lábnyomuk, mint például a marhahús.
  • Hívd meg ismerőseidet egy vegán challenge-re, mint például a Veganuár (vegán január) kihívás.
  • Tanulj meg jól érvelni, képviseld hitelesen az elveidet és számodra fontos értékeket, mint például a fenntarthatóság vagy a növényi étrend.
  • Keress vegán recepteket, próbáld ki őket és készítsd el a családtagjaidnak, barátaidnak is, hogy őket is bevond a változásba.
  • Támogasd az etikus vállalatokat és szolgáltatókat, amikor csak lehetséges, akiknek vannak reális klímavédelmi terveik, vagy már eleve kevésbé károsabbak és profitorientáltabbak a mammutvállalatoknál.
  • Ossz meg állatvédő és környezetvédő tartalmakat hiteles forrásból.
  • Kövess vegán tartalomgyártókat – akár étrend, akár teljes életmód témában.