Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
A pizzásdoboz újjászületése - Felelős Gasztrohős Blog - A pizzásdoboz újjászületése - Felelős Gasztrohős Blog

A pizzásdoboz újjászületése

– avagy upcycling a kaja.hu-nál –

Az újrahasznosítás egyik legnagyobb dilemmája, hogy a folyamat során egy jó minőségű anyagból egy fokozatosan rosszabb minőségű anyagot kapunk. Ezen felül pedig egy komplex szerkezetből egyre egyszerűbb szerkezeteket készítünk: nagyon jó példa erre a PET palack, amelyet kiürülése után általában már csak futópályákon vagy játszóterek borításán láthatunk viszont. Ez azért van, mert maga az anyag szennyeződött, és így ugyanarra a célra már nem használható újra. Ezt hívják downcyclingnek.

De vannak olyan eljárások is, amikor egy egyszerű tárgyat komplexebbként újrahasználunk – ezt hívjuk upcyclingnek -, és ezt sikerült elérnie a kaja.hu csapatának az egyik legnagyobb mennyiségű szeméttel, amely az étel-házhozszállításból keletkezik: a pizzásdobozzal. De mit lehet „upcycling”-olni a pizzásdobozon? A csapat fejében valami ilyesmi játszódhatott le: a pizzásdoboz kartonból készült. Ma már bútorokat is lehet kartonpapírból készíteni. Miért ne csináljunk pizzásdobozból bútort? ….logikus, nem? Miért nem jutott ez másnak az eszébe?

pizzasdoboz.png kaja.hu.png

A formula nagyon egyszerű: rendelj különböző méretekben pizzá(sdobozo)kat a kaja.hu oldalon, és a vágásminták alapján rakd össze a kívánt bútorokat. Minden pizzásdobozból lehet egyszerű (képkeret, mappa, dosszié) vagy összetett tárgyakat (pl. asztal, szekrény, szék) összerakni. A pizza kedvelők tehát elajándékozhatják az IKEA törzsvásárlói kártyájukat, mert mostantól a bútort már csak evéssel és egy kis kézügyességgel, darabonként elkészíthetik. Az ötlet szerintünk zseniális, és annak külön örülünk, hogy már egy dobozból is lehet tárgyat készíteni, hiszen így nem kényszeríti a vásárlókat arra, hogy a több doboz begyűjtésére hivatkozva egyre több és több pizzát fogyasszanak. Eme megoldás egy nagyon szép példája annak, hogyan lehet egy egyszerű dologból egy összetettebbet csinálni.

De egy nagy kihívás még így is a dobozban lapul: a sajt – az olvadt fajtából – nagyon szeret a doboz tetejére ragadni, melyet a lehetőségekhez mérten persze lekaparunk és megeszünk (nem?). A jó kis zsíros dobozból azonban már nem illő bútort készíteni – bár elképzelhető, hogy ez nagy örömöt jelentene a kutya tulajdonos látogatóknak. Ennek megelőzésére a vacsoránk egy speciális selyempapírba csomagolva érkezik, amely kisebb műanyag adalékkal nem ázik át a zsírtól, és így az esetek nagy részében valószínűleg tisztán tartja a dobozt. A selyempapír pedig ráadásul letisztítható, és száradás után sütőpapírként újrahasznosítható, így téve teljessé a kört. Screen Shot 2012-11-30 at 6.46.44 PM.png

Mi már csak egy dolgot hiányolunk: miért nem lehet visszaadni a dobozokat?
Reméljük, hamarosan erre is lesznek javaslatok (esetleg „Fogadj örökbe egy dobozt” kampány, vagy ajándékozd a dobozt a helyi iskolának/óvodának, hogy azt a tanárok oktatási eszközként felhasználhassák, ha az „újratöltésük” higiéniai szempontok miatt nem engedélyezett); ahogy arra is, hogy ne csupán a kaja.hu oldalról rendelt pizzák érkezzenek az újraéleszthető dobozban.

Miután hírt kaptunk a kreativitást és gasztronómiát ötvöző újdonságról, nem volt mese, nekünk is ki kellett próbálnunk. Bár eltökéltek voltunk a pizza (és az esetleges új szék) lehetősége iránt, a cyberétterem honlapját böngészve komoly kétségeink támadtak: lehet, hogy a pizza helyett a 100% bio szürkemarhából készült húspogácsát kéne megkóstolnunk, vagy a tészták, saláták, levesek egyikét? Esetleg a séf ajánlatát? Kis morfondírozás után úgy döntöttünk, hogy kitartunk a pizza mellett, ám adunk egy esélyt a vegetáriánus kínálatnak is (amely egyébként külön listán szerepel, zöldségevő barátaink nagy örömére). A saláta körettel érkező brokkolifasírt mellé a Padrone padrone.jpgelnevezésű pizzára tettük le a voksot, majd az utolsó pillanatban „ha már lúd..” alapon egy szürkemarha hamburgerre is ráklikkeltünk, így biztosítva a betevő falatot minden éhes szájnak. A pizza valóban sütőpapírba csomagolva, szabásmintával ellátott dobozban érkezett, ráadásul még finom is volt, úgyhogy az első távot teljesítettnek éreztük. A következő fogások csomagolási módjának láttán azonban utoljára gyerekkorunkban a szellemvasútban zakatolva ránk törő érzés fogott el bennünket, és a szintén ott hallható „Á” hang szökött ki fogunk kerítésén. Styrofoam. A pizzásdoboz, a vega kaja, a nemzeti parkon legelésző szürkemarhából készült szendvics miatt ugyanis azt feltételeztük, hogy a környezetvédelmi elkötelezettség kiterjed az összes fogás csomagolására. A styrofoam azonban az egyik leginkább környezetkárósító eljárással készülő, ráadásul szinte újrahasznosíthatatlan csomagolóanyag, amivel nem tehetünk mást, mint hogy kihajítjuk. Így, bár a húsos és húsmentes fogások mindegyike finom és ajánlásra érdemes volt, mégis kissé szomorúan fogyasztottuk el a pénteki vacsorát.

Minden esetre reméljük, sok olyan innovatív ötlettel találkozunk még, mint a pizzadobozbútor, hiszen ez az a fajta gondolkodás, amire szerintünk szükség van ahhoz, hogy eljussunk egy fenntartható gazdaság felé. A kaja.hu-sokat pedig, a  ti segítségetekkel egy carrotmob-bal rávesszük, hogy felejtsék el a styrofoam-ot!

A fotókat az étterem oldaláról loptuk.