Júliusi szezonális receptek

szezonalis_07.jpg

A júliusban szezonális zöldségek közül a zöldborsó a hüvelyesek rendjébe, a pillangósvirágúak családjába tartozik.

Energiatartalma 90 kcal/100 g, 14 g/100 g szénhidrátot, 7 g/100 g fehérjét, 0,4 g/100 g zsírt és 8,8 g/100 g élelmi rostot tartalmaz.

150 g zöldborsó elfogyasztásával az ajánlott napi minimum rostbevitel 53%-át fedeztük és ezzel hozzájárultunk az emésztőrendszerünk normál működéséhez.

Ásványi anyagok közül káliumot, foszfort, magnéziumot, kalciumot, cinket, rezet, mangánt és a vitaminok közül B1-, B2-, C-vitamint, folsavat, biotint tartalmaz.

Fogyaszthatjuk főzve leves vagy főzelékként, párolva.

Íme, néhány recept, ami gyorsan elkészíthető:

Grill sajt zöldborsós, spenótos bulgurral

juliusi_szezonalis2.jpeg

Hozzávalók:

100 g grill sajt

100 g zöldborsó

spenót

300 g bulgur

2 evőkanál olaj

zöldségalaplé

1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. A serpenyőben kevés olajon a fokhagymát, spenótot, zöldborsót átfuttatjuk, majd hozzáadjuk a bulgurt és pár percig pirítjuk. Felöntjük kétszeres mennyiségű alaplével, szükség esetén fűszerezzük és kb. 20 perc alatt készre főzzük.
  2. Közben a sajtot száraz serpenyőben megsütjük.

Zöldborsófőzelék önmagával sűrítve csirkefasírttal

juliusi_szezonalis.jpeg

Hozzávalók:

Zöldborsófőzelék:

500 g zöldborsó

4 dl zöldségalaplé

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olaj

só, bors

Csirkefasírt:

300 g darált csirkemell

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 db tojás (0 vagy 1 jelzésű)

zabkorpa

só, bors, friss petrezselyemzöld

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott vöröshagymát a felhevített olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a zöldborsót. Pár percig pároljuk, ezután felöntjük az alaplével, szükség esetén fűszerezzük. Kb. 15-20 perc alatt készre főzzük. Az utolsó pár percben a főzelék 1/3 részét kivesszük és összeturmixoljuk, majd önmagával besűrítjük.
  2. A fasírthoz a vöröshagymát apró kockára vágjuk, majd hozzákeverjük a darált húshoz. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és a tojást, zabkorpát. Fűszerezzük sóval, borssal, petrezselyemzölddel. (Ha túl lágy lenne a massza, akkor adjunk hozzá egy kevés zabkorpát.) Gombócokat formálunk a masszából és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.

Finomfőzelék főtt tojással

juliusi_szezonalis3.jpeg

Hozzávalók:

250 g zöldborsó

100 g sárgarépa

100 g karalábé

50 g petrezselyemgyökér

4 dl zöldségalaplé

1 dl tej

1 evőkanál keményítő

petrezselyemzöld

1 főtt tojás fejenként (0 vagy 1 jelzésű)

Elkészítés:

  1. Az apróra vágott zöldségeket olajon üvegesre pároljuk, ezután felöntjük az alaplével, szükség esetén fűszerezzük. Kb. 15-20 perc alatt készre főzzük. Az utolsó pár percben a tejben elkevert keményítővel besűrítjük, petrezselyemzölddel ízesítjük.

További receptekért érdemes ellátogatni a Gasztrohős honlapjára. Külön ajánlom figyelmetekbe a Mentás zöldborsókrémet, a Mentás borsólevest, a Mentás zöldborsófőzeléket.