A hét hala: afrikai harcsa
Deprecated: Creation of dynamic property Timber\Post::$intro is deprecated in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/themes/gblog/vendor/timber/timber/lib/Core.php on line 45
1. Miért egészséges?
Az afrikai harcsa húsa is tartalmaz az összes esszenciális aminosavból, akárcsak a ponty. Viszont a harcsafélék, így az afrikai harcsa húsa a pontyhoz képest kevesebb fehérjét és foszfort tartalmaz. Így a fehérje és foszforszegény diétát folytatók számára az afrikai harcsa jobb választás lehet, mint a ponty. Ezen felül egy sült afrikai harcsa filé több mint kétszeres B1- és B12-vitamintartalommal rendelkezik a sült pontyfiléhez képest.
2. Hol él?
Az afrikai harcsa elterjedési területe és eredeti élőterülete az afrikai kontinens volt, de Kis-Ázsiában is előfordult. Eredeti hazájában, ahol a vizek hőmérséklete soha nem süllyed 16 fok alá, a folyókban, tavakban és mocsarakban is megtalálható.
Magyarországra 1986-ban érkeztek az első afrikai harcsaivadékok Dániából és Hollandiából.
Kizárólag haltenyésztő farmokon tartható és tenyészthető ma Magyarországon, mivel temperált hőmérsékletű vízre van szüksége, amit csak a hőforrások közelébe telepített halgazdaságok mesterséges tavaiban kaphat meg. Vadvízi tartása a hidegvíz tűrő képessége miatt jelentős nehézségekbe ütközik, mert 14 celsius fokos vízben már elpusztul.
3. Mit eszik?
Mindenevő hal, amely táplálékot keresve a mederfenéktől a felszínig bejárja a vizet. A fiatalok zooplanktont, a nagyobbak vízi rovarlárvákat, alsórendű rákokat, puhatestűeket, különböző növényi anyagokat, szerves törmeléket és kishalat fogyasztanak.
A tenyésztett halakat vegyes táppal etetik, félig növényi, félig állati
4. Hol lehet hozzájutni?
Ahogy a pontyot is, afrikai harcsát is minden nagyobb áruházban, piacon, halboltban lehet kapni.
Használjátok, a Kapj rá halbolt keresőjét:
Ha van jó beszerzési forrásotok, írjátok meg nekünk!
5. Miket lehet belőle készíteni?
Hagyományos: harcsapaprikás, rántott harcsa, rostonsült harcsa, bakonyi harcsapaprikás, harcsa halászlé
Nem hagyományos: citromos fokhagymás harcsa, harcsa brassói, harcsafasírt, harcsa édes-savanyú mártással