Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Létezik fenntartható csoki? - Felelős Gasztrohős Blog - Létezik fenntartható csoki? - Felelős Gasztrohős Blog

Létezik fenntartható csoki?

Sokáig úgy gondoltam, ha nagy leszek Willy Wonka csokigyárában szeretnék élni, igazi csokifüggő voltam. Rajongásom nem hagyott alább, édesszájúságom nem tagadom, amióta viszont beleástam magam a fenntartható étkezés világába, rájöttem, az édességnek is megvan a keserű oldala. 

Július 7-e a csoki világnapja, melynek apropóján megnéztem a Netflix Rotten dokumentumfilm sorozatának kakaóról szóló részét. Az egész sorozat nagyon érdekes, egy-egy élelmiszeripari problémát mutat be. A “Keserű Csokoládé” című részből betekinthetünk a kakaó és csokoládé kereskedelem piszkos részleteibe, a sorozatot nézve rájövünk, hogy az, hogy bármikor megengedhetünk magunknak egy szelet csokit a világ másik végén valakinek nagyon sokba kerül. Ahogy az élelmiszeripar számos ágában, így a kakaó termesztésnél is az a szomorú helyzet, hogy az ellátási lánc legalján lévők – azaz a termelők – profitálnak legkevesebbet, miközben a munka nagy részét ők végzik: míg a nagyvállalatok évente 100 millió dollárt keresnek, a termelőknek nagyjából 1 dollár jut. A nyugati-afrikai Elefántcsontpart a világ kakaótermésének 60%-át adja, az itt élő gazdák legfontosabb megélhetési forrása a kakaótermesztés.

”Olyan itt ez nekünk, mint az arany. Vigyáznunk kell rá.” – mondja a sorozatban az egyik termelő. Elefántcsontparton évente körülbelül 2 millió tonna kakaót termelnek, a termesztés nagyon emberi erőforrás igényes folyamat, az alacsony árak miatt a gazdáknak gépesítésre sincs lehetősége, rengetegen dolgoznak feketén és a gyermekmunka is gyakori az ültetvényeken. Ráadásul a szegénység arra kényszeríti a gazdákat, hogy egyre nagyobb területeket vessenek művelés alá, nemzeti parkokban, védett erdőkben is termelnek: 244 védett területből az elmúlt években 200 már eltűnt.

Habár egyre több nagy cég hirdeti magáról, hogy fenntarthatóan működik, fontos számára a társadalmi felelősségvállalás, ezek az állítások a gyakorlatban kevésbé valósulnak meg.

Sajnos a csoki fogyasztást itthon teljesen fenntarthatóan nem tudjuk megoldani, viszont ha olyan hazai manufaktúrák termékeit választjuk, amelyek egyenesen a termelőktől szerzik be a kakaóbabot és a mennyiség helyett a minőséget részesítjük előnyben azzal tudatosabb döntést hozunk. 

Ismerjétek meg a három kedvenc hazai csokimanufaktúrámat!

BeSweet 

A Kék Madár Alapítvány – az ő nevükhöz fűződik a Hegyvidéki és szekszárdi Ízlelő Étterem is –  szekszárdi csokimanufaktúrájában szívvel-lélekkel készülnek az édességek. Amellett, hogy az alapanyagot biztos forrásból, etikus módon szerzik be, a műhelyben megváltozott munkaképességű személyekkel dolgoznak. Náluk igazán teljesül a mondás: gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!

Rózsavölgyi Csokoládé

A budafoki műhelybe egyenesen az ültetvényesektől érkezik a kakaóbab. A pörkölést, feldolgozást már itthon végzik a szakemberek. A jó minőségű babok intenzív, gazdag ízt eredményeznek, melyet a feldolgozás során semmilyen plusz aromával nem kevernek. A klasszikus ízek mellett náluk a kísérletező kedvűek is találnak érdekességeket. 

Harrer Chocolate

A Harrer Édességműhelye az osztrák alapítókhoz közel, Sopronban nyitotta meg kapuit 12 éve. A manufaktúra kicsit olyan, mint Willy Wonka csokigyára, de sajnos umpa-lumpákkal náluk sem találkozhatunk. Területszelektált csokikkal, jó minőségű, egyenesen a termelőktől érkező alapanyagokkal annál inkább. Bean-to-bar kollekciójuk neve nagyon árulkodó: a kakaóbabot ők is egyenesen a termelőtől szerzik be, a feldolgozás teljes folyamatát a műhelyben dolgozó szakemberek végzik. 

A manufaktúrák ajánlása teljesen szubjektív, az ajánlásnál figyelembe vettük, hogy a műhely honnan szerzi be az alapanyagait, mennyire fontos számára a fenntarthatóság. Az ajánlott cégek semmilyen formában nem támogatták a cikket.