Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Kézenfogva a horvát tengerekkel, és a magyar gyümölcsösökkel - élet a Szőlőskert Étteremben - Felelős Gasztrohős Blog - Kézenfogva a horvát tengerekkel, és a magyar gyümölcsösökkel – élet a Szőlőskert Étteremben - Felelős Gasztrohős Blog

Kézenfogva a horvát tengerekkel, és a magyar gyümölcsösökkel – élet a Szőlőskert Étteremben

Ki az, aki kézenfogva jár a horvát tengerekkel, és a magyar gyümölcsösökkel, hajlékot ad világot járó vándoroknak, érkezzen az messzi idegenből, vagy csak a szomszéd településről? Koros már, de tapasztalt, és olyan tevékeny és fürge, mintha gyermek lenne még! Keze alól hol házi tészta, hol lekvár, hol egy hétvégi termelői piac kerekedik ki, hogy a házi gnocchiról és vadasról ne is beszéljünk. Ez a Szőlőskert Étterem Nagykanizsáról. Soha nem maradnak egy helyben, itt mindig történik valami.

Az M7-es autópályától és Nagykanizsa belvárosától is mindössze két perc távolságra lévő Szőlőskert étterem a 61-es főút mellett, de mégis természetes környezetben, a kisbagolai szőlőbirtokok és a Csónakázó-tó közelében található.

Az 1992-ben épült étterem-fogadóban ma is minőségi alapanyagokból készített házias ételekkel, saját készítésű tésztákkal és tradicionális magyar ízekkel várja vendégeit a Gelencsér család!

Nem kínálnak több oldalas étlapot, ételválasztékuk a szezonalitásnak megfelelően folyamatosan változik.

Fontosnak tartják, hogy környékbeli alapanyagok felhasználásával helyi és tájjelegű ételekkel is megismertessék az ínyenceket. A dödölle, vargánya, erdei gombák, vadmalac szezonálisan megtalálhatóak a konyhán.

Sok éve biztosítják a finom falatokat a betérőknek, akik néha magyar turisták, máskor olasz üzletemberek, vagy horvát átutazók. Bár minden igénynek szeretnének eleget tenni, leginkább a helyi alapanyagból készült, szezonális és különleges finomságok a specialitásaik, szalontüdő – borjú pejsli zsemlegombóccal, vagy rókagombás vadmalac pörkölt zalai dödöllével, igazi ínyencségek. De azokra is gondolnak, akik az egyszerűbb étkeket keresik. 

A kis család együttes erővel folyamatosan azon ügyködik, hogy a hely épüljön, szépüljön és fejlődjön, sosem állnak meg. Egymást segítik még akkor is, ha nincsenek mind egy helyen, legalább azzal, hogy ellesik a nagyvilágban kóstolt finomságokat, és hazahozzák a konyhamesternek, aki a családfő, hogy maguk is kipróbálják. 

A hely egyik szuperereje, hogy már akkor megfeleltek a felelős vendéglátóhely szempontjainak, amikor még csak a lelkükre volt bízva, hogy mit képviselnek. Évek óta komposztálnak, lecserélték az elviteles dobozokat komposztálhatóra, és ezek többletárával egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó iskolát támogatnak! Szívószálat már régen nem kínálnak a finom háziszörpök mellé, amiket maguk készítenek. Saját sajtokkal és joghurtokkal is kísérleteznek, amihez a friss tejet a szomszéd településről szerzik be, és a kenyeret szintén maguk sütik. A mediterrán ízek is bekúsznak a konyhába, hiszen Zágráb karnyújtásnyira van, így a halpiacra is gyakran sikerült ellátogatni békeidőben.

Az elmúlt időszak senkinek sem volt könnyű, de a Szőlőskertnek szerencsére hamar kinyílhattak a kapui, és a megszokott csapattal indultak tovább. Azonban a határzár sok törzsvendéget és kirándulót a másik oldalon tart, és addig ezen az oldalon kezdeni kell valamit. Így pattant ki a termelői piac ötlete. Miért is ne adhatnának otthont egy olyan közösségi megmozdulásnak, ami nekik, és a termelőknek is hoz a konyhára. Zöldséget is! Házhoz jöttek a friss zöldek és gyümölcsök, amiket a piacozók nem vittek el, a Gelencsér család felvásárolta amire szükség volt, hogy máris készülhessenek a finom falatok. A vásároknak köszönhetően a helyiek is egyre gyakrabban keresik fel az éttermet, legyen szó vásárlásról, rendezvényekről, vagy egy ízletes ebédről. Közösséget, értéket teremtenek a finom fogások mellé, kevés desszert tudja ezt felülmúlni!

Mindig abból készül fenséges fogás, ami aktuálisan elérhető termény. A család a birtokukon termett édes almából készült almalével kínálta a betérőket, vagy éppen a frissen érkezett őzláb gombából varázsoltak fejedelmi étket. Ritkán van maradék, vagy felhasználatlan alapanyag, ha azonban mégis kerül, odafigyelnek, hogy semmiképpen ne menjen kárba! Előfordult, hogy a szomszédos hajléktalan családok otthonának ajánlották fel, vagy összeültek a közeli barátokkal egy közös falatozásra. Fontosnak tartják, hogy olyan csapattal dolgozzanak együtt, ahol ez mindenkinek érték.

Nyáron a hangulatos kertben lehet üldögélni egy finom sütivel, hideg időben a családbarát fogadó jól felszerelt, csendes szobáiban lehet kikapcsolódni, és barátságos wellness részleggel várják a finn szauna, gőzfürdő és élményzuhanyok szerelmeseit, ami most a vírus ideje alatt éppen nem üzemel.

Különböző programcsomagok közül lehet választani, a zalai dombság sok kincset rejt, érdemes felkerekedni egy piknik csomaggal, ami a legfinomabb házi falatokat rejti, akár gyalog, akár biciklivel bebarangolni a térséget, és tartani néhány pihenőt a helyi borászatok pincéjében.

A beszélgetést követően azt éreztem, hogy van remény! Sokan igyekeznek, hogy megtalálják az egyensúlyt, hogy odafigyeljenek, törődjenek, és ezzel többek legyenek. Janka és az anyukája olyan szeretettel beszélt tésztáról, tojásról, kenyérről, lekvárról, hogy úgy éreztem, ezt másnak is hallania kéne, másnak is magába kéne szívnia, érdemes lenne tanulni ezekről a dolgokról, érdemes lenne eltanulni néhány élet-, és konyhatitkot a Gelencsér családtól. És bizony kiderült, hogy benne van a tankonyha ötlete a három éves tervben, így talán nemsokára még többen hallhatunk róluk, és belisztezhetjük a kezünk!

A cikket írta: Szőke Tamara