A hét hala: afrikai harcsa

1. Miért egészséges?

Az afrikai harcsa húsa is tartalmaz az összes esszenciális aminosavból, akárcsak a ponty. Viszont a harcsafélék, így az afrikai harcsa húsa a pontyhoz képest kevesebb fehérjét és foszfort tartalmaz. Így  a fehérje és foszforszegény diétát folytatók számára az afrikai harcsa jobb választás lehet, mint a ponty. Ezen felül egy sült afrikai harcsa filé több mint kétszeres B1- és B12-vitamintartalommal rendelkezik a sült pontyfiléhez képest.

afrikai_harcsa.jpg

2. Hol él?

Az afrikai harcsa elterjedési területe és eredeti élőterülete az afrikai kontinens volt, de Kis-Ázsiában is előfordult. Eredeti hazájában, ahol a vizek hőmérséklete soha nem süllyed 16 fok alá, a folyókban, tavakban és mocsarakban is megtalálható.

Magyarországra 1986-ban érkeztek az első afrikai harcsaivadékok Dániából és Hollandiából.

Kizárólag haltenyésztő farmokon tartható és tenyészthető ma Magyarországon, mivel temperált hőmérsékletű vízre van szüksége, amit csak a hőforrások közelébe telepített halgazdaságok mesterséges tavaiban kaphat meg. Vadvízi tartása a hidegvíz tűrő képessége miatt jelentős nehézségekbe ütközik, mert 14 celsius fokos vízben már elpusztul.

3. Mit eszik?

Mindenevő hal, amely táplálékot keresve a mederfenéktől a felszínig bejárja a vizet. A fiatalok zooplanktont, a nagyobbak vízi rovarlárvákat, alsórendű rákokat, puhatestűeket, különböző növényi anyagokat, szerves törmeléket és kishalat fogyasztanak.

A tenyésztett halakat vegyes táppal etetik, félig növényi, félig állati

4. Hol lehet hozzájutni?

Ahogy a pontyot is, afrikai harcsát is minden nagyobb áruházban, piacon, halboltban lehet kapni.

Használjátok, a Kapj rá halbolt keresőjét:

Ha van jó beszerzési forrásotok, írjátok meg nekünk!

5. Miket lehet belőle készíteni?

Hagyományos: harcsapaprikás, rántott harcsa, rostonsült harcsa, bakonyi harcsapaprikás, harcsa halászlé

Nem hagyományos: citromos fokhagymás harcsa, harcsa brassói, harcsafasírt, harcsa édes-savanyú mártással

harcsapaprikas.JPG