Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
A hét hala: amur - Felelős Gasztrohős Blog - A hét hala: amur - Felelős Gasztrohős Blog

A hét hala: amur

Halathon – a magyar hal maraton című kampányunk keretében minden héten bemutatunk nektek egy édesvízi halat. A hal nagyon egészséges eledel, de a tengeri fajok túlhalászottsága miatt érdemes az itthon élő fajtákból válogatni. Meg fogtok lepődni, mennyi finomságot lehet készíteni belőlük! E heti ajánlatunk számotokra az amur, ismerjétek meg jobban és kóstoljátok meg ti is!

Miért egészséges?

A halhús D,E,A, B12 vitamint tartalmaz és rengeteg nyomelemet (pl. cink, szelén, kalcium, magnézium, jód, vas) az esszenciális aminosavak és omega3 zsírsavak fő forrása.

Klinikai tesztek (megfigyelések) igazolják, hogy a „halevők” körében nagyon alacsony az asztma és az Alzheimer-kór kialakulása és alacsony a gyulladások, gyulladásos megbetegedések előfordulása.

Diétázóknak kifejezetten jó választás az amur, hiszen az egyik legkevésbé zsírosabb halunk.

amur_miksacafe.jpg

Fotó: Miksa Café Ökobisztró

Miket lehet belőle készíteni?

Húsa jó minőségű, hófehér közepesen szálkás, száraz. Elkészítése hasonló, illetve megegyezik a pontyéval. Ikrája nem fogyasztható, mérgező.

Készülhet belőle steak, süthetjük egészben, rántva, csőben sütve.

Nagyon jól megy hozzá a fokhagyma, spenót, tejföl, citrom, fehérbor.

Hol lehet hozzájutni?

Bajcshal
győri halbolt – Győr, Hermann Ottó. u.
székesfehérvári halbolt – Székesfehérvár, Palotai u. 3
mosonmagyaróvári halbolt – Mosonmagyaróvár, Régi Vámház tér 5
budapesti halbolt – Budapest, VII. ker. Garay tér 16
siófoki halbolt – Siófok, Horgony u. 1

halbolt.hu
Lőrinci piac – 1184 Budapest, Balassa Bálint u. 2-10.

Ezüstpikkely– hal és vadhús bolt
Kecskemét, Budai utca 6.

Haludvar 1155 Budapest, Rákos út 128.
Kiszállítást is vállanak!

Haltenger halbolt
Pécs, Nagy Lajos Király útja 12.
Tel: 70/9478-893

Halászmester Kft.
9700 Szombathely, Rohonci út 60.
E-mail: balassapeter1@gmail.com
Tel.: 30/359-23-84

Akasztói horgászpark és halászcsárda
53-as főút 14-es km
Akasztó, Kígyóshíd tanya 6.
Telefon: +36 20 550 5000
info@halascsarda.hu

Vásárláshoz ajánljuk a Kapj rá kampány halbolt keresőjét: http://kapjra.hu/halbolt-kereso/

amur_wikimediacommons.jpg

Hol él?

Kína északi részén és Szibériában őshonos. Nevét az Amur folyóról kapta, Oroszország és Kína határfolyójáról, melynek középső és alsó szakaszán elterjedt. Tipikusan folyóvízi, ott is a meder mély, gyors sodrású részein tartózkodik legszívesebben

Az amur hazánkban nem őshonos halfajta, Magyarországra 1963-ban telepítették be és mivel jól alkalmazkodik új környezethez így gyorsan elszaporodott. Csak folyóvizekben ívik, tavakban csak mesterségesen lehet megoldani az utánpótlást.

Mit eszik?

Növényevő hal, főleg fonalas algákat, lágyszárú hínárféléket, idősebb korában a nádat és különféle vízinövényeket eszik. Nagyon kedvelik olyan tavakban, folyószakaszokon ahol túl burjánzott a növényzet, mert megtisztítja a tavakat; ha viszont kevés a megtisztítandó növényzet, akkor nagy károkat okozhat, mivel hatalmas pusztítást végez a nádasokban. Vízi növényből naponta akár testtömege 140%-át is képes elfogyasztani.

Tenyésztett amurnál a hozzátáplálás mindig gabonával, búzával, kukoricával történik.