Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
5 dolog, amit tapasztaltam a Pálmaolaj böjt alatt - Felelős Gasztrohős Blog - 5 dolog, amit tapasztaltam a Pálmaolaj böjt alatt - Felelős Gasztrohős Blog

5 dolog, amit tapasztaltam a Pálmaolaj böjt alatt

Március 31-én véget ért a Pálmaolaj böjt. Nem mondjuk, hogy egyszerű volt, de sok pozitív hozománya volt annak, hogy odafigyeltünk  arra, hogy ne vásároljunk olyan terméket, ami pálmaolajat tartalmaz. A Facebookon alakult Mondj nemet a pálmaolajra! csoport résztvevőivel összeszedtük, nekünk milyen tapasztalataink voltak.

Egészségesebb lett az életmódunk

soaps-2958985_1920.jpg

A pálmaolajmentességgel kéz a kézben jár, hogy nem vásárolunk félkész/kész termékeket, hiszen ezek közül sokban megtalálható a pálmaolaj valamilyen formában. De nemcsak az élelmiszerekben, hanem rengeteg kozmetikumban is előfordul ez az olcsó olaj, így azzal,hogy elhagyjuk, amellett, hogy egészségesebb élelmiszereket fogyasztunk, olyan természetes kozmetikumok kerülhetnek bőrünkre, amik nemcsak nekünk, de az esőerdőknek, orangutánoknak sem ártanak.

Tudatosabbak lettünk

hands-600497_1920.jpg

A pálmaolaj termesztése körül sok probléma merül fel – környezetvédelmi és etikai egyaránt -, hiszen esőerdőket égetnek fel miatta, az ültetvényeken pedig gyakran alkalmaznak gyermekmunkásokat. A pálmaolaj böjt során jó érzés volt tenni a környezetért , más emberek életéért, tudatosabban választani vásárláskor. Ezzel együtt a többi társadalmi/környezeti problémára is jobban odafigyelünk a jövőben, például, hogy honnan érkezik az az adott élelmiszer, igyekszünk a helyit, minél közelebbről érkezőt választani.

Spóroltunk

money-2724241_1920.jpg

Azok a termékek, amikben megtalálható a pálmaolaj nem feltétlenül olcsóbbak, mint mentes társaik. A csokik, nassolnivalók helyett gyümölcsöt, zöldséget vásároltunk, saját magunk készítettük el az  édességet, így sokkal kevesebbet költöttünk.

Egyszerűbben vásároltunk, helyi termékeket

vegetables-2179805_1920.jpg

Eleinte rengeteg idő elment azzal, hogy a boltban a termékek címkéit olvasgattuk, de az egy hónap alatt megtanultuk gyorsan kiszűrni, hogy mi az, amiben pálmaolaj van. Rájöttünk arra is, hogy érdemesebb piacon vásárolni ( pl.: Czakó Piacz MOM Biopiac szombatonként, Szimpla Piac, Pancs gasztroplacc vasárnaponként) helyi termelőktől mert ők nem használnak pálmaolajat , így inkább őket, valamint a hazai gazdaságot támogattuk a nagy cégek helyett.

Új emberekkel beszélgettünk

conversation-1262311_1280.png

Ha piacon vásárol az ember, akarva-akaratlanul beszédbe elegyedik a portékáját árulóval, meg tudja kérdezni hogyan, miből készült az adott termék. A böjt alatt sokkal többet beszélgettünk az árusokkal erről. A vendéglátóhelyeken is mindig megkérdeztük, hogy használnak-e pálmaolajat, így ott is mindig elindult egy párbeszéd. Többször fordult elő, hogy elsőre nem mindig értették, hogy ez miért fontos és miért nem jó, ha használják ezt az olajat. Azonban azt tapasztaltuk, hogy ha elmeséltük, hogy milyen károkat okoz a pálmaolajtermelés ők is érdeklődőek lettek, volt aki csatlakozott a böjthöz.

Írjátok meg nekünk Ti is Facebookon vagy a gasztrohos@gasztrohos.hu-ra  hogy éreztétek magatokat a böjt alatt, milyen pozitív, negatív változásokat hozott az életetekbe a pálmaolaj mentesség!