Piszkos 12: ezeket a terményeket kerülik az amerikaiak 2021-ben

Az EWG (Amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport) ismét közzétette a Piszkos 12 és Tiszta 15 listáját, ahogy minden évben teszi az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) adatainak elemzése után. Ez a két lista azt mutatja meg, hogy a friss terményekből melyeket érdemes kerülni vagy éppen keresni a rajtuk lévő növényvédőszer-maradványok mennyisége alapján. Az EWG megjegyzi, hogy annak ellenére, hogy egyetlen citrus sem szerepel a piszkos listán, a citrusfélék több mint 90 százalékán voltak mérgező peszticidek teszteléskor.

Az USDA munkatársai Amerikaszerte értékesített terményekből vettek mintát és azt találták, hogy a nem-organikus termények közel 70%-án találhatóak peszticidmaradványok. A tesztek elvégzése előtt megmosták, megsúrolták, és meg is hámozták a zöldségeket, ahogy azt a vásárló is tenné.

A gyümölcsök és zöldségek elengedhetetlen elemei az egészséges táplálkozásnak – hangsúlyozta Thomas Galligan, az EWG toxikológusa. Ezért azt javasolja, hogy aki aggódik a növényvédőszer-maradványok mennyisége miatt, lehetőségeihez mérten igyekezzen organikusan termesztett zöldséget, gyümölcsöt beszerezni a Piszkos 12 lista terményeiből. A Tiszta 15-ös listán szereplőekből pedig akár a konvencionálisan termesztetteket is fogyaszthatjuk.

Az EWG szerint a szermaradványok mennyisége nem haladja meg az (amerikai – a szerk.) kormány által jóváhagyott mennyiségeket, azonban ezek az elfogadott határok nem feltétlenül biztonságosak.

Az EPA (Amerikai Környezetvédelmi Hivatal) dolgozik azon, hogy szabályozza a határértékeket, biztonságos szinten tartva azokat, így ellenőrizhető, hogy a gazdák megfelelően alkalmazzák-e a szereket. Az EWG szerint, ha a határértékek meghatározásánál figyelembe vennék, hogy mi az a mennyiség, amit a gyerekek is biztonsággal fogyaszthatnak, sokkal kevesebb zöldség és gyümölcs felelne meg a határértékeknek.

Íme a 2021-es Piszkos 12:

  1. eper 
  2. spenót 
  3. kelkáposzta / leveles kel  / mustár zöldje 
  4. nektarin 
  5. alma 
  6. szőlő 
  7. cseresznye 
  8. őszibarack 
  9. körte 
  10. kaliforniai paprika és csípős paprika 
  11. zeller 
  12. paradicsom

A Tiszta 15 lista szereplői pedig:

  1. avokádó 
  2. csemegekukorica 
  3. ananász 
  4. hagyma 
  5. papaya
  6. cukorborsó 
  7. padlizsán 
  8. spárga 
  9. brokkoli 
  10. fejes káposzta 
  11. kivi 
  12. karfiol 
  13. gomba 
  14. sárgadinnye (mézdinnye)
  15. sárgadinnye (kantalup) 

 

Források: Produce Blue Book, EWG