Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Télen termett táplálék: kampány a helyi zöldségekért - Felelős Gasztrohős Blog - Télen termett táplálék: kampány a helyi zöldségekért - Felelős Gasztrohős Blog

Télen termett táplálék: kampány a helyi zöldségekért

A tél több szempontból is hajaz a legborzasztóbb évszak címre: hideg van (bár idén egy szavunk sem lehet), szürkeség, és még jókat enni sem lehet, hiszen alig érik valami. Vagy mégsem?

Szerintünk a tél kiváló időszak egy kis konyhai kreatívkodásra: ha jól körülnézünk, akkor ebben az időszakban is találhatunk színes, ízletes és tápláló hazai alapanyagokat, és nem kell megelégednünk a ki-tudja-hol, melegházban érlelt, vízízű paradicsomokkal. Azt persze mi is tudjuk, hogy egy idő után unalmassá válhat állandóan krumplit, céklát, répát és káposztát enni, ezért az új kampányunkban izgalmas téli receptekkel, éttermi menükkel és fotóversennyel igyekszünk megmenteni az “unalmas” alapanyagok renoméját.

Február 1-től március 15-ig a Szimplával és több Fenntartható Étteremmel összefogva kampányt szervezünk az itthoni földben, télen termett zöldségek fogyasztásának ösztönzésére. Csatlakozz te is! Hogyan?

– VÁLLALD A KIHÍVÁST: egyél heti legalább kétszer téli zöldségből készült ételt! Regisztrálj itt, és figyeld a Gasztrohős facebook falát, ahova feltöltjük a kampányhoz csatlakozó Fenntartható Éttermek ajánlatait!

NEVEZD kedvenc téli receptedet a receptversenyünkre!

– Oszd meg téli, helyi alapanyagokból készült ételek FOTÓJÁT a közösségi média oldalakon (facebook, instagram), és használt a #telentermett hashtaget, hogy részt vehess a sorsoláson! (Azt külön köszönjük, ha a @szimplakert-et és a @gasztrohos-t is megjelölöd!)

A résztvevők, posztolók között természetesen nyereményeket is sorsolunk!

Íme néhány téli recept ízelítőnek a Felelős Gasztrohős önkénteseitől, amit nemrég néhány újságírónak is elkészítettünk:

Téli nyers céklasaláta:

3 sárga és 3 lila cékla (kapható pl a Fehérvári úti vagy a Lehet piacon)
1 fekete retek
2 lilahagyma
2 doboz napraforgó csíra
olaj, mustár, só, bors

A céklákat, retket és a hagymát vékonyra szeleteljük. Egy nagy tálban összekeverjük a csírával, sózzuk, borsozzuk. Kb 2 kanálnyi finom olajat (dió, mák, olíva, vagy ami éppen van otthon) összekeverünk ízlés szerinti mustárral, és hozzákeverjük a zöldségekhez. Kész!

20160121_szimpla-gasztrohos_ebed_4.JPG

Izraelben tanult falafel:

0,5 kg száraz csicseriborsó (úgyis a Hüvelyesek Éve van!)
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyem/fél csokor korianderlevél
1 evőkanál őrölt római kömény
1 evőkanál őrölt koriander
1 evőkanál liszt
frissen őrölt bors
cayenne-i bors só

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk. Másnap hozzáadjuk a hagymákat és a fűszereket, majd aprítógéppel összekeverjük őket. Az így készült mixhez egy kis lisztet adunk, majd a diónál kicsit nagyobb méretű gombócokat formálunk. A golyókat kb 180 fokos olajban – vagy sütőben – kisütjük, és kóstoláskor igyekszünk nem megégetni a szánkat.

img_4133.JPG

Céklás brownie

(Az eredeti receptet annyit módosítottuk, hogy kevesebb cukrot raktunk bele.)

500 g cékla (főzve)
100 g vaj
200 g étcsokoládé (fair trade-et és/vagy biot, kakaó tartalmút válasszunk)
100 g finomliszt
150 g cukor
3 db tojás (pl. a YouTyúk-tól)
25 g cukrozatlan kakaópor
1 csipet só

Meghámozzuk és megfőzzük a céklát, majd kisebb darabokra vágjuk. Összetörjük a csokoládét, amit 100 g vajjal és a főtt céklával aprítógépben összekavarunk (akár töb adagban). Felverjük a három tojást egy kis sóval és cukorral, majd hozzákeverjük a céklás keveréket. Megszórjuk liszttel és kakaóporral, majd jól összekeverjük. Kivajazzuk a sütőformánkat és 160 fokon (légkeveréses) 25 percig sütjük.

 

 Várjuk a ti receptjeiteket, fotóitokat is! 

Jó étvágyat!

copy_of_telen_termett_taplalek.jpg