Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
5+1 tipp a konyhatechnológustól vállalkozásod tervezéséhez - Felelős Gasztrohős Blog - 5+1 tipp a konyhatechnológustól vállalkozásod tervezéséhez - Felelős Gasztrohős Blog

5+1 tipp a konyhatechnológustól vállalkozásod tervezéséhez

Rétfalvi-Kurucz Alexandra konyhetchnológus ad tippeket a környezettudatos tervezéshez

Konyhatervezőként és üzletnyitási tanácsadóként örömmel látom, hogy egyre többen vannak, akik számára fontos, hogy környezettudatos konyhát, gasztro vállalkozást üzemeltessenek. Sokszor azonban azt tapasztalom, hogy a „látszatintézkedések” mögött nincs valódi koncepció, van lebomló, egyszer használatos pohár, de a konyhában pazarló módon bánnak az energiával, és a környezetre veszélyes vegyszerekkel.

Egy ilyen jellegű vállalkozás rendkívül nagy ökológiai lábnyomot hagyhat maga után, ezért különösen fontos, hogy vállalkozóként törekedj arra, hogy a környezetedet minél kevésbé terheld. Egyfelől ezzel a szemléletmóddal jót cselekszel, de ne felejtsük el azt sem, hogy sok vendéget így tudsz megszólítani, trendi lett a környezettudatos gondolkodás.

Jöjjön néhány tipp a konyhatechnológustól, amiket érdemes megfontolnod, ha felelős gasztro vállalkozást tervezel vagy üzemeltetsz!

istock_000007212939_medium-1024x682_1.jpg

1. Fontos, hogy a hűtőberendezések kapacitását a tényleges forgalmadhoz igazítsd!

Hány olyan helyen jártam már, ahol a tervezés hiányosságaiból adódóan a túlméretes hűtőkben nehezen tudták a szakosított tárolást megoldani, és a 600 literes hűtő mindössze két árválkodó csirkemellet rejtett! Ha bizonytalan vagy mit-mivel tárolhatsz együtt, és mekkora hűtőket érdemes a profilodhoz venni, konzultálj konyhatervezővel vagy HACCP tanácsadóval, ezzel pénzt és üzemeltetési költséget takaríthatsz meg, és még a természetet is kíméled.

24753246986_7617b78835_b.jpg

2. A sütő-főző berendezéseknél ne csak az árat, hanem az energiafelhasználást is figyeld!

Nagyon nagy különbség lehet az egyes gépek üzemeltetéséhez szükséges kW teljesítményekben, ami az üzemeltetés során extra költséget jelent. Illetve itt is fontos szabály, hogy a tényleges kapacitáshoz, adagszámhoz válasz gépet, és ne méretezd túl a berendezéseket. Konzultálj a terveződdel!

3. A háztartási berendezés nem való vendéglátó egységbe.

Még akkor sem, ha elsőre az árakban nagy különbség látszik, és csábító lenne ilyen gépekben, mondjuk hűtőberendezésekben gondolkozni. Az ipari berendezéseket a nagy igénybevételre tervezték, élettartamukban és energiafelhasználásukban követik a gasztro vállalkozások elvárásait. Leegyszerűsítve gondolj bele, hogy hányszor nyitod ki a hűtőajtót otthon, és hányszor egy vendéglátó egységben. Ilyen igénybevétel mellett biztos lehetsz benne, hogy a berendezés rövid időn belül a szeméttelepen végzi, ami nem éppen környezetkímélő megoldás. Az energiaszámládról nem is beszélve!

8748215034_1a7fd1f71a_k.jpg

4. A zsírfogó nem az ellenséged!

Sok helyen a mosogató alatti helyi zsírfogó biztosítja, hogy a csatornába ne kerüljön zsíros szennyvíz, mivel központi zsírfogóra nincsen lehetőség. A tapasztalatom, hogy sok helyen szabálytalanul inkább üzemen kívül helyezik a berendezést, mert nem szánják rá az időt az eszköz rendszeres takarítására. A zsíros szennyvíz miatt pedig jön a konyhai dugulás, majd literszámra megy a környezetre káros vegyszer a lefolyóba. Felelősen jársz el, ha körültekintő leszel ebben a kérdésben.

8187925429_6dac1106a1_k.jpg

5. Gépesítsd a mosogatást!

Nem csupán azért, mert nem találsz konyhai mosogatót a vendéglátásra jellemző általános munkaerőhiányban, hanem azért is, mert az ipari mosogatógépek sokkal kevesebb vízfelhasználás és energiafelhasználás mellett rengeteg üzemeltetési költséget spórolhatnak meg, és ezáltal még a környezetet is kímélik.

5+1. Szerelj fel automata adagolókat a konyhai vegyszerekhez, mosogatószerekhez!

Sok tisztítószer beszállító szakcég ingyenesen kihelyezi ezeket, ha tőlük rendeled meg a gépbe valót. Meg fogsz lepődni, mennyivel kevesebb lesz a következő havi tisztítószer felhasználásod. Ne feledd, hiába környezetkímélőbb egy vegyszer, akkor sem jó, ha ész nélkül használod!

A cikket írta: Rétfalvi-Kurucz Alexandra konyhatechnológus, HACCP és üzletnyitási tanácsadó

www.etteremnyitas.hu