A hét hala: ponty
Deprecated: Creation of dynamic property Timber\Post::$intro is deprecated in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/themes/gblog/vendor/timber/timber/lib/Core.php on line 45
1. Miért egészséges?
A pontynak teljes értékű fehérjéi vannak, így az összes esszenciális aminosavat be tudjuk vele vinni a szervezetünkbe. Húsa gazdag B- vitaminokban, különösen B12 vitaminban. Jelentős mennyiségben tartalmazza a szervezetünknek szintén nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavak leghasznosabb formáit (DHA, EPA). Egy szelet sült pontyfilé (170g) fedezi a szükséges napi omega-3 zsírsav bevitel egészét, és a B12 vitamin bevitel közel felét.
2. Hol él?
A ponty a Földünkön legszélesebb körben elterjedt édesvízi halfaj, a tudatos telepítő munkának köszönhetően minden földrészen megtalálható. Belső-Ázsiából származik
Magyarországon: Balaton, a Tisza, Körösök, Dráva, Száva.
A boltokban kapható pontyok nagy többsége tenyésztett, úgynevezett tógazdaságokban él, erre remek példa az Aranyponty Zrt. rétimajori tórendszere. Ezek a halak extenzív tartásúak, ez a tartásmód az intenzív tartással szemben kisebb létszámú állományt jelent, nagyobb élettérrel.
3. Mit eszik?
Természetes körülmények között és a halgazdaságokban is leginkább planktonokat, kisebb rákokat, szúnyoglárvát, csigákat, kagylókat túr ki a fenékiszapból, csipegeti le a nádszárról és más vízinövényről. Ezeken kívül egyes hínárfélék fiatal hajtását, termését is.
Tenyésztett pontyoknál a hozzátáplálás mindig gabonával, búzával, kukoricával történik
4. Hol lehet hozzájutni?
Magyarországon talán a pontyot a legkönnyebb találni, majdnem minden halas étteremben, piacokon, sőt még nagyobb áruházláncoknál is megtalálható.
Felhívnánk azonban a figyelmet arra, hogy érdemesebb inkább a termelői boltokat, piacokat választani. Úgy tudjuk, hogy a sokáig zsúfolt akváriumokban tartott pontynak lesz egy rossz mellékíze.
Vásárláshoz ajánljuk a Kapj rá kampány halbolt keresőjét
5. Miket lehet belőle készíteni?
Hagyományos ételek: halászlé, rántott ponty, rácponty, fokhagymás-paprikás egészben sült ponty…
Nem hagyományos: curry, chips, tepertő, fasírt, alufóliában sült céklás pontypatkó