Augusztusi szezonális receptek: padlizsán

Augusztusban szezonális alapanyagok közül talán az egyik legmegosztóbb a padlizsán. Hiszen ha nem jól készítjük el, akkor könnyen keserű lehet. Ezt kiküszöbölhetjük ha besózzuk és állni hagyjuk, majd miután levet engedett azt lemossuk vagy felitatjuk.

Padlizsán vagy tojásgyümölcs a burgonyafélék családjába, csucsor nemzetségbe tartozik. 92%-a víz, tehát könnyen beilleszthető diétába. 100 g padlizsán energiatartalma 25 kcal, 4,8 g/100 g szénhidrátot, 1,3 g/ 100 g fehérjét és 0,2 g/ 100 g zsírt tartalmaz. Vitaminok közül A-, C-, B3-, B6 vitamint, folátot és az ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, vasat, cinket tartalmaz. Fogyaszthatjuk krém, saláta formájában, grillezve, rántva, töltött vagy rakott ételként, levesként.

Íme néhány recept, ami könnyen és gyorsan elkészíthető:

Sült paprikás padlizsánkrém

img_4622.jpg

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán
  • 2 db kaliforniai paprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  1. A padlizsánt kettévágjuk, besózzuk és állni hagyjuk. Amikor levet engedett lemossuk vagy felitatjuk. Ezután padlizsánt és a paprikát előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
  2. A padlizsán húsát a meghámozott paprikával, fokhagymával, sóval és a borssal összeturmixoljuk.
  3. Pirítóssal, salátával fogyaszthatjuk.

Ratatouille (francia lecsó)

img_4855.jpg

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán
  • 3 -4 db paradicsom
  • 2 db cukkini
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 db sárga színű paprika
  • 1 db piros színű paprika
  • só, bors
  • 3-4 dl paradicsompüré
  • friss bazsalikom, oregánó, kakukkfű

Öntet:

  • friss bazsalikom, oregánó, kakukkfű
  • 1 -2 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  1. A padlizsánt, paradicsomot, cukkinit vékony karikára vágjuk.
  2. Az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és ezzel is átpirítjuk. Végül felöntjük a paradicsomlével és fűszerezzük. Készre főzzük.
  3. Az így készített paradicsommártást hőálló edénybe öntjük és a felkarikázott zöldségeket egymás után szépen elrendezzük benne, majd a zöldségeket sózzuk, borsozzuk. Az apróra összevágott friss fűszerekből, olajból, zúzott fokhagymából, sóból, borsból öntetet készítünk és ezzel meglocsoljuk a zöldségeket.
  4. Előmelegített sütőben 190 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.

Rakott padlizsán

img_4888.jpg

Hozzávalók:

  • 2 db padlizsán
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 300 g darált pulykacomb
  • só, bors
  • friss bazsalikom, oregánó, kakukkfű
  • 6 dl paradicsompüré (ha nem lenne elég akkor vízzel pótolhatjuk a hiányzó mennyiséget)
  1. A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk és besózzuk. Állni hagyjuk.
  2. Közben az apróra vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, felöntjük a paradicsomlével és készre főzzük.
  3. A padlizsánból kioldódott barnás levet felitatjuk, ezzel akadályozzuk meg, hogy keserű legyen.
  4. Hőálló tálba rakunk egy kis paradicsomos ragut és erre rakjuk rá a padlizsánt, majd újra a ragut és ezt addig folytatjuk míg el nem fogy, viszont arra figyeljünk, hogy a raguval zárjuk a sort.
  5. Előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. (Akkor van kész, amikor megpuhult a padlizsán.)

Nem volt elég a padlizsánból? A Gasztrohős oldalán szuper recepteket találtok még, itt van például ez a padlizsános csicserikrém, vagy ez a török padlizsánsaláta  esetleg ez a padlizsános penne.

A cikket írta : Sarnyai Tünde dietetikus.