Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Bor(bár)ban az igazság - Felelős Gasztrohős Blog - Bor(bár)ban az igazság - Felelős Gasztrohős Blog

Bor(bár)ban az igazság

A félreértések elkerülése végett még időben szeretnénk tisztázni: szeretjük a fenntarthatóságra törekvő éttermeket, kávéházakat, azonban törekszünk az esélyegyenlőség biztosítására egyéb vendéglátóhelyekkel szemben is. Így történhet, hogy ez a bejegyzés egy ökotudatos borbárról fog szólni.

doblo_3_2.JPG

Egy péntek este –amikor azt hittük, minden „munka” jellegű tevékenységet magunk mögött tudhatunk pár napra–, a Doblo Bor & Bárban találtuk magunkat. Már belépéskor felébredt bennünk a gyanú: az este során nem csak amiatt fogjuk zavarni a pincérnőt, hogy kérjünk még egy pohár bort.

A Dob utca és a Holló utca sarkán található (talán innen a Doblo név?) bárban mintha egy igazi borospincében lennénk: nyerstéglával kirakott, legalább négyméteres, boltíves terem, hangulatos világítással (és milyen lámpákkal!), a falakon borosüvegekkel, amerre csak a szem ellát. A falon lévő tábláról megtudhatjuk, melyik a Hét Bora, az itallapot kezünkbe véve pedig azt, hogy egy látogatás nem lesz elég a kínálat végigkóstolására. Természetesen minden bor magyar – szinte az összes borvidék képviselteti magát –, találunk kistermelői, bio- és kóser borokat, és igazi magyar pálinkát is az itallapon. Harapnivalónak többek között sajttál, húsos tál, meleg libatöpörtyű, kecskesajtos vagy libamájas falatkák közül választhatunk. Ezek alapanyagai mind kistermelőktől érkeznek, akiktől a Doblo közvetlenül vásárolja meg a terméket. A sajtokat egy lajosmizsei sajtmanufaktúrában készítik, a húsok hagyományos füstölésűek, a savanyúságot pedig – amelyre kiemelten büszkék – cukkiniból és patiszonból külön nekik készíti a termelő. A tulajdonos, Popovits Dávid szerint nem számít, hogy a készítők termékeinek nincs bio megjelölésük, a lényeg, hogy megbízható forrásból származó, minőségi és nagyon finom valamennyi. Ételmaradék alig marad: „Szerencsére jól ki tudjuk számolni, hogy körülbelül mennyi fogy” – mondja.

doblo-food.jpg

Miután kiválasztottuk az első boráldozatunkat, kicsit jobban szemügyre vettük a berendezést: a kellemes fényt adó lámpák mind reinkarnálódott használati tárgyakból készültek, amelyeknek korábban teáscsészéként, csészealátétként, borosüvegként, porcelán teáskannaként szolgálták tulajdonosukat. Az üzlet vezetőjétől, Márton Szilviától megtudtuk, nem a lámpák az egyedüli újrahasznosított tárgyak a bárban, az asztalok és székek is a használtpiacról származnak. Mint megtudtuk, a tulajdonos a kezdetektől fogva a lehető legtöbb területen igyekezett környezetkímélő megoldásokat alkalmazni. Az összes ablakot lecserélték dupla, hővédő katedrálüvegre, a cirkofűtés felújításánál pedig a bár köbméter szerinti méretét vették alapul. Hosszú távú tervük, hogy a pince felújítása során még egy lépéssel korszerűsítik a rendszert, és az ottani állandó 14–15 Celsius-fokos hőmérsékletet télen a fűtéshez, nyáron a hűtéshez használják majd.

Dávid azt is bevallotta nekünk: néha nem is olyan egyszerű megtalálni az egyensúlyt a „zöldülés” és a vendéglátás között, hiszen nem lehet környezetbarát módszereket alkalmazni, ha az a vendégeknél nem válik be. „Az egyik környezeti tanácsadó iroda munkatársa a törzsvendégünk, és ők egyszer felmérték, mennyire „zöld” a Doblo. Büszkék voltunk, mert nem nagyon tudtak olyan területet javasolni, ahol fejlődhetnénk. Változások azért vannak azóta: például akkor még mosható törölköző volt, amelyről később negatív visszajelzéseket kaptunk a vendégektől. Utána újrapapírt használtunk, de fájt a szívük a sok elhasznált papír láttán, úgyhogy most meleg levegőt fúvó gép van” – mondja a tulajdonos.

doblo-lampa.jpg

Szerencsére azt senki nem bánja, hogy az egész bárban szinte sehol sem találunk villanykapcsolót –a mosdókban, raktárban mindenhol mozgásérzékelős lámpa van–, és senki sem szól az energiatakarékos hűtök, a környezetbarát tisztítószerek vagy a nagy, nehéz függöny miatt a bejárati ajtónál, amely segít bent tartani a meleget.

A Doblo a szelektív hulladékgyűjtés terén is jó helyzetben van: a bár közelében van egy MÉH, úgyhogy az összes papír- és fémhulladékot itt adják le, a kiürült palackokat pedig egy arra szakosodott cég viszi el. „Műanyagunk nincs, reklámszatyrunk nincs, de annyira nincs, hogy ha valaki vesz egy üveg bort, azt vagy a borász kartondobozában viszi el, vagy ha szerencséje van, egy olyan műanyag szatyorban, amely valamelyikünknél véletlenül éppen van.” Karácsonykor készíttettek néhány lenvászon zsákot kifejezetten azért, hogy a vevők tartsák meg és később is használják újra.

doblo1.jpgArról is kérdeztük a Doblo megálmodóját, miért fontos neki, hogy környezetbarát módon működjön a bár. Dávidnak nemrég gyermeke született, elsősorban ő az oka ennek az iránynak. „Sok helyen volt szerencsém megfordulni a világban, és bár nagyon szeretek arra gondolni, hogy Új-Zélandon milyen jó volt iszogatni a chardonnay-t, ha ugyanazt itthon innám azzal a tudattal, hogy ezzel mennyi környezeti kárt okoztam, máris nem esne olyan jól.” Szerinte a hazai borpalettából az esetek 99%-ban meg lehet találni a megfelelőt. Persze egy-egy különleges alkalommal jól eshet felbontani egy külföldi palackot, de ezek náluk csak ritka események. Szeretné, hogy még akkor is legyenek olyan helyek az országban, ahol ki lehet szellőztetni a város szürke levegőjét a fejünkből és a tüdőnkből, amikor a gyereke már felnőtt. „Ehhez csak egy kis lépés, hogy nem a világ másik feléről szállíttatjuk ide a bort. Mi több ilyen kis lépést tettünk, teszünk meg, és hiszünk benne, hogy ha mások is hasonlóan környezettudatosan gondolkodnak a saját szakmájukban, életükben, akkor mindannyiunknak jobb lesz.”

Az este előrehaladtával, ahogy egyre gyűltek a borospoharak az asztalunkon, arra jutottunk, nehéz kellemesebb helyet találni a Doblónál egy hétvégét indító borozáshoz. Borivóknak való – ráadásul környezettudatos borivóknak is!

A fotókat a facebook-ról kölcsönöztük a tulajdonos hozzájárulásával.