Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Mi is az a közösségi mezőgazdálkodás? - Felelős Gasztrohős Blog - Mi is az a közösségi mezőgazdálkodás? - Felelős Gasztrohős Blog

Mi is az a közösségi mezőgazdálkodás?

Nóri önkéntesünk egy Erasmus+ program, az Agriroots keretén belül Olaszországba, Lignano Sabbiadoroba utazott, ahol társaival az ottani közösségi mezőgazdasággal ismerkedhetett meg. Az út során szerezett információkat, tapasztalatokat szedte össze nekünk.

img_6315.JPG

A közösségi mezőgazdálkodás mint tevékenység, s mint fogalom talán kevésbé ismert még. Ha meghallja az ember a közösségi kert kifejezést, azt már tudja mihez kötni, azonban a közösségi mezőgazdaság egy viszonylag ismeretlen tevékenység, pedig itthon egyre több példát lehet erre találni.

Mi is a közösségi mezőgazdaság? A kialakulása egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza, ugyanis, az ázsiai szigetországban a japán háziasszonyok egy olyan megoldást találtak ki, a biztonságosabb, ismert, helyi forrásból származó  élelmiszerekre, melyeket a családjuk asztalára kívántak tenni, amelynek alapelve az volt, hogy a közösség tagjai személyes kapcsolatot létesítsenek a termelővel, valamint a termelés során környezetkímélő módszereket alkalmazzanak. Azóta számos országban működik és beszélhetünk közösségi mezőgazdaságról, de mindenhol eltérően.

Magyarországon a jelenleg működő közösségi gazdálkodási rendszerek jórészt a francia AMAP mozgalom hatására indultak el, de mi is az az AMAP? A francia mozaikszó magyar fordításban  a következőt jelenti: Szövetség a Paraszti Mezőgazdaság Fenntartásáért. Lényegében a helyi kis gazdálkodók támogatása és fenntartása a cél. De még egyet kanyarodjunk vissza, tisztázzuk a CSA fogalmát. A Community Supported Agriculture- vagyis a közösség által támogatott mezőgazdaság, a rendszeren belül a résztvevő termelők gyakran ideológiai, társadalmi vagy világnézeti indíttatásból kezdtek bele a tevékenyégbe. A briteknél helyi közösségek, civil szervezek kezdeményezték és vezetik a közösségi mezőgazdaság tevékenységét.

img_6209.JPG

Nos, akkor térjünk vissza Magyarországhoz. Nálunk az úgynevezett dobozrendszer elve működik. Hogy mit is jelent ez? A magyar közösségi gazdaságok friss élelmiszert, leginkább zöldséget, gyümölcsöt de akár olajos magvakat, sőt kenyeret valamint tejtermékeket is szállítanak a vásárlóknak a megadott átvevő pontokra. Itthon elsősorban kis családok dolgoznak a gazdaságban és a farm közeli települések családjait tudják ellátni a megtermelt élelmiszerekkel.

Míg külföldön, például Olaszországban, úgymond terápiás céllal is működnek egyes gazdálkodások.
Van olyan farm, ahol olyan embereknek adnak munkalehetőséget, akik a börtönből szabadultak vagy, akiknek drog/alkohol problémájuk van, vagy esetleg szellemileg visszamaradottak, ezáltal is segítve számukra a megélhetést, az újra kezdés lehetőségét. Ezen túl, létezik Olaszországban egy olyan börtön is, ahol közösségi mezőgazdaság működik, az itt lévő rabok egy kis csoportban termelik meg a zöldségeket valamint a gyümölcsöket, amiket a helyi piacon adnak el, az ebből keletkezett bevétel pedig a raboké lesz.

img_6534.jpg

Egy közösségi mezőgazdaság nem csak azt jelenti, hogy a közösséget el kell látni friss, hazai élelmiszerrel. A biodiverzitáson, a fenntarthatóságon túl van egy szociális együttműködés, részvétel az adott közösségben. Környezeti tanításra, fejlődésre, oktatásra ad lehetőséget. Egyfajta szabadidős tevékenységet, mentális egészséget nyújt a résztvevők számára.

A cikket írta: Császár Nóra