#Helybeniszom Farkas Líviával, az Urban:Eve bloggerével

Még pont egy hét van hátra a Breakslow Budapest és a Felelős Gasztrohős közös kampányából, a #helybeniszom kíhívásból, amelynek lényege, hogy rávegyünk titeket: szeptemberben elvitel helyett igyátok meg helyben, “igazi” bögréből vagy csészéből a kávétokat, teátokat. Miért? Meg az eldobható pohár teljesen felesleges hulladék, ráadásul klassz dolog leülni és nyugodtan kávézni – akár egyedül, akár barátokkal, családdal.  

Arra gondoltunk, talán nektek is meghozza a kedveteket, hogy beszálljatok és posztoljatok az instagramra vagy a facebookra #helybeniszom taggel, ha megkérdezzük néhány kedvenc bloggerünket arról, ők hogy isszák a koffeinjüket! (Oh, és egyébként egy szuper ajándékcsomagot is nyerhet A Pesti Szatócs bolt jóvoltából az, aki a megosztott fotójára a legtöbb like-ot gyűjti.) Fogadjátok szeretettel Farkas Viával, az Urban:Eve bloggerével készült mini interjúnkat!

helybeniszom_nyeremeny.jpg

Hogyan kezded a napod?

Felkelek, megreggelizünk, aztán átbeszéljük a napot. Otthonról dolgozunk a férjemmel, ráadásul a közös cégben, úgyhogy fontos, hogy jól induljanak ezek a reggelek, mert simán el tud úszni az egész nap. Nem kapcsoljuk be a számítógépet és nem nézegetjük a telefonjainkat, amíg a reggelinek nincs vége, különben azonnal eltemetne minket a sok e-mail meg teendő. 🙂

Szerinted fontos megadni a teázás/kávézás, vagy az étkezés módját? Ha igen, miért?

Általában minden tevékenység “mélyebbre megy”, jobban pihentet, ha nem a háttérben történik, hanem odafigyelünk arra, ami éppen történik. De ez nem jelenti azt, hogy soha nem megy valami jó kis sorozat, miközben eszünk vagy teázunk, sőt. 🙂 Van ilyen is, olyan is, mindkettőnek megvan a maga helye és szerepe.
A reggeli kávét a nagymamámtól örökölt régi, kotyogósban főzzük le, nagyon szeretem a hangját, a gyerekkoromra emlékeztet. Nálunk a kávé amúgy inkább a szertartás része, nem létszükséglet – jó megfőzni, elkortyolni együtt (sok tejjel, cukor nélkül) a reggeli után, de az sem tragédia, ha kimarad. Napi egyszer kávézunk, inkább az ízéért, nem a spannolás miatt. Nagyon ritka, hogy délután iszom egy másodikat, ha például valamelyik kedvenc kávézónk útba esik, és leülnénk beszélgetni. 🙂 Mindig helyben isszuk, pont ezért, mert nem az “intravénás koffein” funkciót látja el, és szeretem a különböző szép bögréket, meg hogy minden helynek megvan a maga kis díszlete.
Teából szeretjük a feketét vagy a chait (szintén tejjel), a különböző gyógynövényeseket (most egy bio márka három mentás teája a kedvencem, de elég nagy mennyiségben fogy a kamilla is), megfázós napokra friss gyömbért forrázunk le, szóval elszórakozunk ezzel is. 🙂 A vízforraló a legtöbbet használt konyhai kütyünk.

tiltw9-08.jpg

Hogyan kapcsolsz ki és töltődsz fel a mindennapi rohanás közben?

Odafigyelek az alvásra és hogy kellő időt töltsek offline, mert hiába jó szórakozás az Instagram görgetése (ez a kedvenc közösségi oldalam), akkor is egy képernyőről van szó. Szeretek elalvás előtt olvasni, szeretek sétálni a természetben, jógázni, barátokkal beszélgetni (élőben vagy Skype-on), de van, hogy csak bámulok ki a fejemből, és vakargatom a törpenyuszink, Gomez fülét. 🙂 Ő a legjobb tanító, ami a lazítást illeti.

kave-budapest-fekete.jpgMelyik a kedvenc Fenntartható Vendéglátóhelyed és miért?

Nagyon szerettem Budapesten a fekete kávézót, kár, hogy nem volt ott, amikor még az ELTE-re jártam, biztos még gyakoribb vendégük lettem volna. 🙂

Milyen “zöld” dolgokat csinálsz otthon?

Megpróbálom összeszedni a fontosabbakat. A legtöbbre már nem is úgy gondolok, hogy kifejezetten “zöld”, hanem csak csinálom, rutin lett. 🙂 De azt hiszem, ez a cél, nem?
Szelektíven gyűjtöm a szemetet, vászontáskával járok a boltba, gyalog megyek mindenhova, vagy tömegközlekedéssel (bár Brightonban annyira közel van minden, hogy mióta itt élek, nem ültem a helyi buszon sem :)). Igyekszem szezonálisan és a környékről vásárolni, elfogadom, hogy nincs egész évben eper meg dinnye, annál jobban örülök neki, amikor van. 🙂 Kicseréltük az izzókat tartósra, a mindennapi tisztítószereim lebomlóak (sokat takarítok ecettel és szódabikarbónával). Meggondolom, hogy mikor és mit veszünk, nem cserélek le valamit csak azért, mert egy új modell lett a divat – én tipikusan az az ember vagyok, aki addig hordja a téli csizmáját és addig nyúzza a telefonját, amíg szét nem esik. 🙂
Nem is tudom, még mi számít “zöldnek”, egy csomó dolog nálam már a józan ész vagy a normális költekezés kategóriájába esik, például az, hogy ha fázom, akkor nem az a reflex, hogy befűtök, hanem felveszek egy zoknit, meg ilyesmi. 🙂

—–

Szeptemberben ne felejtsétek helyben kérni az italotokat, és posztolni #helybeniszom és #gasztrohos tagekkel! 

A kampány kiemelt partnerei az alábbi Fenntartható Vendéglátóhelyek:
HellóAnyu!, Filo Bar, Fekete Kávézó, Murok Café, Kozmosz Vegán Étterem, Csendes Létterem, Csendes Társ, CsendesM, Törökméz, Hatpöttyös Étterem, Doblo Bor és Bár