Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Májusi spárgás és epres receptek - Felelős Gasztrohős Blog - Májusi spárgás és epres receptek - Felelős Gasztrohős Blog

Májusi spárgás és epres receptek

szezonalis_05.jpg

Májusban szezonális zöldségek közül az egyik kedvencem a spárga. Hiszen kb. 95%-a víz, emellett energiatartalma is kedvező, ezért jól beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Emellett kiemelendő B1-, B2-, C-, K- és E-vitamin- , valamit foláttartalma, ásványi anyagok közül jelentős a káliumtartalma. A zöld spárga karakteresebb ízű, szára kevésbé fás. A fehér spárgát meg kell hámozni, a zöldet viszont nem. Érdemes őket főzéskor a csúcsukkal felfelé elhelyezni a lábasban, hogy a fejek ne puhuljanak meg túlzottan. Mindkettőből készíthetünk krémlevest, felfújtat, salátát, pitét, de köretként is kiválóak húsok, halak mellé.

A gyümölcsök közül nem lehet nem megemlíteni az epret, hiszen élelmirosttartalma hozzájárul a megfelelő bélműködésünkhöz, ezenkívül kiemelkedő a C- vitamin és antioxidáns-tartalma. Antocianinok nevű fitonutriensekben is gazdag, amelyek fogyasztásával csökkenthető a szív-és érrendszeri- valamint egyes daganatos betegségek mint pl. az emlő-, prosztata-, vastagbél,- végbéldaganatok kockázata. Fogyaszthatjuk nyersen saláták, smoothiek, levesek alapanyagaként, főzve lekvár, sütemények alapanyagaként.

Íme néhány recept, amit könnyen és gyorsan elkészíthetünk:

Rántotta sonkába göngyölt zöldspárgával, salátával

img_4050.jpg

Hozzávalók:

4 db bio tojás

10-12 db zöldspárga

4 szelet sonka

2 marék ruccola

8-10 szem eper

2-3 evőkanál balzsamecet

2 evőkanál olaj

Elkészítés:

A tojásokból rántottát sütünk. Közben a spárgát lobogó vízben kb. 5 perc alatt megfőzzük, majd sonkával betekerjük és serpenyőben megsütjük. A salátához a megmosott epret felszeleteljük és összekeverjük a ruccolával és a balzsamecettel.

Spárgás, aszalt paradicsomos pite

img_4147.jpg

Hozzávalók:

fél csomag zöldspárga

1 evőkanál olaj

10 db aszalt paradicsom

½ pohár tejföl

reszelt sajt

2 db tojás

só, bors

½ csomag leveles tészta

Elkészítés:

A spárgát olajon megpároljuk. Közben a tojásokat a tejföllel, sóval, borssal, reszelt sajttal összekeverjük. A leveles tésztát formába illesztjük, majd erre öntjük rá a tejfölös keveréket, végül rászórjuk a megpárolt spárgát, aszalt paradicsomot és 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 – 20 perc alatt készre sütjük.

Spárgaleves

img_4014.jpg

Hozzávalók:

1 csomag zöldspárga

1 fej vöröshagyma

2 evőkanál olaj

zöldségalaplé

só, bors

Elkészítés:

A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a spárgát és felöntjük az alaplével, szükség esetén sózzuk, borsozzuk. 10-15 perc alatt készre főzzük és turmixoljuk. Ízlés szerint napraforgómaggal díszíthetjük.

További spárgás és epres receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön ajánlom figyelmetekbe a Spárgafőzeléket, a Bazsalikomos eperkrémlevest, az Epres morzsasütit, az Epres-rebarbarás dzsemet.

A cikket írta: Sarnyai Tünde dietetikus