Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Böjtölj a Földért minden hétfőn! - Felelős Gasztrohős Blog - Böjtölj a Földért minden hétfőn! - Felelős Gasztrohős Blog

Böjtölj a Földért minden hétfőn!

Ha karácsony nincsen Kevin nélkül, akkor húsvét sincsen itthon sonka nélkül. Idén a Föld Napja egybeesik húsvét hétfőjével, ilyenkor pedig hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ünnep mellett húsmentes is lehetne a plusz szabadnap. Pedig sokat tehetünk bolygónk és saját egészségünkért is, ha tartunk egy-egy húsmentes napot. Reméljük, hogy az alábbi tények után viszont Ti is úgy gondoljátok majd, hogy érdemes nemcsak a Föld Napján, hanem minden hétfőn tartani ezt a szokást!

Tudtad?

boci.jpg

 • A húsipar a mezőgazdaság üvegházhatású gáz kibocsátásának kb. a feléért fele.
 • 2010-ben 61.151 tonna antibiotikumot használtak el az ipari körülmények között tartott állatok felneveléséhez. Ez nehezebb, mint a Titanic súlya. Az állatok gyógyszeres kezelésével hozzájárulunk az antibiotikum-rezisztens baktériumok kifejlődéséhez.
 • A világ 20 legnagyobb hús-, és tejtermékgyártó vállalata több ÜHG-t bocsát ki, mint egész Németország
 • Egy-egy szelet húsban óriási mennyiségű rejtett víz van. Egy kilogramm marhahús előállításához több mint 55 kád vízre (kb. 15 000 liter) van szükség.
 • A WHO 2015-ös jelentése szerint a feldolgozott húsipari termékek fogyasztása és a végbélrák kialakulása között kapcsolat van.
 • Tavalyi kutatásunkból kiderült, hogy 500 emberből csak 20 vegetáriánus vagy vegán.
 • A KSH adatai szerint háromszor több húst fogyasztunk, mint ajánlott.

Mit tehetsz te?

zoldsegek.jpg

 • Próbáld meg csökkenteni, amennyire csak tudod tejtermék-, és húsfogyasztásod!
 • Amikor állati eredetű termékeket fogyasztasz, válassz jobb minőségű termékeket. Ha teheted válaszd a szabadtartásból vagy biogazdaságból származókat!
 • Ha teheted fogyaszd el az adott állat minden részét, vásárolj például egész csirkét és használd fel a fülétől a farkáig, így nem vész kárba a felneveléséhez, feldolgozásához elhasznált energia, víz!
 • Ha étterembe mész, próbálj ki az állat egyik szokatlan részéből készült ételt! 
 • Állati eredetű ételek helyett fogyassz minél több hazai, szezonális zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, olajos magvakat!
 • Tartsd a Húsmentes Hétfőt, melyhez Facebook és Instagram oldalunkon is találsz recepteket, ötleteket!
Források: https://www.pnas.org/content/112/18/5649, https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/nov/07/big-meat-big-dairy-carbon-emmissions-exxon-mobil, World Bank, 2017, KSH
Képek: Pixabay