Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
A hét hala: busa - Felelős Gasztrohős Blog - A hét hala: busa - Felelős Gasztrohős Blog

A hét hala: busa

1. Miért egészséges?

A halhús D-, E-, A- , B-12 vitamint tartalmaz és megtalálhatóak benne az emberi szervezet számára fontos nyomelemek: magnézium, kalcium, vas, cink, szelén, jód. Táplálkozás-egészségtani szempontból nagyon előnyös, hogy 20% zsìr amelynek nagy rèsze többszörösen telítetlen, 11%-a omega-3.

Egyes kísérletek szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolják.

A többi halhoz kèpest alacsony a foszfor tartalma,  ezért vesebetegek is fogyaszthatjàk.

busa_pecahu.jpg

2. Hol él?

A busa a földünkön széles körben elterjedt halfaj, de nagy mennyiségben inkább csak az ázsiai országokban és Európa vizeiben található meg.

Eredeti élőhelye Kína, a Kárpát-medencében nem őshonos. A 60-as évektől végzett rendszeres telepítések miatt a magyarországi folyókban és néhol tavakban két faj, a pettyes busa és a fehér busa is gyakran előfordul.

A boltokban kapható busát általában tógazdaságokban nevelik.

3. Mit eszik?

Fito- és zooplanktonnal táplálkozik, vagyis egyformán fogyasztja az állati és növényi eredetű planktonokat is. Egy nap akár a testsúlyával megegyező mennyiségű planktont is képes elfogyasztani.

Tógazdaságokban a hozzátáplálás mindig gabonával, búzával, kukoricával történik.

4. Hol lehet hozzájutni?

Néhány Tesco áruházban

Bajcshal

győri halbolt – Győr, Hermann Ottó. u.

székesfehérvári halbolt – Székesfehérvár, Palotai u. 3

mosonmagyaróvári halbolt – Mosonmagyaróvár, Régi Vámház tér 5

budapesti halbolt – Budapest, VII. ker. Garay tér 16

siófoki halbolt – Siófok, Horgony u. 1

Halas Bt.

1204 Budapest, Tátra tér 1. (piac)

halbolt.hu

Lőrinci piac – 1184 Budapest, Balassa Bálint u. 2-10.

Ezüstpikkely– hal és vadhús bolt

Kecskemét, Budai utca 6.

Mars téri halüzlet  6724 Szeged,  Mars téri piac            

Óbudai (békásmegyeri ) Piac 1039  Budapest, Heltai Jenő tér 1            

Haludvar 1155 Budapest, Rákos út 128.

Kiszállítást is vállalnak!

Használjátok a Kapj rá kampány halbolt keresőjét

5. Miket lehet belőle készíteni?

Készíthetjük rántva, sörtésztában, fasírtként, egyben sütve különböző szószokkal, borban párolva, roston sütve, fűszeres curryként. Süthetjük vajban,  szalonnával tűzdelve vagy egy kis olajon tepsiben. Kiváló halleveseket és halas lecsót  is készíthetünk belőle.

fokhagymas-busa-ritakonyhaja.jpg