Szezonális sütik: ribizli, őszibarack, meggy

Háttal nem kezdünk mondatot, de hát én akkor is úgy vagyok a sütéssel, hogy minden egyes rossz sütővel, tepsivel, akármivel megélt tapasztalatom újra összesűrűsödik egy erős gyomorgörccsé, amikor arról van szó, hogy na akkor süssünk valamit. Annál is inkább, mert a fiam glutén érzékenysége óta, még izgalmasabbak a süti/kenyér projektek. Aki ismeri a guténmentes lisztek világát annak nem ecsetelem, aki meg nem, annak annyit mondok, kezdjen egy jól bevált előre megkomponált keverék liszttel, majd ha már elég önbizalmat és pozitív visszajelzést szerzett, csak azután próbálja otthon kutyulgatni a mandulalisztet a gesztenyével, meg a kukoricával 😀

Így nem is csoda, ha a következő receptek egyszerűek, gyorsak lesznek és természetesen teljesen szezonálisak is. Rögtön itt az első, amit még sütni sem kell:

Ribizlis joghurttorta mindenféle túlzás nélkül

ribizlis_joghurttorta.JPG

Egy pofon egyszerű recept, amit neten találtam, de még azt is képes voltam tovább egyszerűsíteni. Így 4 hozzávaló szükséges összevissza:

  • 60 dkg natúr joghurt
  • 6 db lapzselatin
  • sok ribizli, kinek hogy diktálja az ízvilága.
  • na meg cukor: szintén ízlés szerint.

A joghurtot össze kell önteni a cukorral és egy kicsit megmelegíteni. Egy másik edényben előkészíteni a lapzselatint, ahogy a zacskóján szerepel és visszahűtve, hozzákeverni a joghurtos egyveleghez. Mehet bele a megmosott ribizli, majd öntsük formába és éjszakára tegyük hűtőbe. Olyan tortaformát érdemes választani, amiből könnyebben kiugrik. Másnap, hideg, friss, savanykásan fanyar, reggelinek is bevált nekünk. Az eredeti receptből én a habtejszínt hagytam ki egyébként.

A következő szint a süti sütésben szerintem a morzsa sütik világa. Nem lehet elrontani, és ha két telefon meg egy mosás között még valamivel szeretnél kedveskedni a családnak a lecsón felül mondjuk, akkor ez kiváló megoldás. 🙂

Morzsasüti

morzsasuti.JPG

Az otthon, kertben, piacon fellelhető összes gyümölcs közül én három kedvencet választottam ki: feketeribizli, szilva és őszibarack.

  • 15 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 30-40 dkg gyümölcs

A gyümölcsöket feldarabolva a kivajazott tepsi aljára halmoztam, majd mehetnek rá a morzsa süti alap alkatrészei: liszt, vaj, cukor összegyurmázva.  A lisztet, elvileg jéghideg vajjal kell összekeverni, de én valamiért úgy emlékeztem kiengedett vajjal működik ez a süti. Jelentem igen, azzal is működik. Nem kell, hogy összeálljon egyenletesre a tészta, sőt, maradjon morzsás! Előmelegített 180 fokos sütőben kb 25 percig sütöttem. Illata, aranybarna színe jelzi, hogy elkészült.

A következő sütinél inspirálódtam ebből a receptből. Egyszerű és gyors ez a recept is, viszont én, ahogy látható végül meggyes verziót készítettem. Pont másnapra megért a várva várt málna adag is a kertben, de nem tudtam várni, mit mondhatnék, nem bántam meg..

Meggyes-csokis süti

meggyes_csokis_su_ti.jpg

  • 2 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 10 dkg étcsoki
  • 2 evőkanál kakaó
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 25-30 dkg meggy

Összekevertem a vajat a cukorral, majd hozzáadtamm a lisztet, kakaóport, sütőport, tojást, fahéjat, pici sót, végül a kisebb darabokra tört étcsokit, összekevertem, kivajazott-lisztezett sütőformába tettem. (nekem csak lábasom volt jó méretben, de tökéletesen működött ez is! 🙂 ) A nyers tésztára rászórtam a málnát/ meggyet, és 170 fokra előmelegített sütőbe raktam 20-25 percre.

Ezt a sütit el fogom készíteni gluténmentes verzióban is és meglátjuk a fiam mit szól hozzá. Ha nála átmegy a rostán, nem egy nagy sütis..(én sem értem?!), akkor marad a receptlistámban:)

Leöblíteni a fogásokat pedig a házilag készített mentás meggyszörppel lehet. Óriási szakadék tátong a hidegen, vagy a melegen készülő meggyszörp táborok között. Én maradtam végül a főzős verziónál, mert most egy nagyobb adagot készítettem, de a nyáron még biztosan kipróbálom a hidegen készült verzióját is.

Meggyszörp

mentas_meggyes_szorp.jpg

  • 5.5 kg meggy
  • 3 kg kristálycukor
  • 2 l csapvíz
  • 10 mokkáskanál citromsav

A recept a klasszikus, főzős-meleg dunsztolós fajta. Ebben a kimerítő cikkben található az elkészítés és egy tények-tévhitek összeállítás is. Én annyival egészítettem ki a receptet, hogy bele is főztem a meggylébe a menta leveleket, és bele is aprítottam turmixgéppel a meggyszemeket és a mentát is. Isteni lett.

Találtam a kertben még “fosóka szilvát” is, ami szintén inspiráló  ötlet volt, viszont mindig elfelejtettem leszedni, így a cseresznyeszilva (mert ez a rendes, polgári neve ennek a méltatlanul háttérbe szorult gyümölcsünknek) crumble megvalósítása tolódik. Itt van júliusban még a görög – és a sárgadinnye, a málna, a köszméte. Ilyen gyümölcsök mellett a gyomorgörcsöm is enyhül a sütő bekapcsolása közben minden egyes alkalommal.

További szezonális süti receptekért látogassatok el a Gasztrohős honlapjára.

A cikket írta: Kocsány Rita. Rita elkészült receptjeit itt találjátok