Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Sületlenség? - Felelős Gasztrohős Blog - Sületlenség? - Felelős Gasztrohős Blog

Sületlenség?

agi-nori.JPGOlyannyira élveztük néhány héttel ezelőtti gasztronómiai kirándulásunkat a nyers-vegán konyha világába, hogy nem állhattuk meg, hogy újra ki ne próbáljuk. Vigyázat, spoiler: Ezt is imádtuk!

Egy nyers-vegán vacsora már önmagában is különleges legtöbbünk számára, az élményt azonban – tapasztaltuk -, lehet még fokozni. Ezt az éttermet ugyanis nem találod meg sem egyszerűen az utcán sétálgatva, sem pedig csak úgy, egy internetes kereséssel. Az étterem ugyanis a hónap legnagyobb részében nem létezik. Csupán egy-egy napra változik át egy első emeleti budai lakás a vendéglátóipar gyöngyszemévé, aminek a kínálatát csak akkor élvezheted, ha előtte bejelentkezel.

Az ÉletKonyhát elindító lányok – Repka Ágnes és Kassai Nóra – egy igazán különleges vacsorát kínálnak minden hónapban 1-2 alkalommal a kulináris újdonságokat keresőknek, az egészségesen táplálkozóknak vagy az új társaságra vágyóknak.

pate.jpgElőször kicsit félszegen léptünk be a fent említett budai lakásba. Mosolygós arcok vezettek végig a lakáson, ahol már sorakozni láttuk a vacsora néhány fogását, és ahol Nóra éppen díszítette a tányérokat. Az este során kelet és nyugat ízeit kóstolhattuk meg összevegyítve, az asztalra az alábbi ételek kerültek: tárkonyos citrus saláta, édesköményleves korianderes tök chips-szel, fűszeres mogyorós tészta lime-mal és gyömbérrel,  sütőtökös tiramisu, és kakukkfüves marcipán. Természetesen minden ott helyben, frissen készült, aszalással, turmixolással, reszeléssel. Útravalóul egy szerencsesütit is kaptunk, amely sokkal finomabb volt, mint az sütőben sült változat, és amelyben újrahasznosított papíron, kézzel írott üzenetet kaptunk. Az enyémen ez állt: Egy nap zavartalan pihenés egy nap halhatatlanságot jelent. Milyen igaz!

Mivel a vacsorákra előzetes jelentkezés szükséges, a lányok a résztvevők számának megfelelő mennyiségű alapanyagot vásárolnak csak, ezzel is garantálva, hogy semmi sem köt ki a szemetesben. Az alapanyagok saját termesztésűek Nóráék Eger melletti kertjéből, vagy a bio piacról, esetleg más, nem minősített termelőtől közvetlenül érkeznek a konyhájukba. Néhány vadon termő és gyógynövényt a bükkben gyűjtenek. Az ételek fő összetevője mindig helyi és idénynek megfelelő, csak kiegészítőként, ízesítésre használnak külföldi alapanyagot. Ez utóbbinál is figyelnek a bio minősítésre vagy, hogy méltányos forrásból származzon.

  bab.jpg    curry leves.jpg       süti.jpg

 

 

 

 

 

A lakásból étteremmé változó helyszín különleges hangulatot teremt, amit a gyönyörűen megterített asztalok, a gyertyák és a folyamatosan érkező csipkebogyó tea csak felerősít. Az asztalok 4-6 fősek, így az este során elfogyasztásra kerülő ételek összetevőiről közösen tanakodhattok új ismerőseitekkel. Van, aki minden hónapban visszajár ide, vannak, akik ajándékba kapták a vacsorát, és vannak, akik családostól, kisgyermekkel érkeznek.

A vendégek maguk is környezetbarát tisztítóasztal.jpgszereket találnak a mosdóban, és a vacsora utáni takarítás is természetes úton lebomló szerekkel történik. Mivel a lányok pontosan tudják, mikor érkeznek a vendégek, és hányan lesznek, nem használnak erőforrásokat feleslegesen (legyen szó alapanyagokról, vagy az éttermek üres, vendégmentes óráiban elhasznált energiáról). A konyhai hulladékot komposztálják, illetve szelektíven gyűjtik. Mindemellett, az ételeknek az elkészítése is környezetbarát, hiszen a legnagyobb energiát az aszaló és a turmixgép használja.

suletlenseg.JPGSzerencsére van lehetőségünk megjutalmazni magunkat egy-egy nyers finomsággal ezen kívül is. A lányok vállalják rendezvények vendéglátását is, csomagolt termékeiket (Sületlenségek) pedig megtalálhatjuk néhány kávézóban (például a korábban már általunk is említett EcoCafé-ban), bioboltban és megrendelhetők közvetlenül az ÉletKonyhától is. Aki pedig szeretne elmélyülni a testi-lelki egészség megvalósításában, azokat szeretettel várják júniusi táborukba!