Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Food Wave – A változás nemzetközi hulláma a fenntartható étkezésért - Felelős Gasztrohős Blog - Food Wave – A változás nemzetközi hulláma a fenntartható étkezésért - Felelős Gasztrohős Blog

Food Wave – A változás nemzetközi hulláma a fenntartható étkezésért

Nemzetközi projekt keretein belül Diák PróbatÉtel játékokat tartottunk középiskolákban és egyetemeken. Milyen eredménnyel zárult a projekt? Mi a Foodwave és hol találkozhatnak még a projektjeikkel az érdeklődők? Rövid összefoglalónkban minden kérdést megválaszolunk.

Az Európai Unió támogatásával és Milánó városának vezetésével életre hívott Food Wave projekt 29 partnerrel működik együtt 17 országban. A projekt célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható élelmiszer fogyasztás és előállítás fontosságára, és támogasson minden olyan kezdeményezést, amely valamilyen módon elősegíti ezt. Így szeretnének elérni egy egészségesebb és fenntarthatóbb élelmiszer elosztási rendszert 2030-ig.

Tavasszal mi is pályáztunk a Foodwave egyik nemzetközi alpályázatára, melyet az ALDA koordinált, és mellyel támogatást nyertünk a Diák PróbatÉtel interaktív szemléletformáló játékunk bemutatására. Az Alapítvány munkája során nagy figyelmet fordít a gyermekek, fiatal felnőttek szemléletformálására, mindezt szórakoztató, játékos formában. PróbatÉtel játékunk sem kivétel. Több, a fenntartható étkezéssel kapcsolatos témát dolgoz fel, ismertet meg a résztvevőkkel szépen kidolgozott, nagyméretű, mágneses játékokon keresztül. Az állomások között van szezonalitással, hulladékkezeléssel és hazai “superfoodokkal” kapcsolatos is.

A pályázat célcsoportja a 15 és 35 év közöttiek voltak, így középiskolákba és egyetemekre vittük el a játékokat az őszi félév során. Szeptemberben és októberben hat intézményben, közel 400 diákkal ismertettük meg a fenntartható étkezés témáját.

A foglalkozások során azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok nyitottak a téma iránt, sokszor nyúlnak az otthonról hozott fenntartható praktikákhoz, amit a szülőktől, nagyszülőktől láttak, hallottak. Ezeknek a hasznosságában mindig megerősítettük a résztvevőket. A már meglévő tudásuk mellé – visszajelzésük alapján – több, a magyar hagyományos gasztronómiával, hazai „superfoodokkal”, szezonalitással, hulladékkezeléssel kapcsolatos információt sikerült átadnunk.

A foglalkozások sok emlékezetes, számunkra is motiváló pillanatot eredményeztek; ilyen volt például az ELTE ÁJK Orientációs Napján tartott programunk, ahol az egyik résztvevő pár perccel a játék után a barátjával tért vissza, hogy az ő tudását is próbára tegye. A Madách Gimnáziumban plusz osztályok is jelentkeztek a játékra, a diákok pedig nagyon nyitottak, lelkesek voltak. Többen megjegyezték, hogy a hazai „superfoodokkal” kapcsolatos információkat otthon is elmesélik majd, és inkább hazai alapanyagokat használnak majd a reggelijükhöz. Nekünk ez az igazi öröm és siker!

Ha te is szeretnél Diák PróbatÉtel az iskoládba, osztályodba, gyermeked, diákjaid részére, keresd Lehel Zsuzsit a zsuzsanna@gasztrohos.hu email címen. A foglalkozásról további információkat a https://gasztrohos.hu/diak-probatetel oldalon találsz.

A fotókat köszönjük Ujvári Dorottyának, a BGE KVIK marketing-, és rendezvényfelelősének.