Szezonális sütik – eper és meggy
Deprecated: Creation of dynamic property Timber\Post::$intro is deprecated in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/themes/gblog/vendor/timber/timber/lib/Core.php on line 45
Végre itt a jó idő és vele együtt egyre több friss, szezonális gyümölcs jelenik meg a piacon. Az én kedvencem az eper és a meggy, alig várom a május végét, amikor a nagymamám kertjében megjelennek az első piros szemek. Ilyenkor előkerülnek a családi receptek, és ha tehetjük, közösen sütünk hétvégén. A következő receptek könnyen elkészíthetők a friss gyümölcsökből. Az ötletekért és a segítségért köszönet anyukámnak és a húgomnak.
Epres tejberizses muffin
15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 1,5 dl tej, 3 kiskanál sütőpor, 15 dkg liszt, 20 dkg tejben főtt rizs, 15 dkg eper, egy csomag vaníliás cukor
A vajat kikeverjük a tojással és a cukorral, hozzáadjuk a tejet, és a vaníliás cukrot, majd a lisztet, sütőport. Ezután hozzákeverjük a tejberizst és végül az epret. Kibéleljük a muffin formákat papírral, belekanalazzuk a tésztát, 180 fokon, légkeveréses sütőben, 20- 25 perc alatt készre sütjük.
(recept: Korpádi Péter Muffinok és pogácsák)
Meggyes pite
Tészta: 35 dkg liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 egész tojás, 1 tojásfehérje, 1 csomag sütőpor, 1-2 evőkanál tejföl, tojássárgája a tetejére
Töltelék: 50 dkg meggy, cukor és fahéj ízlés szerint, 6-8 evőkanál zsemlemorzsa
Közepesen lágy tésztát gyúrunk a hozzávalókból, majd a hűtőben pihentetjük fél órát. Közben megmossuk és kimagozzuk a meggyet, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal. A tésztát elfelezzük, lisztezett felületen kinyújtjuk, kivajazott piteformában 180 fokon 8 percig sütjük. Ezután kivesszük és pár kanál zsemlemorzsát szórunk rá, kinyomjuk a meggy levét, a pitébe tesszük, ismét megszórjuk zsemlemorzsával, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a meggyet. Díszítjük a pitét, és tojássárgájával bekenjük. 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.
Epres-túrós kakaós piskóta
Piskóta: 3 tojás, 3 evőkanál víz, 6 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, fél csomag sütőpor
Túrókrém: 250 g túró, 2 dl tejszín, 4 evőkanál cukor, 150 g eper
A piskótához szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztához keverjük. 175 fokon, légkeveréses sütőben megsütjük, még melegen feltekerjük. A túrót összekeverjük a cukorral, a tejszínt felverjük és a túróhoz adjuk. Ha kihűlt a piskóta, megkenjük a túrókrémmel, az eperrel megszórjuk, feltekerjük.
További szezonális süti recepteket, mint például ez az Epres morzsasüti, vagy ez a meggyes mákos piskóta találhattok még a Gasztrohős honlapján.
A cikket írta: Tóth Anita