Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Goodbye, Gödör! - Felelős Gasztrohős Blog - Goodbye, Gödör! - Felelős Gasztrohős Blog

Goodbye, Gödör!

godorlogo.jpgTegnap, 2012. január 31.-én a Gödör Klub logoja lekerült az Erzsébet téren sokak által szeretett és megszokott kultúrintézményről. Sajnáljuk, mert a Gödörben jókat lehetett füstmentesen bulizni, beszélgetni — és persze zöldülni.

Hommage á Gödör.

A Gödör környezetbarát tevékenységeit a Gödörinda névre keresztelt program foglalta össze. Volt itt Föld Napja rendezvény, autómentes nap, környezetvédelmi világnapok, vízhez és veszélyeztetett állatokhoz kapcsolódó kiállítások, ÖKOteregetés, ÖKOpiknik, „Kincsünk a piac” közös főzés, Öko-WAMP, 10:10:10 akciónap, filmvetítés, ENSZ Klímatárgyalás szimuláció, és még sok minden más.

 

Fold_Napja_a_Godorben.jpg 101203_Cancun_a_Godorben_-_ENSZ-klimatargyalas_szimulacio_015_med.jpg  Fold_Napja_a_Godorben_2011_105_med.jpg

 

 

A rendezvények mellett a Gödörben sokszor láthattunk információs táblákat azzal kapcsolatban, hogy mit tehetünk mi egyénileg a klímaváltozás, a természetrombolás, vagy az erőforrások túlhasználása ellen. A Gödör mindig megpróbálta bevonni a látogatóit is: a szerencsések például találkozhattak GödörÖrdögökkel, akik zöld dolgokról beszélgettek a parkban ülőkkel; aztán 2011. áprilisában az egyszer használatos műanyag poharak is eltűntek a kezünkből. Helyettük bevezetésre került a RE-POHÁR „intézménye”, amelynek lényege, hogy mikor megvetted a sörödet, 200 forintot fizettél a pohárért, amelyet aztán vissza is kaptál, mikor hazamenetel előtt leadtad a poharat a pultnál. Egy ilyen többször használatos poharat 100-szor lehet elmosogatni, így jelentősen megnövekszik a tárgy várható élettartama, amely kevesebb pohár gyártásához, kevesebb szállításhoz vezet, vagyis csökkenti a felhasznált olaj és a kibocsátás mennyiségét. Volt itt biciklikölcsönző is, és növényekkel kirakott fal a teraszon.

110422_Godorinda_-_Fold_Napja_a_Godorben_2011_115_med.jpgEgy, a  Gödör zöld- és civilprogram-vezetőjével, Hunyadi Rékával készült interjúból azt is megtudhatjuk, hogy a Gödör egyetemekkel is dolgozott együtt és többször befogadta a rendezvényeiket. A BME a hallgatóit arról is megkérdezte, hogy mit terveznének annak érdekében, hogy a Gödör zöldebb legyen. Ezt a folyamatos együttműködést és a látogatók bevonását akarták a MI-TI-ZÖLD szlogenben megfogalmazni.

A háttérben pedig mindezek mellett ment a szelektív hulladékgyűjtés, az energiatakarékos izzók használata, a mosdókban energiatakarékos csaptelepek beszerelése, a környezetbarát tisztító- és mosogatószerekkel való tisztítás, és az újrahasznosított papírok használata a külső és belső anyagokon egyaránt.

110422_Godorinda_-_Fold_Napja_a_Godorben_2011_130_med.jpgHogy mik voltak a Gödör hosszútávú tervei? Ismét csak a korábbi interjú nyújt erre választ:
„A környezettel maximális szimbiózisban élni. Ha hosszú távon tudunk gondolkozni, akkor tervünk a kulturális helyszín passzív házként való befejezése: napelemek, esővízgyűjtés, olyan tánctér, ami a mozgásból energiát generál, csupa-csupa fenntarthatóság.

Reméljük, az új üzemeltető is legalább ilyen szép zöld álmokat dédelget!

A fotók a Gödör Klub honlapjáról származnak.