Zölden a Kéken 2022-ben is
Ragyogó napsütés, igazi vénasszonyok nyara kísérte a Felelős Gasztrohős csapatot a Kéktúrázás Napján, ahol ezúttal – a tavalyi Budai-hegység után – a Cserhát lankáit fedeztük fel. Ismét csatlakoztunk ugyanis az ország legnagyobb közösségi túranapjához, hogy egy erdei gasztrotúra keretében az erdőben fellelhető növényekből és gombákból készíthető ételekkel ismertethessük meg a túratársakat és ezúttal is csatlakozott hozzánk a Banyaerdő, az erdei finomságokat készítő társadalmi vállalkozás.

2022. október 9-én Romhányból Becskére túráztunk, ezen a napon ez a 42-es szakaszt jelenetette. A társaság idén is szuper volt, kedves, érdeklődő túratársakat ismertünk meg: felnőttek, gyerekek, kutyák és babák tartottak velünk.

Egy emelkedő tetején pihenésképpen erdei dzsemeket kóstoltunk, sikert aratott a kökény-, a bodzás-berkenyés eper- és a hecsedlilekvár is. Az ebédidő eltöltésére választott réten az erdőben fellelhető teafélék felismerése volt a játék. Egész úton elkísért minket túravezetőtársam, Gergő erdei bingó játéka, ami gyerekek és felnőttek körében is vicces perceket okozott. A Becskénél található roskadozó kökénybokrok többünket sarkalltak a „kökényklub” megalapítására: hamarosan megosztjuk egymással, hogy ki mit készít ebből a fanyar termésből. Természetesen a recepteket majd örömmel megosztjuk Veletek is.

Becskén a Banyaerdő kóstolója várta a csapatot, amely erdei gombákból és növényekből készít finom termékeket és társadalmi vállalkozásként hátrányos helyzetű embereknek teremt családbarát munkahelyet. A túratársak körében nagy sikert arattak a gombakrémek, lekvárok és szörpök.

Az ősz most mutatja legszebb arcát, úgyhogy bakancsot fel, irány az erdő!
Nagyon köszönjük a túra szervezését és a beszámolót Hegedüs Sára kolléganőnknek!