Szezonális sütik – eper és meggy

Végre itt a jó idő és vele együtt egyre több friss, szezonális gyümölcs jelenik meg a piacon. Az én kedvencem az eper és a meggy, alig várom a május végét, amikor a nagymamám kertjében megjelennek az első piros szemek. Ilyenkor előkerülnek a családi receptek, és ha tehetjük, közösen sütünk hétvégén. A következő receptek könnyen elkészíthetők a friss gyümölcsökből. Az ötletekért és a segítségért köszönet anyukámnak és a húgomnak.

Epres tejberizses muffin

15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 2 tojás, 1,5 dl tej, 3 kiskanál sütőpor, 15 dkg liszt, 20 dkg tejben főtt rizs, 15 dkg eper, egy csomag vaníliás cukor

A vajat kikeverjük a tojással és a cukorral, hozzáadjuk a tejet, és a vaníliás cukrot, majd a lisztet, sütőport. Ezután hozzákeverjük a tejberizst és végül az epret. Kibéleljük a muffin formákat papírral, belekanalazzuk a tésztát, 180 fokon, légkeveréses sütőben, 20- 25 perc alatt készre sütjük.

(recept: Korpádi Péter Muffinok és pogácsák)

Meggyes pite

Tészta: 35 dkg liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg vaj, 1 egész tojás, 1 tojásfehérje, 1 csomag sütőpor, 1-2 evőkanál tejföl, tojássárgája a tetejére

Töltelék: 50 dkg meggy, cukor és fahéj ízlés szerint, 6-8 evőkanál zsemlemorzsa

Közepesen lágy tésztát gyúrunk a hozzávalókból, majd a hűtőben pihentetjük fél órát. Közben megmossuk és kimagozzuk a meggyet, megszórjuk a cukorral és a fahéjjal. A tésztát elfelezzük, lisztezett felületen kinyújtjuk, kivajazott piteformában 180 fokon 8 percig sütjük. Ezután kivesszük és pár kanál zsemlemorzsát szórunk rá, kinyomjuk a meggy levét, a pitébe tesszük, ismét megszórjuk zsemlemorzsával, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a meggyet. Díszítjük a pitét, és tojássárgájával bekenjük. 175 fokon 25-30 perc alatt megsütjük.

Epres-túrós kakaós piskóta

Piskóta: 3 tojás, 3 evőkanál víz, 6 evőkanál cukor, 5 evőkanál liszt, 1 evőkanál kakaó, fél csomag sütőpor

Túrókrém: 250 g túró, 2 dl tejszín, 4 evőkanál cukor, 150 g eper

A piskótához szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját a vízzel és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót. A fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztához keverjük. 175 fokon, légkeveréses sütőben megsütjük, még melegen feltekerjük. A túrót összekeverjük a cukorral, a tejszínt felverjük és a túróhoz adjuk. Ha kihűlt a piskóta, megkenjük a túrókrémmel, az eperrel megszórjuk, feltekerjük.

tekercs3.JPG

További szezonális süti recepteket, mint például ez az Epres morzsasüti, vagy ez a meggyes mákos piskóta  találhattok még a Gasztrohős honlapján.

A cikket írta: Tóth Anita