Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
A szakértők szerint biztonságosak a többször használatos étel- és italtárolók - Felelős Gasztrohős Blog - A szakértők szerint biztonságosak a többször használatos étel- és italtárolók - Felelős Gasztrohős Blog

A szakértők szerint biztonságosak a többször használatos étel- és italtárolók

Több mint 100 tudós írt alá egy nyilatkozatot hétfőn (2020.06.22.), miszerint a többször használatos étel- és italtárolók biztonságosan használhatók a Covid-19 járvány ideje alatt is.

Forrás: Guardian, Matt York/AP

Miközben látszólag az egyszer használatos műanyag hulladékok csökkentésére irányuló környezeti harc alul marad a vírus fertőződési félelemmel szemben, 18 ország 119 tudósa publikálta, hogy az újrahasználható étel- és italtárolók nem növelik a vírus terjedésének esélyét.

Számos kávézó a világjárvány idején felfüggesztette az újrahasználható poharak elfogadását. Sokan aggódnak, hogy a fenntarthatóbb és újrahasználható csomagolásért vívott küzdelem visszaszorulhat. Környezetvédelmi aktivisták a közelmúltban azzal is vádolták a műanyagipar képviselőit, hogy a válságot kiaknázva lobbiznak az egyszer használatos műanyagok tilalmát érintő törvény ellen.

Az epidemiológusokból, virológusokból, biológusokból, vegyészekből és orvosokból álló tudósok csoportjának nyilatkozata szerint a tudomány mai állása és a közegészségügyi szakemberek útmutatása szerint az újrahasználható eszközök biztonságosan használhatók az alapvető higiénia betartásával.

Charlotte K. Williams, az Oxfordi Egyetem kémia professzora azt nyilatkozta: „Remélem, hogy a Covid-19 krízis után minden eddiginél eltökéltebben tudjuk folytatni a környezetre káros műanyag hulladék probléma megoldását.”

„A lakosságnak törekednie kell az egyszer használatos műanyagok (csomagolásban különösen), túlzott fogyasztásának elkerülésére a Covid járvány idején is.” Bizonyítékok alapján a vírus elsősorban a porlasztott cseppek belélegzésével terjed, nem pedig a felületekkel való érintkezés révén – állítják a tudósok.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a vírus az anyagtól függően különböző ideig fertőző maradhat a felületeken, így a terjedés elkerülése érdekében a fogyasztóknak azt kell feltételezniük, hogy a nyilvános helyiség bármely felülete – újrahasználható vagy eldobható – szennyeződve lehet a vírussal.

A tudósok az tanácsolják a fogyasztóknak, hogy az újrahasználható dobozokat (amilyeneket például az általunk létrehozott Dobozközösségben résztvevő éttermek is használnak)  és kulacsokat alaposan mossák el forró vízzel, és mosószerrel vagy szappannal.

Fotó: Kőfaragó Zsuzsi

Nina Schrank, a Greenpeace UK egyik aktivistája elmondta: „Egyre többen használunk újrahasználható bögréket és palackokat, hogy csökkentsük a műanyaghulladékunkat és megóvjuk az élővilágot, tengereinket és folyóinkat. A Covid-19 számos rutinunkat megváltoztatta. Nagyszerű, hogy több mint 100 szakértő nyugtatott meg bennünket, hogy az újrahasználható étel- és italtárolók megfelelő mosás esetén biztonságosak a világjárvány idején is.”

Az egyszer használatos műanyagok tilalma Európában a jövő évben lép hatályba, ám egyesek szerint a csomagolóipar a járványt használja a tilalom bevezetése ellen. A Foodservice Packaging Association (Élelmiszeripari Csomagolási Szövetség, FPA) nyomást gyakorol a walesi kormányra, hogy a tilalom bevezetését elhalasszák, mert annak bevezetése veszélyeztetné a higiénia előírásokat.

Az Egyesült Királyság Környezetvédelmi, Élelmezési és Vidékfejlesztési Minisztériuma (Defra) a világjárvány miatt októberre halasztotta az egyszer használatos műanyag termékek tilalmát, de azt állítja, hogy továbbra is eltökélt a bevezetés mellett.

Az eredeti cikket a Guardian közölte és elérhető az alábbi linken:

https://www.theguardian.com/environment/2020/jun/22/reusable-containers-safe-during-covid-19-pandemic-say-experts

Fordította: Széll Márton