A hét hala: szürke harcsa
Deprecated: Creation of dynamic property Timber\Post::$intro is deprecated in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/themes/gblog/vendor/timber/timber/lib/Core.php on line 45
Miért egészséges?
A szürke harcsa táplálkozásélettani szempontból hasonló az afrikai harcsához:
Az harcsa húsa is tartalmaz az összes esszenciális aminosavból, viszont a harcsafélék, így a szürkei harcsa húsa a pontyhoz képest kevesebb fehérjét és foszfort tartalmaz. Így a fehérje és foszforszegény diétát folytatók számára az szürke harcsa jobb választás lehet, mint a ponty. Ezen felül egy sült szürke harcsa filé több mint kétszeres B1- és B12-vitamintartalommal rendelkezik a sült pontyfiléhez képest.
Mi készíthető belőle?
Hagyományos: harcsapaprikás, rántott harcsa, rostonsült harcsa, bakonyi harcsapaprikás, harcsa halészlé
Nem hagyományos: citromos fokhagymás harcsa, harcsa brassói, harcsafasírt, harcsa édes-savanyú mártással, füstölt harcsa, harcsanyárs
Sőt akár még harcsa sushi is készülhet belőle! A receptet hamarosan megosztjuk!
Van jó harcsás recepted? Írd meg nekünk a juci{kukac}gasztrohos.hu-ra
Harcsapaprikás
Hol él?
A harcsa a földünkön széles körben elterjedt édesvízi halfaj. Eredetileg Közép- és Kelet-Európában őshonos, de a telepítések révén eljutott szinte már az egész kontinensre, kivéve az északi részeket. Megtalálható minden olyan folyóban és állóvízben, ahol előfordulnak mély, gödrös részek, bedőlt fák, kőrakások, elsüllyedt hajók, amelyek árnyékában a ragadozó biztosan rejtőzhet. A leggyakoribb előfordulási helyei a Balaton, Dráva, Duna, Maros, Tisza, Körösök, Mura, Duna-Tisza-csatorna, Sajó, Zagyva, Fonyódi árok, Velencei tó, Fertő tó. Továbbá számos halgazdaságban tenyésztik, nevelik.
Mit eszik?
Kisebb példányai főként hallal, rákokkal, piócákkal, puhatestűekkel táplálkoznak, a nagyobbak vízközelben élő kétéltűeket, emlősöket, vízimadarakat is zsákmányolnak.
A tenyésztett, extenzív tartásában élő halak nem kapnak tápot, a tógazdaságban élő kisebb, ”értéktelenebb” halakat esznek. Intenzív tartásban a táp 20-30%-ban állati, 70-80%-ban növényi.
Magyarországon nagyon ritka az intenzív tartású szürke harcsa.
Hol kapható?
FrissHALpiac halbolt Budapest 1116.Kondorosi út 3. +36 70 770 0360
győri halbolt – Győr, Hermann Ottó. u.
székesfehérvári halbolt – Székesfehérvár, Palotai u. 3
mosonmagyaróvári halbolt – Mosonmagyaróvár, Régi Vámház tér 5
budapesti halbolt – Budapest, VII. ker. Garay tér 16
siófoki halbolt – Siófok, Horgony u. 1
Halas Bt. 1204 Budapest, Tátra tér 1. (piac)
halbolt.hu Lőrinci piac – 1184 Budapest, Balassa Bálint u. 2-10.
Ezüstpikkely– hal és vadhús bolt Kecskemét, Budai utca 6.
Haludvar 1155 Budapest, Rákos út 128.
Mars téri halüzlet 6724 Szeged, Mars téri piac
Óbudai (békásmegyeri ) Piac 1039 Budapest, Heltai Jenő tér 1
Használjátok a Kapj rá kampány halbolt keresőjét:
http://kapjra.hu/halbolt-kereso/
Van egy jó halasod? Írd meg nekünk a juci{kukac}gasztrohos.hu-ra!
Harcsanyárs savanyított hagymával