Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Fenntartható útravaló-Ínycsiklandozó, uzsidobozba való falatok Gasztrohős Palántáknak 1.rész - Felelős Gasztrohős Blog - Fenntartható útravaló-Ínycsiklandozó, uzsidobozba való falatok Gasztrohős Palántáknak 1.rész - Felelős Gasztrohős Blog

Fenntartható útravaló-Ínycsiklandozó, uzsidobozba való falatok Gasztrohős Palántáknak 1.rész

Ha gyerekeink vannak, akkor nem kerülhetjük el az útravaló vagy uzsonna kérdését. Ha az egészségre és a fenntarthatóságra is figyelni szeretnénk, különösen nehéz dolgunk van. Időnként ráadásul kétségbeejtő, hogy a gyerekeink milyen „ipari hulladékokra” vágynak, csak mert egy osztálytárs olyant evett jóízűen mellettük. Számomra a mélypont a fémgőzölt fóliába csomagolt, csillió évig elálló croissant volt, megvettem, jelezvén, hogy egyszer fordul elő, próbából, s bíztam benne, hogy rájön a lánygyermek, mennyire rossz. Sajnos neki ízlett, ettől függetlenül nem vettem többet.

Mostani sorozatunkban olyan recepteket, tippeket szeretnék megosztani Veletek, amik nálunk nagy kedvencek lettek, s amiket csomagolni szoktunk útravalónak kirándulásokra, hosszabb játszóterezésekre vagy uzsonnának a suliba. Nem feltétlenül csupa egészség, hiszen cukor, liszt van benne, de mindenképp jobb, mint egy adalékanyagos, pálmaolajos rágcsa. Félreértés ne essék, nem minden nap van erre energia, a helyi szuperpéktől vett péksüti vagy a kevésbé minőségi bolti müzliszelet éppúgy szerepel a repertoárban. Ha viszont belefér – és mert én például kifejezetten szeretek sütni, mert kikapcsol – örülök, hogy egészségesebb és környezetkímélőbb uzsonnát tudok pakolni. Ősszel néha le is fotóztam a játszón, egy padon ücsörögve az aznapi kínálatot, és így azt is látjátok, az alufólia és egyéb csomagolóanyagokat hogyan próbáljuk elkerülni.

Sorozatunk első részében a törökmogyorós keksz receptjét hoztam Nektek, amelyet egy gluténmentes, boltban kapható keksz inspirált, szerettem volna hasonló ízt előállítani, csak nálunk nem volt szempont, hogy gluténmentes legyen. Ezt a receptet alakítottam át egy kicsit, mert ha kakaót adunk hozzá, akkor kicsit nutellás ízvilága lesz, viszont a csokit feleslegesnek ítéltem és a cukrot – szokás szerint – lefeleztem.

Ahogy én készítem, tehát a már változtatott recept:

Hozzávalók: 20 dkg vaj, 16 dkg liszt, 2 ek. kakaópor, 10 dkg cukor, fél kk. vaníliaőrlemény, 2 tojás, 10 dkg darált törökmogyoró, csipet só, 1 tk. szódabikarbóna, 1 kk. fahéj.

Elkészítés: Nem nagyon bonyolítom az elkészítést sem, a vajat a cukorral és a tojással összekeverem habverővel, majd a robotgép késes aprítójával ledarálom a mogyorót és mindent egyéb hozzávalót beleborítok, s forgatok rajta párat a robotgéppel. Kanállal adagolom tepsibe a tésztát, lenyomkodom tallér formára, s kisütöm 160 fokon 12 percig kb.

Gyors és nagyon finom, fémdobozban el is állna, de esélye sincs. Kisebb útra mi cipzáras tasiban visszük, ha több kell, akkor dobozban.

A cikket Hegedűs Sári írta.