Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Könyvturmix: falnivaló olvasmányok - Felelős Gasztrohős Blog - Könyvturmix: falnivaló olvasmányok - Felelős Gasztrohős Blog

Könyvturmix: falnivaló olvasmányok

Oké, tudjuk, hogy az előző posztunkban leírt végletek között is van azért választási lehetőség, ha az ember normális ajándékot szeretne adni a szeretteinek, de nincs ideje elkészíteni azokat. Ott van például a könyv. Arról lehet vitatkozni, hogy melyik környezetbarátabb megoldás (a hagyományos könyv papírból van, de kölcsön lehet adni egy csomó embernek, akiknek így nem kell megvenniük; a könyvolvasó pedig elektronikai kütyü, aminél mindig felmerülhetnek aggályok), de arról már nehezebb, hogy az olvasás jót tesz-e. Ráadásul a könyv gyorsan beszerezhető, és nem romlik meg.

Íme hát a Gasztrohősök bármiféle objektív sorrendet nélkülöző, néhány kedvenc kajás könyvének listája. (Egy korábbi listánk itt olvasható.)

Michael Pollan: Cooked

cooked.jpg

Pollan minden könyve letehetetlen, de ez valahogy még a többinél is szuperebbre sikerült: négy szekcióra bontva boncolgatja a tűz, víz, levegő és föld kapcsolatát az ételekkel, illetve azt, hogy milyen különböző módon lehet ezekkel főzni. Szóba kerül a férfi-női szerep a konyhában, a közös ételkészítés és -fogyasztás fontossága, és megtudhatjuk, felrobban-e az író első adag saját maga által főzött söre. Kiváló azoknak, akik egy kis motivációt szeretnének kapni arra, hogy több hasznos időt töltsenek a konyhában!

(A Netflix sorozatot is készített belőle, de szerintünk érdemes előbb elolvasni! Sajnos magyarul még nem, csak németül és angolul jelent meg.. Mielőtt jönnének a trollok, hadd mentsük azzal a helyzetet, hogy Pollan több másik könyve viszont elérhető magyarul is, azokkal ki lehet húzni addig, míg ezt lefordítja valamelyik kiadó.)

Rachel Carlson: Néma tavasz (Silent Spring)

57063_531292729_big.jpg

Az örök klasszikus. Mondhatnánk kötelező olvasmány, ha erről nem mindenkinek azok a keserédes nyarak jutnának eszébe, amikor megpróbálták átrágni magukat az olyan borzasztó kötelezőkön, mint pl. az Ábel a rengetegben. A könyv 1962-es megjelenése után olyan vitát robbantott ki a növényvédőszerek használatáról, a technológiai fejlődés hátulütőiről és az tudomány felelősségéről, hogy azt még egy szétrollkodott facebook poszt is megirigyelné. Amellett azonban, hogy milyen komoly dolgokról szól a könyv, jó olvasmány tud maradni, a mondani valója pedig sokáig az olvasóval marad.

Joachim Lund: Szőröstűl-bőröstül (Hele bøffelen)

lund_szorostul-borostul.jpg

Ez egy egészen friss könyv, amit azoknak ajánlunk, akik szeretik a kicsit irónikus, szatirikus olvasmányokat. A könyvben végre nem a távoli Amerikáról, hanem Norvégiáról van szó, ahol egy csomó minden hasonló a hazai állapotokhoz (persze azért nem úszunk meg egy kirándulást az Egyesült Államokba). Nem csak fenntarthatóságról van szó ebben egyébként, hanem főleg egészségről, és a só-cukor-zsír hármas átkos hatásairól.

Jane Goodall: A remény gyümölcsei (Harvest for Hope)

8225904.jpg

Dr. Goodall szintén nagy kedvencünk. Ez egy egészen más könyv, mint a korábbiak (azok általában csimpázokról szólnak), de ugyanolyan szendvedélyes és őszinte, mint azok. Nagyon komolyan tárgyalja Goodall a génmódosítás kérdését (kitaláljátok, melyik oldalon áll?), ezért gmo ellenzőknek és támogatóknak is egyaránt jó ajándék lehet.

Upton Sinclair: A mocsár (The Jungle)

41lasbqgqjl_sx258_bo1_204_203_200.jpg

Ezt még nem olvastuk, ezért nem tudunk személyes tapasztalatból írni, de ez megint egy olyan könyv, amit sokan ajánlottak már nekünk. Arról szól, hogy milyen körülmények között dolgoztak az amerikai húsfeldolgozó üzemben a munkások az 1900 évek elején – na meg, hogy mi kerül a szegény ember húskonzervébe. Kíváncsiak lennénk, hogy mennyit változott a helyzet azóta…

+1: Első Könyvem: Ételek

3856358_5.jpg

Matricás könyv gyerekeknek, szuper játékos infókkal többek között olyan témákban, hogy hol nőnek a zöldségek, ki tojja a tojást, miből áll egy étkezés, hol tároljuk az élelmiszert. Aranyos, informatív, hasznos!

Neked is van kedvenc, a témába vágó könyved, filmed, cikked? Kommenteld be a cikk alján (vagy írd meg nekünk facebook-on), hogy betehessük a Pinterestes gyűjteményünkbe!