Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Piqniq, ahol a finom kaják mellett hasznos tudást kapsz - Felelős Gasztrohős Blog - Piqniq, ahol a finom kaják mellett hasznos tudást kapsz - Felelős Gasztrohős Blog

Piqniq, ahol a finom kaják mellett hasznos tudást kapsz

“Hú, de jó, én is nagyon szeretnék majd egy saját kávézót!”- kezdődött egy klasszikus idézettel Bajkó Péter előadása a Piqiniq Budapest Üzletnyitási workshopján. Biztos, hogy nektek is van olyan ismerősötök, aki szeretne egyszer egy saját helyet, kávézót, reggelizőt. Egy hely megnyitása, üzemeltetése, még ha kívülről nem is tűnik úgy, kemény munkát, rengeteg előkészületet igényel, a sikeresség pedig nem csak a szerencsén múlik. Akkor mégis min? Hogyan induljunk neki? Hogyan igazodjunk el a szabályok, előírások erdejében? A workshop mindezekben segít azoknak, akik álmaik megvalósításán gondolkoznak épp.

pinipq_bloga3.jpg

A Piqniq Budapestet négy, tapasztalt, a gasztronómiában jártas szakember alapította. Bánhalmi Kata, kommunikációs szakember, a Skill Trade Konyhatechnológia operatív vezetője, Rétfalvi-Kurucz Alexandra, üzletnyitási tanácsadó és konyhatechológiai tervező, Losits Gábor, a Larus étterem marketingvezetője, arculati tervezője és Rétfalvi Zoltán, közgazdász, üzletnyitási pénzügyi tanácsadó szerettek volna egy segítő, tudásmegosztó közösséget létrehozni, ahol a magyar gasztronómiai vállalkozások fejlődését segítik a minőség és a hatékonyság terén. Előadásaik, workshopjaik során hasznos információkat, új lendületet kaphatnak a vendéglátásban dolgozók, azok, akik még tervezik az üzletnyitást,de azok is, akik épp a kiégés szélén állnak. 

piqniq_blogra.jpg

Bemutatkozásukban az áll, a tudásra, az információra, kapcsolati rendszerükre úgy tekintenek, mint egy olyan értékre, aminek megosztásával , használatával még értékesebbé válik. A Piqniqnél ez nem egy jól hangzó szlogen, tényleg ebben a szellemben szervezik, bonyolítják le már több mint egy éve workshopjaikat, beszélgetéseiket, tapasztalatból mondjuk.

Mi pár hete az Üzletnyitási workshopjukon jártunk, ahol megismerhettük a kávézó, reggeliző nyitás minden előnyét, hátrányát, fortélyát. A Horizontban megrendezésre kerülő workshopon Bajkó Péter, a Kontakt, a Simply és a Horizont tulajdonosa teljesen őszintén, sallangok és szépítés nélkül mesélt arról, hogyan vágtak bele feleségével az első helyük, a Kontakt megnyitásába, mekkora befektetést igényel egy új hely megnyitása, és milyen nehézségek adódhatnak. Körbevezetett minket a reggelizőben, elmesélte, mi, mennyibe került, miket és hogyan kellett átalakítani ahhoz, hogy a régen moziként üzemelő hely mára trendi reggelizővé váljon. Meglepő őszintességgel beszélt a dolgok anyagi oldaláról is és az összes kérdésre, amit a résztvevőktől kapott. A rengeteg információ után egy finom szünet következett, ahol ízelítőt kaphattunk a Horizont kínálatából. Kellett is a feltöltődés, Rétfalvi-Kurucz Alexandra előadása elképesztő mennyiségű, hasznosnál hasznosabb információt, praktikát tartalmazott. Kezdve onnan, hogy érdemes-e cipősboltból kialakítani a kávézónkat – jelenleg akkora a kereslet az üzlethelyiségekre, hogy már ilyen jellegű üzleteket is arany áron kínálnak – folytatva az engedélyek beszerzésével,  a jogszabályok megismertetésével. Mindezt Alexandra olyan lelkesedéssel, sztorikkal egészítette ki, hogy egy percig sem éreztem unalmasnak, pedig nem tartozik a bürokrácia a kedvenc témáim közé. A jogszabályok és az ügyintézés mellett a másik téma, amitől óckodom, az a pénzügyek. Rétfalvi Zoltán a workshop utolsó előadójaként az üzletnyitás pénzügyi oldaláról beszélt, előadását olyan szavak tarkították, mint a mérleg vagy a cash flow, és mégsem akartam fejvesztve elrohanni. Mindenki számára érthető, használható tippeket, tudást kaptunk Zoltántól is. 

piqniq_blogra2.jpg

Összességében a Piqniq Üzletnyitási workshopja egy kis napfény volt a szürke vasárnapi délutánon. Nem egy mézesmázas, valósítsd meg az álmaid most azonnal workshop volt, azonban végig éreztem az előadók, szervezők segíteni akarását, támogatását. Nem lomboztak le a komoly számok, nehézségek, amelyeket elmeséltek, inkább inspiráltak. Az elhangzottak, nekünk, a Felelős Gasztrohősnek is segítenek majd a jövőben egy-egy vendéglátóhely környezetbarát törekvéseinek segítésekor, Alexandra szavai pedig, miszerint “manapság már egy vendéglátóhely sem teheti meg, hogy ne foglalkozzon a fenntarthatósággal” újabb lendületet adtak, hogy tovább folytassuk munkánkat. Köszönjük a szervezőknek, hogy ott lehettünk, nektek pedig szívből ajánljuk, hogy látogassatok el egy Piqniq Budapest által szervezett eseményre, legyetek részesei a közösségnek! Az Üzletnyitási workshopot például januárban megismétlik, friss infókért kövessétek őket Facebookon és Instagramon

A fotókat Csordás Ádám készítette.