Júliusi szezonális receptek

szezonalis_07.jpg

Nyáron szezonális alapanyagok közül talán az egyik legnagyobb kedvenc a paradicsom, hiszen az érett, piros paradicsom 95%-a víz. Kalóriatartalma 18 kcal/100 g, 0,88 g /100g fehérjét, 3,89 g /100 g szénhidrátot és 0,2 g /100 g zsírt tartalmaz. Biológiailag aktív anyaga a likopin, amely a karotinoidok családjába tartozik és a piros színéért felelős. Kiváló antioxidáns, ezért szerepet játszhat az érelmeszesedés, koszorúér- és daganatos (pl. prosztatarák) megbetegedések megelőzésében. Fontos megjegyezni, hogy míg a vitaminok hő hatására lebomlanak, addig a likopin hő hatására könnyeben hasznosul. (Míg 100 g nyers paradicsomban 2,57 mg, a főttben 3,04 mg likopin található.) Emellett a C-vitamin tartalmáról sem szabad megfeledkezni: egy átlagos testalkatú felnőtt napi C- vitamin szükséglete az ajánlás szerint 80 mg. 100 g paradicsomban kb. 7-25 mg található. Kiváló kálium és magnézium forrás is. Fogyaszthatjuk nyersen pl. saláták, levesek alapanyagaként, sülve, főve és szárítva is.

Cukkini a tökfélék családjába tartozik, 95%-a víz, fogyasztásával hozzájárulhatunk a szervezetünk folyadékszükségletének kielégítéséhez. 100 g cukkini energiatartalma 32 kcal, fehérjetartalma 1,5 g /100 g, a szénhidráttartalma 5,3 g/100 g, és zsírtartalma 0,4 g/100 g. Nagyon kedvező tulajdonságai miatt jól beilleszthető fogyókúrázók étrendjébe. Vitaminok közül C-vitamin (17 mg/100 g), folsav és béta-karotin tartalma érdemel említést. Ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, mangán, kálium, foszfor, réz, cink található benne, élelmirost tartalma 2-2,5 g/100 g. Fogyaszthatjuk nyersen salátákként, párolva, grillezve köretként, töltve, rántva, rakott, csőbensült ételként és krémlevesként. Virágja is ehető, elkészíthetjük töltve, rántva.

Íme néhány recept, ami könnyen és gyorsan elkészíthető:

Gazpacho

img_4558.jpg

  • 5-6 db paradicsom
  • 2 db kápia vagy kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 db kisebb uborka
  • só, bors
  • balzsamecet
  • olívaolaj
  1. A paradicsomokat és az uborkát megmossuk, meghámozzuk, majd a paradicsomok magházát eltávolítjuk és felkockázzuk őket.
  2. A paprikákat is megmossuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk.
  3. A vöröshagymát és a fokhagymát is apróra vágjuk.
  4. Az összes hozzávalót összeturmixoljuk, sóval, borssal, balzsamecettel, olívaolajjal ízesítjük. Hűtve tálaljuk.

Fűszeres húsgolyók paradicsomos chutneyval

img_4502.jpg

Húsgolyóhoz

  • 250 g darált pulykacomb
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 tojás
  • 30 g paradicsompüré
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 10 g reszelt parmezán
  • friss oregánó
  • só, bors
  • teljes kiőrlésű liszt
  • 1 evőkanál olaj

Paradicsomos chutneyhoz

  • 500 g paradicsom
  • 1 alma
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors, balzsamecet
  • olívaolaj
  • 1 kis fej vöröshagyma
  1. A húsgolyókhoz a hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk és megpirítjuk, majd összekeverjük a darált hússal és a többi hozzávalóval. Gombócokat formálunk belőle és kevés olajon megsütjük.
  2. A chutneyhoz az almát és a vöröshagymát megpucoljuk, majd a paradicsommal együtt kockára vágjuk. A cukrot karamellizáljuk, amihez először a hagymát, majd az almát és a paradicsomot adjuk hozzá és az egészet együtt pároljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és addig főzzük amíg a paradicsom teljesen szét nem fő.
  3. Amikor elkészült a chutney hozzáadjuk a gombócokat és további 10-15 perc összefőzzük.

Töltött cukkini

img_4571.jpg

  • 1 -2 db cukkini
  • 250 darált pulykacomb
  • 2 evőkanál köles
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • 5-6 paradicsom
  • 2-3 dl paradicsompüré
  • só, bors
  • friss oregánó, bazsalikom
  1. A cukkinit megmossuk, majd kettévágjuk és kivájjuk a közepét. A paradicsomokat megmossuk, kockára vágjuk és egy lábasban elkezdjük főzni a cukkini kivájt belsejével és a fűszerekkel.
  2. Amíg ez fő, a húst összekeverjük a sóval, borssal, apróra vágott fokhagymával, tojással, kölessel és megtöltjük vele a cukkiniket.
  3. A töltött cukkiniket a paradicsommártásba helyezzük, amit felöntünk paradicsomlével, szükség esetén sózzuk és 20-25 perc alatt készre főzzük. ( Ha nagyon elfő a leve akkor adhatunk hozzá vizet vagy paradicsomlevet.)

Sütőben sült paradicsom és paprika

img_4513.jpg

  • 4-5 érett paradicsom
  • 2-3 kápia vagy kaliforniai paprika
  • só, bors
  1. A zöldségeket megmossuk, majd a paradicsomokat ketté vágjuk és megsózzuk.
  2. Sütőpapírral bélelt lemezre helyezzük a paprikával együtt és előmelegített 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

További paradicsomos, cukkinis receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön ajánlom figyelmetekbe a Toszkán paradicsomlevest, Cukkini lasagnet, Shakshukat.

A cikket írta: Sarnyai Tünde dietetikus