Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Mi az a superfood? - Felelős Gasztrohős Blog - Mi az a superfood? - Felelős Gasztrohős Blog

Mi az a superfood?

Most komolyan: mi az? „Jajj, csak valami új divat.”  Pontosan, mi is így gondoljuk. Éppen ezért nézzük meg, milyen hazai kaják vannak, amelyek méltán kiérdemlik a superfood titulust, ha már itt méricskélünk.

A superfood-ot definiálni az angol wikipedia oldalát hívtam segítségül. Tökéletesen leírja a jelenség lényegét: 

A superfood marketing megnevezést feltételezett pozitív egészségügyi tulajdonsággal rendelkező élelmiszerekre használják. A kifejezés kevésbé használt dietetikusok és táplálkozástudományi szakemberek körében, akik azzal érvelnek, hogy kétségbevonhatóak az ezeknek az élelmiszereknek tulajdonított pozitív hatások.  Catherine Collins, a londoni St. George Hospital vezető dietetikusa például kijelentette:

A „superfood” kifejezés a legjobb esetben semmitmondó, a legrosszabban viszont káros. Annyi a rossz elképzelés a superfood-okról, hogy azt sem tudom, merről lenne érdemes elkezdeni szétszedni a témát.

Ha valaki ebben az országban még neadjisten nem találkozott volna a superfood kifejezéssel, annak tömören a lényeg: Valakik kitalálják, hogy egy élelmiszer olyan szinten gazdag valamilyen az egészség számára hasznos dologban, hogy azt egy élelmiszer sem képes überelni, ezért ezt meg kell venned hogy boldogan és sokáig élj. Általában egzotikusnak kell lennie, és valamilyen népi hiedelemnek, tradíciónak is öveznie kell az adott régióban. Lásd.: chia mag, quinoa, kókuszolaj, goji bogyó, és társai. Quinoa… ó, milyen szépen cseng még a neve is… 🙂

pexels-photo-218844.jpg

Persze általában drágák, és itthon “nyilván” nincs alternatívájuk…

Pedig van.

Itt, szerény kis hazánkban is fellelhetőek azok az alapanyagok, amelyek bőven fedezik a szükségleteinket egy-egy ásványi anyagból, vitaminból és egyéb különböző hasznos biológiailag aktív vegyületekből. Sőt, valahol minden élelmiszer lehet superfood a maga módján. Mi lenne velünk lazac, chia mag, goji bogyó, kesudió, acai bogyó vagy éppen avokádó nélkül? Szerencsére minden megvan itthon is ami a szervezetünknek kell, és ezeknek a dolgoknak is pont van hazai alternatívájuk.

Legyél mindenevő, vegán, sportoló vagy akár fogyókúrázz, netán keress gluténmentes gabonahelyettesítőket, itthon is megterem minden, amire szükséged van, majd meglátod!

  • Tudtad például, hogy a pestoban a fenyőmagot tökéletesen helyettesítheted sima szotyival? A szotyi sokkal értékesebb beltartalmilag. Miért fizetnél nyolcszor annyit a fenyőmagért?

  • Vagy hogy a főtt quinoa-ban nincs több esszenciális aminosav, mint a sima főtt durum spagettiben? Az utóbbi is vegán ugyebár.

  • Hogy egyébként a goji bogyó C-vitamin terén sehol sincs a csipkebogyóhoz képest?

Ugye Te sem szeretnél feleslegesen fizetni, kivételesnek hitt de messze túlértékelt csodaszerekért? Ráadásul ezek nem is túl fenntarthatóak. A Felelős Gasztrohőssel szeretnénk Neked is megmutatni, milyen kincseket lehet találni Magyarországon. Ha a fentebb említett egzotikumok superfood-ok, akár méltán nevezhetjük ezeket az egyszerű hazai élelmiszereket is annak.

Június 10-én a Hegyvidék Napok keretein belül, a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával éppen ezért kirakjuk Magyarország “SUPERFOOD” térképét. Ha meglátod mennyi szuper élelmiszer van itthon is, lehet, hogy az egész kategória értelmét veszti majd, viszont nagyon sok hasznos és pénztárcabarát táplálkozási tippet kaphatsz. 

superfood_blog.jpg

Szerző: Papp Andrea Ibolya, gasztrobiológus