Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Ahol a test és lélek a környezetvédelemmel egyesül - Felelős Gasztrohős Blog - Ahol a test és lélek a környezetvédelemmel egyesül - Felelős Gasztrohős Blog

Ahol a test és lélek a környezetvédelemmel egyesül

Nemrég meghívást kaptunk az Angyalföldön található Forró Jóga stúdióba, a szervezet jogász jógász és élelmiszermérnök-termékfejlesztő-szakács tulajdonosaitól, akik azt ígérték, hogy a stúdióban számos kitűnő környezetvédő ötlettel fogunk találkozni. A tulajdonosoknak mind a kialakítás, az üzemeltetés, mind a forgalmazott termékek szempontjából fontos a környezet kímélése. A fentieket hallva nagy örömmel fogadtuk el a próbaóra lehetőségét.

KE2H9838.jpg

Az óra előtt megtudtuk, hogy a stúdió takarításához környezetkímélő tisztítószereket használnak, a férfi és női öltözőkben pedig időzítős zuhanyzók gondoskodnak a felesleges vízpazarlás kiküszöböléséről. A papírfogyasztás csökkentése érdekében a bérletesek nem a hagyományos papír alapú bérletet kapják, hanem egy hosszabb ideig használható, kóddal ellátott, tartósabb kártyát.  

Egy foglalkozás 90 perces, ahol egy 26 pózból álló jógasorozatot végeztet velünk az oktató, ami megegyezik a hatha jóga mozdulatsoraival. A forró jóga különlegességét az adja, hogy a gyakorlatokat egy 40 Celsius fokosra felfűtött teremben végzik. A meleg hatására ugyanis jobban ellazul a test és könnyebben nyújtható, így hamarabb érezhetőek a jótékony hatások, mint egy „hideg” szobában. Különösen kezdők számára ajánlott. Az angyalföldi stúdióban a terem megfelelő hőmérsékleten tartását és a mégis oxigéndús levegő biztosítását hőcserélős fűtési rendszerrel oldják meg. A befelé érkező friss hideg levegő átveszi a meleg levegő hőenergiájának a 80%-át, ami az ablaknyitásos szellőztetéshez képest rengeteg energiát spórol meg. Így az órán folyamatosan biztosított a 40 Celsius fokos hőmérsékletű tiszta és oxigéndús levegő, amely eddig máshol nem tapasztalt módon tette számomra a gyakorlást teljesen természetessé és könnyeddé.

Az óra során a meleg és a mozgás következtében nagy a vízveszteség, ezért az oktatók ajánlják a folyadék megfelelő mennyiségű pótlását. A stúdióban műanyagba palackozott vizet környezetvédelmi szempontok miatt nem árusítanak, helyette betétdíjas üveges ásványvíz kapható, amit a vendégek a recepción visszaválthatnak. Van lehetőség kulacsot is vásárolni és azt a terem előtt található ivókútból folyóvízzel feltölteni.

A szőnyegek, amin a gyakorlatokat végeztük szintetikus, antibakteriális, újrahasznosított anyagból készültek, amik könnyen tisztíthatók.

2013-03-28 12.53.51.jpg

Mivel az óra előtt 3 órával már nem javasolt enni, a gyakorlás után már igencsak megéhezik az ember. Szerencsére nem kell messzire mennünk, hogy ha tápláló, minőségi és környezettudatos ételt szeretnénk magunkhoz venni. A recepció mellett található büfé és olvasó sarokkal felszerelt pihenő tökéletes lehetőséget biztosít az étvágyadnak megfelelő táplálék elfogyasztásához. 

A kínálat kialakításánál a táplálkozástani érték mellett az egyik fő szempont az élelmiszer származási helye. A tulajdonosok igyekeznek mindent Magyarországról, elsősorban Budapest környékéről beszerezni.  A Delibaba Szendvicsműhely gondoskodik a mindig friss levesek, saláták, cibatták széles és ízletes választékáról. Ami estére megmarad azon pedig a dolgozók osztoznak, így nem kerül semmi a kukába. A Piszkei Öko és a Manna ropogtatnivalók mellett ugyan felfedezhető még néhány Angliából származó termék, de a tulajdonosok ígérték, hogy amint sikerül az itthoni változataikat megtalálni, azokat is lecserélik hazaira. A pihenőben kizárólag nem filteres magyar gyógyteák találhatók és fogyaszthatók.  Ha azonban a szomjunkat inkább gyümölcslével oltanánk, válogathatunk a Bio Berta bőséges kínálatából. A stúdió rövid távú tervei közé tartozik az élelmiszer paletta további bővítése (pl. turmixokkal), valamint egy nagyobb közösségi tér kialakítása is, amit kíváncsian várunk. 

KE2H9699.jpg

A tulajdonosok arra is kiemelt figyelmet fordítanak, hogy a műanyag csomagolású termékek csomagolása lebomló anyagból készüljön. A hulladékot természetesen szelektíven gyűjtik, az elhelyezett papír és műanyag tárolókat saját maguk válogatják át és viszik el a legközelebbi gyűjtőszigetre.

A stúdió egész légköre arra bíztatja a vendégeket, hogy a vizet és a villamos energiát csak a szükséges mértékben használják. A helyszínen ezzel kapcsolatban további tippeket is olvashatsz, de a személyzet szívesen fogadja a hasznos tanácsokat a vendégektől is.

Érdekes összefüggés, hogy ami az ember egészségének jót tesz, az majdnem mindig a környezetet is kíméli. Ha az emberek jobban odafigyelnének saját egészségükre, akkor nem lenne értelme a rossz minőségű, egészségtelen és a környezetre is káros élelmiszerek előállításának. Az egészségünk érdekében hozott döntéssel a rossz minőségű és fölösleges termékek ellen szavazunk. Vajon felgyorsulna-e a környezet védelme, ha a rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás minden ember életének részévé válna? Egy próbát mindenképpen megér, már csak saját egészségünk érdekében is.