Váltsd ki a boltit!

Hogyan készítsük el a reggelink összes hozzávalóját otthon? Hát így! Mit készítsünk ebédre, ami gyors, finom és minden van hozzá? Hát ezt!

Miért vegyük meg üzletben, ha mi is elkészíthetjük és így pontosan tudjuk hogyan készült, mi van benne és megspórolhatunk néhány bevásárló körutat is, ami jól jön ezekben az időkben.

Reggeli

Mindannyiunknak mások a reggeli-szokásaink, és az is eltér, hogy mennyire tartjuk fontosnak a reggelit. Van akinek a gyümölcsös zabkása a mesés indítás, van aki egy kisebb ebédet dob össze. Most talán kicsit több időnk van alkotni, és bevezetni néhány újdonságot a konyhában. Mostanság sok hasznos recept, tipp, trükk kering a neten, jó lehet egyet kettőt zsebrevágni.

Ha te a szendvicses reggeliző vagy, amit ropogós, friss zöldségekkel egészítesz ki, akkor itt van néhány tipp húsos és húsmentes verzióra is. A cél az, hogy olyan receptekkel szolgáljunk, amik abban segítenek, hogy minden finomságot otthon készíthess el, de mégse érezd azt, hogy ezért le kell mondanod valamiről, amit szeretsz, és csak az asztal lába jut, mert az van otthon, az van ingyen. Így hoztam nektek reggelit, hússal és hús nélkül, vagyis lesz itt sonka, kence fice, még kenyér is, aztán jöhet egy kis rágcsa kicsiknek, nagyoknak, jön az ebédidő, gondolunk az esti filmesekre is, de nem esszük meg, csak bekészítjük, mert készül a vacsora.

Ha húsfogyasztó vagy, elengedhetetlen szereplője a tökéletes szendvicsednek egy szelet finom felvágott. Itt egy recept, hogy kiválthasd a boltit, és elkészíthesd saját, házi sonkádat csirkehúsból. Itt jegyezném meg, hogy nagyban hozzájárulhatunk a tudatos fogyasztáshoz, ha egy egész háztáji csirkét szerzünk be, hiszen ezt többféleképpen is felhasználhatjuk, minden darabjából finom fogás készülhet, így biztosan nem kerülnek szemétbe a fel nem vásárolt darabok.

Elkészíthetjük kedvenc fűszereinkkel a combokat a sütőben, a hát, nyak, láb egy ízletes húsleves hozzávalója lehet, míg a mellből a házi sonkát varázsolhatunk, aminek receptjét megtaláljátok Vrábel Krisztina blogján. Mindössze 4 lépés, és készen van az adalékmentes, friss, házi sonkánk!


A szendvicshez hát kész a sonka, de valami kenőcs is kellene. Az ízesített bolti vaj-, és sajtkrémeknél sokkal finomabb és egészségesebb, amit  mi készítünk. Nekem a snidlinges a kedvencem, de mehet bele bármilyen zöldfűszer, piros paprika, csili, fokhagyma, és másnapra csak még finomabb lesz. A piacon  (a Lehel térin biztosan), kistermelőktől, lehet kérni kimérősen natúr sajtkrémet, vagy vajat is. Ha tehéntúrónk van otthon, egy kis joghurttal, vagy vajjal lehet krémesebbé tenni, és mehetnek hozzá a fűszerek, máris kész a kenhető finomság. Ha pedig teljesen növényi krémet szeretnél, hüvelyesekből finom, és tartalmas krémeket készíthetsz, mint például ez a vöröslencse krém.

Lencsekrém:

HOZZÁVALÓK

  • 1 csésze vöröslencse
  • 3 ek hidegen sajtolt olaj
  • 1 tk citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, curry és füstölt paprika ízlés szerint

A lencsét puhára főzzük annyi vízben amennyi ellepi. Összeturmixoljuk, hozzáadjuk az olajat, fokhagymát, citromot, fűszereket és kész is az ízes krém, amit zöldséggel mártogatva, de kenyérre kenve is fogyaszthatunk!

Csak egy kis elszántság kell, és a saját kenyerünkre tehetjük az eddig készült csemegéket. És egy igazán egyszerű és nagyszerű kenyeret hoztunk a Talpalatnyi Történetek kedves Dórijától és Edvárdjától, hogy kétség se férjen a sikerhez.

Gyerek-nyamnyam, ha már lejárt a reggeli, de még nem jött el az ebéd!

A gyümölcsvelő receptjét a Cookpadtől kölcsönöztük, de bármilyen szezonális gyümölcsöt felhasználhattok ami otthon akad és a gyerekek szeretik, hiszen a lágy pép az érett gyümölcsökből a legfinomabb, és így megmenthetjük őket a pusztulástól is!

Ha natúr joghurt tetejére csorgatjuk, máris kész a házi gyümölcsjoghurt valódi gyümölccsel. A kicsiknek is ízleni fog!

Ha esetleg egy kis ropogtatnivalóra vágytok, ami gyorsan elkészíthető, és a gyerekek is sürgölődnének a tál körül, itt egy nagyon egyszerű recept a Mindmegettéről , ami kiválthatja a zacskós, cukrozott és tartósítószerrel megpakolt kekszeket, és alig kell hozzá valami. A csokis-vörösáfonyás zabkekszünket környezet-, és pénztárcabaráttá varázsolhatjuk, ha külföldi vörösáfonya helyett hazai aszalványokat választunk, a csokit pedig magokkal váltjuk ki. Ha mégis megtartanánk a csokit, válasszunk fair trade vagy UTZ védjeggyel ellátott terméket.

Ebédidő!

Szerintem gyakran belefutunk abba, hogy rendelünk valamit, aztán arra jutunk, hogy a túróba is, ezt mi is el tudtuk volna készíteni! Aztán azt is megjegyezzük csendben, hogy fele ennyi pénzért. Hát akkor tegyünk így. Zárójelben megjegyezzük, ha mégis rendelnél, válaszd a Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező helyeket. De egyre több vendéglátóhely ügyeskedik azon is, hogy kevesebb hulladékot termeljen, de ez még mindig egy kihívás, és valóban nem könnyű munka! Itt megtaláljátok azokat a helyeket, ahol már működik a dobozrendszerünk, ha van saját Gasztrohősös dobozotok, ezekről a helyekről már ebbe is tudtok rendelni.

Készítsünk maradékmentő krémlevest! Ha van otthon maradék főtt vagy sült zöldségünk, akkor már csak egy kis víz vagy alaplé és tejszín szükséges. De bármilyen a kamrában, vagy hűtőben árválkodó zöldség is örülni fog az utazásnak, így a receptben szereplő zöldségek csak ötletek.

Zöldségkrémleves:

HOZZÁVALÓK

  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 darab répa
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 darab karalábé
  • ½ kisebb zellergumó
  • ízlés szerint só, bors
  • kevés olaj

A hagymát vágjuk négybe, és pirítsuk meg az olajon. Adjuk hozzá a nagyra vágott, megpucolt zöldségeket. A karalábé ropogós leveleit nyugodtan tartsd meg, és használd fel a másodikhoz salátába. Nagyon finom. Dinszteljük kicsit, majd töltsük fel forró vízzel, éppen hogy lepje el a zöldségeket, adjuk hozzá a fűszereket. Amikor megfőttek, vegyük le, turmixoljuk össze, és engedjük fel annyi forró vízzel, amennyi levest szeretnénk. Utána tegyük vissza pár percre a tűzre, ízesítsünk utána ha szükséges, és kész is a finom vitaminbomba. Pirított kenyérkockával, vagy magvakkal tálaljuk.

Nassolnivaló

Itt megtaláljátok Dóri és Edvárd házikészítésű, ínycsiklandó sósrudacskáit, de ha nincs ma ennyi energiátok, akkor csak mentsétek le, és pirítsatok meg egy csepp olajon serpenyőben két marék diót, tökmagot, napraforgó magot, sózzátok meg és kész is a filmes-rágcsa. Ezt is Dóriéktól tanultuk.

Vacsorára még egy kis talpalatnyni finomság-inspiráció

Mikor beugrik a gyerekkorom héjában sült burgonyája, keresem a pillanatot, amikor el is készíthetem. Jól megmossuk, félbe vágjuk és betesszük a sütőbe, aranybarnára sütjük.

A savanyú káposzta nagyon fontos kiegészítő eleme a sültkrumplinak, de ha épp nincs, akkor simán csak kenhetünk rá a reggeli sajtkrémből, és Edvárdék vegán kőrözöttjéből is, aminek a receptjét itt találjátok: és itt kívánhatjátok meg:

Improvizálj!

Jó érzés, mikor nem kell lemondani egy ötletről, csak mert valami hiányzik. Nézd meg, mivel lehet helyettesíteni. Ha nincs gyümölcs, használj fel egy lekvárt, ha nincs narancslé, jöhet egy kevés kompót-lé a sütibe, ha nincs liszt, jó lehet a zab kötőanyagnak. Ha nincs liszt, vagy tejföl, vagy egyszerűen csak nem szívesen sűrítenél ezekkel, ha botmixerrel beleturmixolsz a levesbe, saját magával is sűrítheted. Másik tipp: a puhára főzött rizs kiturmixolva nagyon jó sűrítő anyag, főzelékbe, levesbe egyaránt.

Fotók inneninneninnen és innen.

A cikket írta: Szőke Tami