Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Ha kedves az ételed... - Felelős Gasztrohős Blog - Ha kedves az ételed… - Felelős Gasztrohős Blog

Ha kedves az ételed…

Tegye fel a kezét, aki még nem hallott arról, hogy a bio élelmiszer egészséges, a hazai termékek vásárlásával a helyi gazdaságot támogatjuk, a fair trade termékekkel pedig a kizsákmányolás ellen lépünk fel. Már a csapból is ez folyik, és persze a Felelős Gasztrohős is lassan 5 éve ezt szajkózza.

Na de nézzük reálisan egy átlag dolgozó ember életét ma Magyarországon, amilyenek mi is vagyunk, és valószínűleg te is, kedves olvasó. Reggel kelsz 7 körül, gyorsan összekapod magad (esetleg a gyerekeket is), befalsz egy reggelit (elkészíted a gyerekek tízóraiját), és már ott is ülsz a buszon/metrón/kocsiban, hogy “csak“ 10 percet késsél a munkahelyedről.

Napközben dolgozol, ha hoztál ebédet, akkor azt eszed meg, ha nem akkor beugrasz a sarki kifőzdébe. Majd meló után (elhozod a gyereket) belépsz a közértbe, szupermarketbe, hogy legyen mit enni vacsira és holnap reggelire, vagy legyen miből főzni. Ha szombaton ki tudod magad imádkozni az ágyból időben, akkor még elrohansz a piacra, mert figyelsz arra, hogy friss, vegyszermentes zöldséget és jó minőségű húst egyetek legalább hétvégén.
Próbálsz odafigyelni arra, hogy ne csak a család hasa legyen tele, hanem fel is készülj a télre a megfelelő vitamin és ásványianyag bevitellel, de a piac bezár mire odaérnél hétköznap (és nem is esik útba), a webáruházakból érkező csomagokat nem nézik jószemmel a munkahelyeden, a termelői átvevőpont pedig a város másik felén van. 

Mi mindig arra motiváltunk téged, hogy az egészséged és bolygónk megóvása, meg persze a hazai gazdaság megvédése érdekében szánd rá az időt és energiát, és ellenállj a szupermarketek ócska, de olcsó és könnyen elérhető termékeinek.

De valami megváltozott – és nem a mi hozzáállásunk.

Továbbra is arra ösztönzünk, hogy vedd meg a biot, a magyart és a szezonálist. Viszont lehet, hogy most már nem minden termék ócska a szupermarketekben? Nektek feltűnt, hogy a legtöbb áruházlánc már bio és fair trade termékeket is árul? És itt-ott a hazai kistermelők árui is fellelhetők? Csak sajnos a kínálat változó, és a nem nagy mennyiségben rendelt termékek gyorsan elfogynak. Máshol viszont pont a (kereslethez képesti) túlkínálat miatt kénytelenek leárazni a termékeket, így tudtam már én is párszor 30%.al olcsóbban venni bio almaszószt.  

Milyen jó lenne, ha a lakásodtól 10 percre lévő bolt nem csak rontaná az utcaképet, de az olyan tudatos fogyasztó, mint amilyen te vagy, még hasznát is vehetné. Ha megkaphatnád azt a minőségű terméket, amit nyugodt szívvel eszel meg és adsz a családodnak, és nem kéne ezért plusz pénzt és energiát áldozni! Hát sajnos itt még nem tartunk, de a célunk ez.

Pont ezért találtuk ki a Fenntartható élelmiszer kereső alkalmazást, amit majd mindenki ingyen letölthet a telefonjára és azonnal tudni fogja, hogy melyik közelében lévő boltba érdemes betérni, ha hazai, bio, szezonális vagy épp fair trade terméket szeretne venni. Sőt még az aktuális leárazásokról is rögtön tájékozódhatunk!

Az alkalmazás adatbázisát a közösség is frissítheti, ezáltal az még pontosabb információkat fog tartalmazni a kínálatról.

Nem titok, hogy a hosszú távú célunk mindezzel az is, hogy a felhasználók által generált kereslet (és egy kis személyes rábeszélés) hatására a szupermarketek tovább bővítsék a fenntartható termék kínálatukat…

Remélem te is belelkesedtél, ugyanis most a segítségedre van szükségünk! Az applikáció grafikája már elkészült, azt Alapítványunk finanszírozta, a majdani tesztelést önkénteseink már bevállalták. A program fejlesztése azonban meghaladja erőforrásainkat, ezért arra kérünk, hogy mint (reményeink szerint) jövendőbeli felhasználó, akár csak egy fair trade kávé árával is, de segíts, hogy együtt valami hasznosat hozzunk létre, ami mindannyiunknak segít abban, hogy olyan fenntarthatóan táplálkozzunk, ahogyan azt mindig is szerettük volna! Mutassuk meg a szupermarketeknek, hogy van igény a bio, hazai és fair trade termékekre!  Készítettünk egy kedvcsináló ismertető videót, íme:

A kezdeményezést az Adjuk össze! oldalon tudod támogatni.