Szezonális medvehagymás receptek

szezonalis_03.jpg

A tavasz első alapanyagai között a medvehagyma talán a legkülönlegesebb. Fontos megjegyezni azonban vele kapcsolatban, hogy az erdőben való gyűjtés alkalmával könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal. Ezt ki tudjuk küszöbölni ha két ujjunk között összedörzsöljük a leveleket és a medvehagymának jellegzetes fokhagymára emlékeztető illata van. A medvehagyma vitaminok közül  C-vitamint tartalmaz. Jótékony tulajdonságait tekintve érdemes megemlíteni a koleszterinszint- és vérnyomás csökkentő, továbbá baktérium- és gomba elleni hatását. Fogyaszthatjuk nyersen salátákhoz keverve, esetleg pesto (olajos magvakkal, parmezán sajttal, olajjal és egy kis sóval, borssal összeturmixolva) formájában, továbbá főzve levesként, főzelékként és pogácsákat is ízesíthetünk vele.

Íme néhány recept, amit könnyen és gyorsan elkészíthetünk:

Medvehagymás burgonyafőzelék sült csirkecombbal

4194abf1-e1f2-46a1-9456-cbf33bddf24e.jpeg
Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kis fej vöröshagyma apróra vágva
  • kb. 1 kg burgonya
  • ½ liter zöldség alaplé
  • só, bors
  • medvehagyma
  • 4 db szabad tartású csirke combja
  • kakukkfű, só, bors
  • olaj

Elkészítés:

  1. A csirkecombokat befűszerezzük (sóval, borssal, kakukkfűvel) és 180 fokos előmelegített sütőben készre sütjük.
  2. A főzelékhez az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pirítjuk, amikor ez megvan, akkor hozzáadjuk a burgonyát és felöntjük az alaplével, szükség esetén sózzuk, majd fedő alatt puhára főzzük. Amikor megfőtt, 1/3 részét kivesszük és pürésítjük. Közben a medvehagymát a maradék főzelékhez adjuk és pár perc alatt összefőzzük, majd a pürésített főzelékkel besűrítjük a főzelékünket.

Medvehagymás Shakshuka

6ee8686b-60ed-4158-978e-3bfc48c97898.jpeg
Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 400 g hámozott paradicsom
  • 100 g medvehagyma
  • 4 tojás (0, vagy 1-es kódú)
  • 2 dl paradicsomlé
  • só, bors
  • ½ teáskanál kömény
  • ½ teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál balzsamecet

Elkészítés:

  1. A hámozott paradicsomokat apró kockákra daraboljuk. Az olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát, ezután hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát a fűszerekkel együtt. Végül a paradicsomot, paradicsompürét is hozzákeverjük a balzsamecettel együtt. 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Az utolsó percekben adjuk hozzá a medvehagymát.
  2. A zöldséges alapba mélyedéseket készítünk és beleütjük a tojásokat, és addig főzzük még a tojások fehérjéje meg nem szilárdul, a sárgája viszont folyós marad. (Természetesen a zöldségek körét tovább bővíthetjük nyáron pl. cukkinivel, paprikával, padlizsánnal. Esetleg a tojás elhagyásával vegán egytálételként is fogyaszthatjuk.)

Tükörtojás medvehagymával, gombával

cc1fc830-ea4f-4641-8f28-3e615df29571.jpeg
Hozzávalók:

  • 4 db tojás (0, vagy 1-es kódú)
  • 250 g csiperke gomba
  • medvehagyma
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  1. Kevés olajon a gombát megpirítjuk, majd hozzáadjuk a medvehagymát és sózzuk, borsozzuk. Ezután ráütjük a tojásokat és készre sütjük. Apróra vágott zöld fűszerrel díszítjük.

További medvehagymás receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön ajánlom figyelmetekbe a Medvehagyma krémlevest, a Medvehagymás frittátát, illetve a Medvehagyma pestót.

A cikket írta: Sarnyai Tünde dietetikus