Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Áprilisi medvehagymás receptek - Felelős Gasztrohős Blog - Áprilisi medvehagymás receptek - Felelős Gasztrohős Blog

Áprilisi medvehagymás receptek

szezonalis_04.jpg

Áprilisban szezonális zöldségek közül az egyik legkönnyebben felhasználható alapanyag a medvehagyma. Ezért is nagyon kedvelem. Viszont nagyon kell vigyázni, hiszen gyakran tévesztik össze az erdőben való gyűjtés alakalmával a gyöngyvirággal, amelynek nagyobb mennyiségű fogyasztása végzetes lehet. Segít a megkülönböztetésben, ha a két ujjuk között összedörzsöljük a leveleket, a medvehagymának fokhagymára emlékeztető jellegzetes illata van.

  • Vitaminok közül a C-vitamint tartalmaz.
  • Jótékony tulajdonságait tekintve érdemes megemlíteni a koleszterinszint- és vérnyomás csökkentő, továbbá baktérium- és gomba elleni hatását.
  • Fogyaszthatjuk nyersen salátákhoz keverve, esetleg pesto (olajos magvakkal, parmezán sajttal, olajjal és egy kis sóval, borssal összeturmixolva) formájában, továbbá főzve levesként, főzelékként és pogácsákat is ízesíthetünk vele.

Íme néhány recept, amit könnyen és gyorsan elkészíthetünk:

Medvehagyma krémleves

img_3735.jpg

Hozzávalók:
4 db kisebb burgonya
1 kis fej vöröshagyma
1 csokor medvehagyma
zöldségalaplé
2 evőkanál olaj
só, bors

1. Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfonyasztjuk, majd hozzáadjuk a burgonyát és felöntjük az alaplével. Amikor már puha a burgonya hozzáadjuk a medvehagymát és pár percig főzzük még.
2. Botmixerrel pürésítjük, majd újra felforraljuk és szükség esetén sózzuk, borsozzuk.

Medvehagymás frittata

img_3727.jpg

Hozzávalók:
4 db bio tojás
1 kisebb csokor medvehagyma
4 db csiperke
4-5 db aszalt paradicsom
2 evőkanál olaj
só, bors

1. Az olajon megpároljuk a gombát, majd hozzáadjuk az aszalt paradicsomot. Közben egy tálban összekeverjük a tojásokat és az apróra vágott medvehagymát, amit izesítünk és ezt öntjük a gombára.
2. Ha a tojás a serpenyő pereménél kezd megszilárdulni, akkor 200 fokosra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.

Medvehagyma pesto

img_3758.jpg

Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma
1 marék dió
2 evőkanál parmezán
kb. 100-125 ml olaj
só, bors

Turmixgépben a hozzávalókat összeturmixoljuk. Reggeliként szendvicsekhez vagy ebédként tésztával fogyaszthatjuk. (Hűtőben akár egy hétig is eláll, de figyeljük arra, hogy az olaj mindig ellepje.)

További medvehagymás receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön
ajánlom figyelmetekbe a Medvehagymás gnocchit, és ezt a Pikáns tavaszi spagettit.

A cikket írta: Sarnyai Tünde dietetikus