Májusi spárgás és epres receptek
Deprecated: Creation of dynamic property Timber\Post::$intro is deprecated in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/themes/gblog/vendor/timber/timber/lib/Core.php on line 45
Májusban szezonális zöldségek közül az egyik kedvencem a spárga. Hiszen kb. 95%-a víz, emellett energiatartalma is kedvező, ezért jól beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Emellett kiemelendő B1-, B2-, C-, K- és E-vitamin- , valamit foláttartalma, ásványi anyagok közül jelentős a káliumtartalma. A zöld spárga karakteresebb ízű, szára kevésbé fás. A fehér spárgát meg kell hámozni, a zöldet viszont nem. Érdemes őket főzéskor a csúcsukkal felfelé elhelyezni a lábasban, hogy a fejek ne puhuljanak meg túlzottan. Mindkettőből készíthetünk krémlevest, felfújtat, salátát, pitét, de köretként is kiválóak húsok, halak mellé.
A gyümölcsök közül nem lehet nem megemlíteni az epret, hiszen élelmirosttartalma hozzájárul a megfelelő bélműködésünkhöz, ezenkívül kiemelkedő a C- vitamin és antioxidáns-tartalma. Antocianinok nevű fitonutriensekben is gazdag, amelyek fogyasztásával csökkenthető a szív-és érrendszeri- valamint egyes daganatos betegségek mint pl. az emlő-, prosztata-, vastagbél,- végbéldaganatok kockázata. Fogyaszthatjuk nyersen saláták, smoothiek, levesek alapanyagaként, főzve lekvár, sütemények alapanyagaként.
Íme néhány recept, amit könnyen és gyorsan elkészíthetünk:
Rántotta sonkába göngyölt zöldspárgával, salátával
Hozzávalók:
4 db bio tojás
10-12 db zöldspárga
4 szelet sonka
2 marék ruccola
8-10 szem eper
2-3 evőkanál balzsamecet
2 evőkanál olaj
Elkészítés:
A tojásokból rántottát sütünk. Közben a spárgát lobogó vízben kb. 5 perc alatt megfőzzük, majd sonkával betekerjük és serpenyőben megsütjük. A salátához a megmosott epret felszeleteljük és összekeverjük a ruccolával és a balzsamecettel.
Spárgás, aszalt paradicsomos pite
Hozzávalók:
fél csomag zöldspárga
1 evőkanál olaj
10 db aszalt paradicsom
½ pohár tejföl
reszelt sajt
2 db tojás
só, bors
½ csomag leveles tészta
Elkészítés:
A spárgát olajon megpároljuk. Közben a tojásokat a tejföllel, sóval, borssal, reszelt sajttal összekeverjük. A leveles tésztát formába illesztjük, majd erre öntjük rá a tejfölös keveréket, végül rászórjuk a megpárolt spárgát, aszalt paradicsomot és 200 fokosra előmelegített sütőben kb. 15 – 20 perc alatt készre sütjük.
Spárgaleves
Hozzávalók:
1 csomag zöldspárga
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
zöldségalaplé
só, bors
Elkészítés:
A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a spárgát és felöntjük az alaplével, szükség esetén sózzuk, borsozzuk. 10-15 perc alatt készre főzzük és turmixoljuk. Ízlés szerint napraforgómaggal díszíthetjük.
További spárgás és epres receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön ajánlom figyelmetekbe a Spárgafőzeléket, a Bazsalikomos eperkrémlevest, az Epres morzsasütit, az Epres-rebarbarás dzsemet.
A cikket írta: Sarnyai Tünde dietetikus