Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Természetesen kávé! - Felelős Gasztrohős Blog - Természetesen kávé! - Felelős Gasztrohős Blog

Természetesen kávé!

Mi is lehetne kellemesebb meglepetés egy álmos szerda délután, mint egy véletlenül felfedezett bio kávézó? Talán az, ha az ajtón belépve egy valóban kellemes helyen találja magát az ember, ahol választhat helyben sütött péksütemények, frissen az ízlésének megfelelően összedobott saláta, friss szendvics és bio kávé vagy tea között.

EcocaféA hely, amelyre véletlenül akadtunk az Andrássy úton található, a Vörösmarty utca kereszteződéséhez közel. Furcsállom, hogy még nem is hallottunk a helyről, pedig mint megtudtunk, már 2011 januárja óta nyitva vannak.

A berendezés egyszerű, természetes és szép: a parkettán natúr fa bútorok sorakoznak textil párnákkal,  és zöld növények színesítik az egyébként fényes termet. Találunk itt asztalt, ahol a gyerekek játszhatnak, színezhetnek, és adománygyűjtő dobozt is látássérültek számára.

Kifejezetten tetszik, hogy a manapság egyre terjedőben lévő, „sztárbáksz”-os kávézók gyakorlatával szemben itt igazi csészében kapod a kávét, és nem papírpohárban, műanyag fedővel. És milyen kávét! Nem csak bio, de a ecocafe_5.jpgbio tejjel kiegészülve ráadásul nagyon finom is. A kávéhoz természetesen bio nádcukor vagy nyírfacukor közül választhatunk, amelyek bár kis kiszerelésűek, ám újrahasznosított csomagolásban kerülnek csészénk mellé. Ha valakinek mégsem lenne ideje, hogy eltöltsön néhány percet ezen a kellemes helyen, és az ablakon át figyelje az Andrássy út forgalmát, italát komposztálható papírpohárban viheti magával.

A kávézóból egyébként haza is lehet vinni a finomságokból: a polcon találhatunk teákat, kávékat, borokat, könyveket. Ezekről megtudjuk, hogy „az összes kávénk minősített  biogazdálkodásból származik, de csak kétfajta kávénk rendelkezik dupla szertifikációval (bio ÉS fair trade), amelyek közül jelenleg a honduras-i kávénk kapható külön. Nem szeretném, hogy a vendégek esetleg úgy érezzék becsapjuk őket, mert egyenlőre nem minden biokávénk fair trade.”

ecocafé_2.jpgAz italok mellett találhatunk szendvicseket, édességeket, és kérésünkre salátát is összedob nekünk az egyik kedves pincérnő az általunk kiválasztott alapanyagokból. Az ételek és italok származási helyére rákérdezve megtudtuk, hogy amit csak lehet, a hazai piacról szereznek be. A Piszkei Öko által gyártott baguetteket helyben sütik ki, a bio tej hazai, a saláták összetevői is itthon termelődtek. „A süteményeink (kivéve a gluténmentes, de azt is magyar cégtől szerezzük be) egy hazai cukrászatban készülnek, csak természetes alapanyagok felhasználásával, mindenféle színező, állományjavító stb. mellőzésével, de nem bio minősítettek” – vallja be nekünk a kávézó egyik tulajdonosa, Polyák Judit. A szójatermékek az országhatáron túlról érkeznek, illetve sajnos a péksütemények egy része is Németországból érkezik, bár nem elfelejtendő, hogy a ezek is minősített bio termékek.

„Való igaz, az is egyfajta küldetésünk, hogy megmutassuk az embereknek, a környezettudatosabb gondolkodás és cselekvés nem is jár annyi nehézséggel vagy áldozattal, mint azt elsőre sokan gondolják. Nem merjük állítani, hogy a miénk az egyedüli üdvözítő megoldás, de mindenképp szeretnénk egy lehetséges alternatívát mutatni, mind a vendéglátás, mind -úgy általában- a felelősségteljesebb gondolkodás tekintetében.”

 

Megtudjuk azonban azt is, hogy a tisztítószerek környezetkímélőek, hogy a toalett papír, a kéztörlők, a szalvétákecocafe_3.jpg mind-mind újrahasznosított papírból készültek, hogy a szappan kőolaj-származékoktól és parabénektől mentes, hogy a wc kétfázisú, illetve, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtik. Sajnos a komposztálás bevezetése még várat magára, úgyhogy a vendégek jobban teszik, ha az utolsó morzsáig befejezik, amit rendeltek – de valószínűsítjük, hogy ez senki számára nem jár nagy megerőltetéssel.

Hazatérve nem állhattam meg, hogy azonnal felmenjek a kávézó honlapjára, ahol minden információt elolvashattam – vagyis hiába raboltam a kedves barista idejét, gondoltam.

Nekünk tetszik, hogy a honlapon bárki olvashat a kávézó elveiről, környezetvédelmi tevékenységéről. Úgy gondoljuk, hogy a példamutatás és a jó gyakorlatok megosztása másokkal fontos hozzátartozója a fenntarthatóság gondolatának elterjedéséhez, és csak támogatni tudjuk a hasonló kezdeményezéseket. Mi ide biztos, hogy még visszatérünk!