Januári szezonális receptek

szezonalis_01.jpg

A januári szezonális alapanyagok között megtalálhatóak a gyökérzöldségek képviselői, mint például a zeller vagy a pasztinák.

A zellergumó 91%-a víz, energiatartalma 29 kcal/ 100 g, 5 g/ 100 g szénhidrátot és 1,4 g/ 100 g fehérjét tartalmaz. Vitaminok közül B1-, B2-, B3-, C-, E- vitamint, folsavat, biotint és az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, nátriumot, cinket és 5,4 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz. Magyarországon a napi ajánlott rostbevitel 25-35 g/nap, például 200 g zellergumó főzelék vagy grillezett formában elfogyasztva fedezi a napi minimális rostbevitel 43%-át. Fontos megjegyezni, hogy tartalmaz oxálsavat ( 620 mg/ 10 g), ezért epe- és vesekőképződésre hajlamos egyéneknél nem árt az óvatosság, ugyanis a kőképződést fokozhatja.Fogyaszthatjuk levesként, grillezve, püré és főzelék formájában.

A pasztinák vagy népiesen paszternák 80%-a víz, energiatartalma 75 kcal/ 100 g, 18 g/100 g szénhidrátot és 1,2 g/ 100 g fehérjét tartalmaz. Vitaminok közül C-, E- vitamint, folsavat, niacint és az ásványi anyagok közül káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, vasat, cinket és 4,9 g/ 100 g élelmi rostot tartalmaz. A zellert és petrezselyemgyökeret kiválóan helyettesíti. Fogyaszthatjuk püré, főzelék, illetve levesek alapanyagaként.

Íme néhány recept, ami könnyen elkészíthető:

Zellerkrémleves

img_0320.JPG

Hozzávalók:

  • 1 db nagyobb zellergumó
  • 2 db burgonya
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • olaj
  • só, bors
  • zöldségalaplé

Elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, majd kockára vágjuk.
  2. Kevés olajon átfuttatjuk őket, majd felöntjük a zöldségalaplével és készre főzzük.
  3. Amikor megfőttek a zöldségek akkor összeturmixoljuk és pirított tökmaggal tálaljuk.

Pasztinákpüré tökmagos csirkemellel

img_0322.JPG

Hozzávalók:

Pasztinákpüréhez:

  • 2-3 db pasztinák
  • 1 db burgonya

Tökmagos csirkemellhez:

  • 400 g csirkemell
  • 1 db tojás
  • teljes kiőrlésű liszt
  • tökmag

Elkészítés:

  1. A zöldségeket meghámozzuk, majd kis kockára vágjuk és sós vízben készre főzzük. Amikor megfőttek leszűrjük úgy, hogy egy kis főzővíz maradjon rajta és összeturmixoljuk. ( A főzővízből teszünk félre, azért, hogy a püréhez tudjunk még adni ha szükséges.)
  2. A csirkemellet felszeleteljük, majd besózzuk. A tökmag felét apró darabokra vágjuk ás összekeverjük az egészben maradókkal. A húst lisztbe, tojásba forgatjuk végül pedig tökmaggal bepanírozzuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokon készre sütjük.

Kapros zellerkrém

475699d297afae315ef802312426354e_s.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg zeller
  • 1 nagyobb krumpli
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál joghurt vagy tejföl (elhagyható)
  • 1 csokor friss kapor
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A megtisztított és kisebb kockákra vágott zellert tegyük föl főni annyi enyhén sós vízben, amennyi épp csak ellepi. Fedjük le, és főzzük kb. 10-15 percig, majd adjuk hozzá a megtisztított, kockákra vágott krumplit, és lefedve főzzük az egészet puhára még kb. 10 percig.
  2. Közben készítsük el a kapros olajat: egy mélyebb tálkába öntsük az olajat, keverjük bele az apróra vágott kaprot és egy csipet sót, majd hagyjuk állni.
  3. Ha a főtt zeller-krumpli lehűlt, adjuk hozzá a durvára vágott fokhagymát, és botmixerrel keverjük sűrű, sima krémmé (ha túl sok a folyadék, mixelés előtt öntsünk le belőle, tegyük félre, és ha kell, a végén lazítsuk vele a kész krémet).
  4. Végül sózzuk, borsozzuk, lazítsuk némi joghurttal vagy tejföllel, és locsoljuk meg a kapros olívával.

Mártogatósnak, pirítóssal, szendvicsbe zöldsalátákkal, sült zöldségek, grillek, halak köreteként egyaránt remek.
Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány

További szezonális receptekért, mint például a  Zeller sütve, rántva érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára.

A cikket írta: Sarnyai Tünde dietetikus