Szeptemberi szezonális receptek sárgarépával

szezonalis_09.jpg

A gyökérzöldségek közül talán az egyik legkedveltebb a sárgarépa. A sárgarépában jelentős mennyiségű béta-karotin található, amit a szervezet szükség esetén A-vitaminná alakít. A béta-karotint antioxidánsként tartják számon, ami véd a szabad gyökök károsító hatása ellen. A sárgarépa 40 kcal/100 g, 8,1 g/ 100 g szénhidrátot, 1,2 g/ 100 g fehérjét tartalmaz. Rosttartalma sem elhanyagolható (3,27 g/100 g). A bélműködésre gyakorolt kedvező hatását a vízoldékony rosttartalmának (pektin) köszönheti. Vízben nem oldódó rostokat is tartalmaz, amelyek rendszeres fogyasztása kiegyensúlyozott bélműködést eredményez. Továbbá C-vitamin (12 mg/100 g) is található benne. Fogyaszthatjuk nyersen salátaként, párolva, sütve, főzelék, leves és desszertként is. Íme, néhány recept, ami könnyen és gyorsan elkészíthető:

Sárgarépa tócsni sült zöldségekkel, salátával

1be1217c-8869-416b-8581-019e3e4319d2.jpeg

Hozzávalók:

A tócsnihoz

  • 2 db sárgarépa
  • 1 tojás (ha nem elég adhatunk még hozzá)
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • só, kömény
  • friss kakukkfű
  • olaj
  • Sült zöldségekhez
  • 2 db cékla
  • 1 db édesburgonya
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • friss kakukkfű, bazsalikom, oregánó

Salátához

  • rukkola
  • paradicsom
  • balzsamecet

Elkészítés:

  1. A tócsnihoz a sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük és összekeverjük a tojással, fűszerekkel, liszttel.
  2. A sült zöldségekhez a zöldségeket meghámozzuk, és vékony karikára vágjuk, majd az olajjal, balzsamecettel, fűszerekkel összekeverjük. (Sózni akkor fogjuk, amikor már megsült, így lesz ropogós a zöldségünk.) Sütőpapírral bélelt tepsibe 180 fokon készre sütjük.
  3. Miközben sül a zöldség a sütőben a tócsnikat megformázzuk egy kanál segítségével és kevés olajon megsütjük.
  4. A salátához a ruccolát, paradicsomot összekeverjük a balzsamecettel.

Sült paprikás sárgarépa krémleves

img_4668.jpg

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 sárgarépa
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss kakukkfű
  • 1 kápia vagy pritamin paprika
  • só, bors
  • 1 l zöldségalaplé (ha nincs alaplevünk finom lesz, akkor is, ha vízzel öntjük fel)

Elkészítés:

  1. A paprikát előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük. Majd meghámozzuk.
  2. Közben az olajon az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk, majd hozzáadjuk a sárgarépát, fokhagymát. Kb. 5 percig tovább pároltjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott sült paprikát, balzsamecetet és felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk és készre főzzük.
  3. Amikor megfőtt összeturmixoljuk. Pirított kenyérkockával, friss kakukkfűvel díszítve tálaljuk.

Cukkini tócsni zsályás sült répával

img_4989.jpg

Hozzávalók:

A tócsnihoz

  • 1 db kisebb cukkini
  • 1 db tojás (ha nem elég adhatunk még hozzá)
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
  • só, bors
  • friss oregánó, kakukkfű
  • olaj

Sült répához

  1. A tócsnihoz a cukkinit megmossuk, lereszeljük, megsózzuk, majd állni hagyjuk.
  2. A sárgarépákat meghámozzuk, karikára vágjuk és összekeverjük a fűszerekkel, olajjal. Előmelegített sütőben 180 fokon hőálló tálban készre sütjük.
  3. Ameddig sül a sárgarépa a cukkíniből a nedvességet kinyomkodjuk és összekeverjük a fűszerekkel, tojással, liszttel. Kanál segítségével tócsnit formázzunk, és kevés olajon megsütjük.

Elkészítés:

További sárgarépás receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön ajánlom figyelmetekbe a Marokkói sárgarépakrémet, az Almás-diós sárgarépa salátát, a Répakenyeret, a Sült sárgarépa krémlevest, a Répatortát.

A cikket írta : Sarnyai Tünde dietetikus, a Gasztrohős önkéntese