Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Neked mennyit ér az emberséged? - Felelős Gasztrohős Blog - Neked mennyit ér az emberséged? - Felelős Gasztrohős Blog

Neked mennyit ér az emberséged?

Van ez a kampányunk, kicsit kihívó a címe: “Mutasd a tojásod!”. Ezt olvasván, valószínűleg minden férfi egy kicsit összébbrakja a lábát.. Kedves férfiak meg lehet nyugodni, most nem arra vagyunk kíváncsiak… Sokkal jobban izgat minket, hogy a tegnapi rántottát hányas tojásból készítettétek el? Ugye nem 3-asból? Ja a legolcsóbból? Hát akkor az a 3-as volt. Minek is adnánk 10-30%-al többet egy tojásért, ha olcsóbban is meg lehet venni… és ugyanolyan az íze, szaga, állaga.. Vagy nem? Ti ettetek már bio tojást? Az a 0-ás. Vajon mit tud? Mitől olyan drága és tényleg jobb az íze?ranpttta.jpg

Az ökológiai (bio) baromfitartás célja elsősorban a magas minőségű és gyógyszer-, valamint vegyszermentes tojás és hús előállítás. Emellett azonban bejön még egy nagyon fontos szempont, amitől embernek érezhetjük magunkat, hogy nem úgy bánunk az állatokkal, mintha érzéketlen lények lennének. Ha már egyszer megesszük őket vagy a tojásukat, akkor az a rövidke élet, amit élnek legyen boldog és egészséges.

Nagy Sándor szomódi biogazdát kérdeztük arról, hogy pontosan milyen előírásnak kell megfelelnie egy bio módszerrel baromfikat tartó termelőnek:

welfarm_francia02.JPG

Ellentétben a nagyüzemi állattartással ezek az állatok kifutó területhez jutnak, melynek mérete egyedenként legalább 4m2 kell, hogy legyen, de törekedni kell akkora terület biztosítására, hogy a folyamatos legeltetés, kapirgálás mellett is mindig tudjanak friss zöldet csipegetni a tyúkok, továbbá találjanak rovarokat, lárvákat. Az istálló mérete maximum 6 egyed/m 2 -ben van meghatározva. A  tyúkok számára ülő rudakat kell biztosítani, hiszen természetüknél fogva itt helyezkednek el éjszakai alvásukhoz. Ennek hossza legalább 18 cm/egyed. Előírás szabályozza a tojófészkek számát is. Eszerint 8 egyedre jusson legalább 1 tojófészek vagy 120 cm2 tojófészek rész, ha közös tojófészket használnak a tyúkok. Naponta legalább 8 óra alvásidőt kell biztosítani az állatok számára. Szigorúan tilos az ennél hosszabb mesterséges megvilágítás, illetve a ketreces tartásmód.

Az ökológiai baromfitartásban csak bio termesztésből származó takarmányt kaphatnak az állatok. Ezek a takarmányok mentesek növényvédőszerektől, műtrágyákból származó anyagoktól és gyomirtó-szerekből felszívódó anyagoktól. A nagyüzemi állattartásban rendszeresen alkalmazott állandó gyógyszerezése is tilos az állatoknak. Évente egyszer, nagyon indokolt esetben kaphatnak antibiotikumot. Ilyen esetben a gyógyszeres kezelést követően a várakozási idő kétszereséig nem értékesíthető a tojás vagy a hús termék. Az állatok jólétének lehető legnagyobb mértékű kielégítése nélkül a minőségi termék-előállítás sem lenne lehetséges. Az előírások betartásával egy jóval magasabb minőségű és kiváló beltartalmi értékű termék állítható elő, mely nem utolsó sorban magasabb éttermi minőséget tud megvalósítani. 

Pencz Levente a Welfarm Klubtól a ketreces tartás sötét oldaláról mesélt nekünk: 

A mezőgazdasági állattenyésztésben ma leggyakoribb baromfi a Dél-Kelet-Ázsiában honos úgynevezett bankiva tyúk háziasítása révén fejlődött ki. Ez a madár nagyon kíváncsi természetű, ezért a fő foglalatossága, hogy felfedezi a környezetét, csipeget, kapirgál. Természetes körülmények között nagy távolságokat jár be annak érdekében, hogy biztonságos fészkelőhelyet találjon magának. Tudósok eddig több mint 30 különböző hangot tudtak megkülönböztetni, amin a madarak egymással kommunikálnak. A tehenekhez, a juhokhoz és a sertésekhez hasonlóan a csirkék is társas lények, vagyis komplex szociális kapcsolatokat alakítanak ki egymással. Emellett képesek számos egyedet, köztük embereket is felismerni.

Tehát ez a tyúk nem buta, nem érdemli meg, hogy így bánjunk vele!

Kiderült, hogy ketreces tartásban egy tyúk évente 300 tojást tojik -szemben a szabad és bio tartásban tartott tyúk 240-es teljesítményével- mert egyszerűen nem tudja másra fordítani az energiáját, szó szerint nincs más dolga csak tojni. (Na ezért olcsóbb ez a tojás..-szerk.)

img_4563.JPG

Ekkora hely jut egy tyúknak, nem a fekete négyzet, hanem a fehér papír..

Magyarországon jelenleg is 5 millió tojótyúk él ketreces tartásban. Átlagosan 4 vagy 5 madarat tesznek egy ketrecbe, vagyis 13 madár jut egy négyzetméterre. Egy madár számára kicsit nagyobb, mint egy A/4-es lap méretű élettér áll rendelkezésre.  Az intenzív körülmények károsan befolyásolják az állatok egészségét. A lejtősre kialakított drótaljzat a tojások könnyebb begyűjtését szolgálja, ám a madarak számára megnehezíti a mozgást. A mozgás korlátozása gyengíti az állatok csontozatát, ami csonttöréshez és csontritkuláshoz vezet. Ez az elszegényített környezet akadályozza az állatokat a természetes viselkedésformáik kiélésében, mint amilyen a kapirgálás, a fészekrakás, a porfürdőzés vagy az ülőrúdon való megpihenés. Mivel ezek gyakorlása nem lehetséges, az állatok stresszessé válnak. A ketreces tartásmód egy elavult és kegyetlen állattartási rendszer.

Az Európai Unió a hagyományos, teljesen elszegényített ketrecek használatát 2012-től kezdődően betiltotta. Helyette az úgynevezett feljavított ketrecekben továbbra is madarak millióit fogják tartani. Ez sem jelent megoldást: az egy madárra jutó, A/4-es lap nagyságú terület egy söralátétnyi területtel lesz nagyobb. A „környezetet gazdagító elemként” tojófészket, ülőrudat és korlátozott porfürdőzési lehetőséget biztosítanak a madarak számára – továbbra is a ketrecen belül. Ez állatjóléti szempontból továbbra is elfogadhatatlan – mondta Pencz Levente

31619_csirke1ketrec.jpg

Egyre többen szeretnénk olyan mezőgazdaságot, mely egyszerre tiszteletben tartja a környezetet, az emberi egészséget és az állatok jólétét. A szabadon tartott tojók sokkal boldogabban és egészségesebben adják a tojást, mint ketrecben élő társaik. A mélyalmos (2-es kód), szabad- (1-es) és biotartásban (0-ás) a madarak kedvükre gyakorolhatják a számukra fontos viselkedésformákat: porfürdőzhetnek, tojófészekbe tojhatnak, kiteregethetik a szárnyukat.

Még mindig nem győztünk meg? Azt nem hiszem, vegyél te is egészségesebbet, jobb ízűt és állatkínzás mentes tojást legalább egy hónapig és vegyél rá másokat is! Hogyan? Posztold kedvenc tojásos receptedet, amit 0,1,2-es tojásból készítettél #mutasdatojasod hashtaggel a facebookra vagy az instagramra!

tojas_szinek.JPG

 Na melyik a bio és melyik a ketreces?

A képeket részben a Welfarm klubtól kaptuk, mi csináltuk és a www.noiportal.hu-tól vettük.