Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Gasztrohős ajándéktippek - Felelős Gasztrohős Blog - Gasztrohős ajándéktippek - Felelős Gasztrohős Blog

Gasztrohős ajándéktippek

A karácsonyban a készülődés a legjobb. Várni a nagy akciókat, nagy tömegben könyökölve ügyesen megszerezni az utolsó zenélő kávéfőzőt, a szomszédnál fényesebb világító hóembert állítani az ajtó elé, s izgatottan várni a webshop-futárt, hogy vajon megérkezik-e az ajándékkal 23-án.

Nos, biztos kitaláltátok, hogy szerintünk ezek nem az igazi advent percei. Készülni a karácsonyra tényleg a legszebb időszaka lehet az évnek, ha haszontalan tárgyak vásárlása helyett gasztroajándékokat készítünk. Enni mindenki szeret, pláne finom, házilag készített finomságokat. Szeretnénk megkönnyíteni Nektek a készülődést, így összeállítottunk egy listát a legszuperebb gasztroajándékokról. Van köztük olyan is, amelyhez távolról sem kell konyhatündérnek lenned, kezdj bele bátran!

fokhagyma.jpg

Már az elején szeretnénk adni egy tippet azoknak, akik gyerekekkel készülődnek az ünnepre: Vonjuk be a gyerekeket a sütés-főzésbe, készülődésbe, majd fényképezzük le a műveleteket: ahogyan gyúrja a tésztát, hámozza a fokhagymát, keveri a lábosban a lekvárt, tölti az üvegeket, töri a dió stb. Egy dobozt kidekorálhatunk ezekkel a fényképekkel, s abba kerülhet bele maga „a nagy mű”.

A klasszikus: sütemény fémdobozban

Bizonyára találkoztatok már ezzel az ajándékkal, hiszen sokan készítenek mézeskalácsot, linzert és adják át fémdobozban. Azt szeretnénk megmutatni, hogy lehet igazán személyessé tenni egy ilyen meglepetést. De először is nézzünk két receptet, egy édeset és egy sósat:

cookie-2990721_1920.jpg

A receptek:

Linzer: A linzer egy nagyon egyszerű sütemény, s a hozzávalói is könnyen megjegyezhetők: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg cukor és 1 tojás. A lényeg, hogy a vajat hidegen kell elmorzsolni a többi hozzávalóval és nem szabad sokáig abajgatni, majd ha összeállt, pihentetni kell a hűtőben minimum egy órát. Ezután már lehet is nyújtani, szaggatni. Természetesen lehet ízesíteni vaníliával, citromhéjjal vagy egy –két kanál lisztet kakaóporra cserélni.

Sajtos-zöldfűszeres sós perec: 200 g lisztet, 100 g hideg vajat, 40 g finomra reszelt parmezánt vagy nmás sajtot, 1 tk sót és tetszőlegesen 1-2 tk zöldfűszert (bazsalikom, rozmaring) elmorzsolunk, majd összegyúrjuk közben hozzáadva a tojássárgáját, majd annyi tejföld rakunk hozzá (1-2 evőkanál), hogy a tészta összeálljon. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, s szaggatjuk tetszőleges formára. Előmelegíttett sütőben, 180 fokon sütjük 8 percet. (forrás: divany.hu)

Személyre szabva:

A legegyszerűbb sütiket is különlegessé tehetjük a csomagolással. A legszebb fémdobozban átadni, de ha nincs otthon, emiatt igazán nem érdemes venni. Egy befőttesüvegben is átadhatjuk, amelyet kidíszíthetünk csipkével, fényképekkel, anyagdarabokkal.

A menő: színváltós fokhagymabefőtt

A mi nagy kedvencünk, amely nemcsak finom, de ráadásul színváltós , mert amikor elteszi az ember, még fehér, aztán bekékül, végül zölddé változik (nem vicc!). Egy kémikus ismerős szerint ez így van rendjén, de tudományos magyarázattal most nem szolgálhatunk.

A recept:

Pucolj meg jó sok fokhagymát! Végy egy befőttesüveget, amelynek szólj az aljára babérlevelet, mustármagot és szemes borsot (színes borsból a legszebb)! Tedd bele a pucolt fokhagymákat! Főzz fel vizet lábasban, literenként 1 dl 15%-os ecet és egy nagy evőkanál só hozzáadásával! A forró levet öntsd a teli üvegekre és közben rázogasd meg, hogy kijöjjön a levegő, majd 2-3 perc múlva töltsd után! Zárd le erősen és készen is van! Néhány hétig érdemes várni a felnyitással, különösen, hogy így megfigyelhetjük a színváltozást!

A megúszós: Borválogatás

Ehhez ugyan nem kell otthon készíteni semmit, mégis olyan gasztroajándék, amelynek egy borkedvelő nagyon fog örülni. Ha elmegy az ember egy igazi borboltba, igazi szakértő segítségét kaphatja a választáshoz. Mindenképpen magyar, sőt, ha lehet bioborokat válasszunk, s így a Föld is kap valamit karácsonyra J! Ne csupán a fehér-rozé- vörös/száraz-desszertbor tengelyek mentén szemezgessünk! Egy apukának egyszer pl. a két lányára jellemző tulajdonságokkal rendelkező borokat választottunk. Kapott egy tüzes vöröset és egy lágy, könnyed rozét. Vagy, gyönyörű dűlőnevek vannak, amelyek adják nagy borok nevét, ezek mellé kereshetünk egy passzoló verset!

wine-1509590_1920.jpg

Az ünnepi ízbomba: granola

A granola az egyik legegészségesebb, legegyszerűbb és legsokoldalúbban felhasználható rágcsálnivaló, amit valaha kitaláltak. Nincs túl sok munka vele és garantáltan sikert arat! Nincs más dolgod, mint összekeverni a kedvenc magvakat, aszalt gyümölcsöket és gabonapelyheket a kedvenc fűszerekkel, mézzel és némi zsiradékkal, és már mehet is a sütőbe. Az így készült házi müzlinek is nevezhető finomságot felhasználhatja a megajándékozott sütemény készítéséhez, magában tízóraira/uzsonnára, vagy csak egyszerűen némi tejjel reggelire. Használj bátran karácsonyi fűszereket és cukormentes, hazai aszalt gyümölcsöket, hazai magvakat és az elkészült granolát töltsd mutatós átlátszó üvegbe.

Alaprecept:

Keverj össze 15 dkg zabpelyhet/rozspelyhet/ árpapelyhet (vagy ezek keverékét) 10 dkg maggal (dió, mogyoró, tökmag, napraforgó mag, vagy ezek vegyesen), 2 ek. semleges ízű olajjal (szőlőmag/napraforgó),ízlés szerinti mézzel és 1 kiskanál fahéjjal. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, terítsd szét rajta a keveréket egyenletesen és told a sütőbe. 20 percig kell sütni, közben 2-3 alkalommal érdemes átkeverni, hogy egyenletesen piruljon. Hagyd kihűlni a tepsiben, keverd össze 10 dkg felaprított cukormentes aszalt gyümölccsel (szilva, barack, alma..) és töltsd egy dekoratív üvegbe. Az üveget ízlésesen fel lehet díszíteni, üvegfestékkel is igazán személyessé teheted.

A receptet az arányokat tartva korlátlanul lehet variálni. Édesszájúaknak mehet bele egy jó adag fair trade csoki is. Dupla-csokissá teheted, ha a fahéj helyett (vagy mellé) 2 ek. cukrozatlan kakaóport
is keversz a granolához sütés előtt.

granola-2086774_1920.jpg

A bódító: krémlikőr

Mindenkinek van egy ismerőse, akinek van egy garantáltan ízletes és fantasztikus krémlikőr receptje, csak győzz válogatni az ízlésed, ill. a megajándékozni kívánt személy ízlésének megfelelően. Találsz klasszikus tojáslikőrt, csokoládé likőrt, tejszínes likőrt, diólikőrt és még sorolhatnánk. Felénk az esetleg (teljesen véletlenül) elrontott pálinkákat szokás ilyen módon feldolgozni, de megfelelő hozzávaló a vodka, esetleg tiszta szesz. A negatív és a pozitív oldala egyaránt az, hogy időben el kell/lehet készülni vele, hogy összeérjenek az ízek és azonnal fogyasztható csoda kerüljön a fa alá.

Tojáslikőr

Keverjük össze 5 dl (3,5 %-os) tejet 2,5 dl (30-32%- os) habtejszínnel, 2 db félbevágott vaníliarúddal és 100g porcukorral. Ezek után nincs más dolgunk, mint felforralni a keveréket, majd félretenni. Tegyünk bele egy tálba 5 tojás sárgáját (lehetőleg 0 vagy 1-es kódút) és keverjük ki 150g porcukorral. A félretett forró tejes keveréket vékony sugárban, lassan, folyamatos keverés mellett keverjük a tojássárgájához. Ezzel a technikával elérjük, hogy a tojássárgája ne főjön meg, viszont a forró tejjel pasztörizáljuk a tojást, így biztonságos lesz a fogyasztása. Ezután nincs más dolgunk, mint hagyni egy picit hűlni a masszát, majd hozzáönteni a 2,5 dl rumot és már palackozhatjuk is.

advocaat-1902338_1920.jpg

A dekoratív: fűszerolaj.

Jolly Joker, ha nincs más ötleted és időt sem, de mégis aratni akarsz egy szuper ajándékkal.

Hozzávalók:

Elkészítés: Helyezz egy 250 ml-es üvegbe fűszereket: színes borsot, és zöldfűszereket pl.: kakukkfű, rozmaring, zsályalevél (lehet szárított is, de az nem mutat olyan jól), majd töltsd fel 250 ml hidegen sajtolt olajjal (kukoricacsíraolaj, szőlőmagolaj, napraforgó olaj) zárd le. Kész. Ha kreatív szeretnél lenni és még személyesebbé szeretnéd tenni az ajándékot, az üvegre spárgára felfűzve egy kis lapocskára felírhatsz egy receptet, amihez felhasználható az olaj.

rosemary-1888176_1920.jpg

Ne feledjétek: bármit is jelent számotokra a Karácsony, bármilyen ajándékot is választotok, a legfontosabb az egymás iránti figyelem, tisztelet és szeretet. És mi mással is tudnánk kifejezni ezeket az érzéseket, mint szívvel-lélekkel, saját kézzel készített finomságokkal, hiszen kevés olyan ember van, akinek a szívéhez nem a gyomrán át vezet az út 😉

A cikket írták: Hegedűs Sári és Gyuris Anett