Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Gyönyörű, rohadó ételeink - Felelős Gasztrohős Blog - Gyönyörű, rohadó ételeink - Felelős Gasztrohős Blog

Gyönyörű, rohadó ételeink

A fotós Klaus Pichler 9 hónapra a lakásának fürdőszobáját műanyag tárolóedények válogatott kollekciójának adta át. Mindegyik edényben olyan ételek voltak, amelyek az iparosodott európai országok állampolgárai számra könnyen elérhetőek. Az eper másfél hét alatt rohadt meg. A rohadó csirke szaga miatt napokig nem tudott aludni.

25.-eggs_fin.jpg

„A” osztályú, szabadtartású csirkétől származó tojás. * Származási hely: Kolontár, MO
Gyártás módja: nagyüzemi termelés * Szezonalitás: egész évben kapható
Szállítási távolság: 196 km * Szállítás módja: Teherautó
Szén-dioxid lábnyom/kg: 5,82 kg * Rejtett víz tartalom/kg: 3061 liter
Ár: 1,39 € / kg

Hasznos volt, hogy ebben az időszakban egyedül élt, nem pedig a a barátnőjével és a macskájával. “Nem tudnám újra végigcsinálni” – mondta a National Geographic-nak.

Pichler Ausztria egy vidéki tartományában nőtt fel, ahol az állattartás és a húsevés a kultúra fontos része volt. Mindezek ellen lázadt fel, amikor vegetáriánus lett – megszokta tehát, hogy kritikusan tekintsen a saját étkezési szokásaira. Az ötlet, hogy vizuálisan mutassa be az ENSZ jelentését, spontán jött – és rögtön el is kezdett dolgozni rajta.

————————————————————————————————————————————————–

Egyharmad – projekt az élelmiszerhulladékról

Az ENSZ szerint a világon megtermelt élelmiszer egyharmada a kukába kerül – ennek legnagyobb része a világ iparosodott részén, a “Globális Északon.” Ezzel egyidőben 925 millió embert fenyeget az éhezés világszerte.

Az “Egyharmad” című sorozat az egyének által elpazarolt élelmiszer és a globalizált élelmiszertermelés közötti kapcsolatot mutatja be. A csendéletté rendezett rohadó étel egy absztrakt portrét mutat az élelmiszer-pazarlásról, míg a képeket kísérő szöveg a téma mélyére mutat.

Az “Egyharmad” túlmutat a “minőségét megőrzi” dátumon, hogy dokumentálja a globális élelmiszerhulladék minden dimenzióját.

—————————————————————————————————————————————————-

 

“Elég nagy kihívás volt” – mondta a fotós. “Nem én vagyok az első, aki rothadó ételeket fényképez, de a hitelesség kedvéért úgy döntöttem, nem bérelek a projektnek egy külön stúdiót, hanem a saját lakásomban csinálom végig. Ez egy tudatos döntés volt: amikor egy projekten dolgozom, szeretek benne lenni a közepében.”

Amikor időnként belenézett a műanyag dobozokba, elámult a rothadás és a penész virágzásán, a formák és a textúrák változatosságán, amelyek normális esetben a szemünktől távol, a szemetesben jelennek meg.

De a fotózás csupán a projekt egyik része volt. Minden fényképet kiegészít az étel története és az erőforrások, amelyek szükségesek voltak ahhoz, hogy az étel eljusson a termőföldről (vagy gyárból) a polcokra. Ez a két szempont – hulladék és a szállítás – az érem két oldala. 

 ‘Nana’ Ananász * Származási hely: Guayaquil, Ecuador
Termelés módja: kültéri ültetvény * Szüretelés ideje: egész évben
Szállítási távolság: 10.666 km (linear distance) * Szállítás módja: Repülő, teherautó
Szén-dioxid lábnyom/kg: 11,94 kg * Rejtett víztartalom: 360 liter
Ár: 2,10 € / kg

Az adatokat Pichler maga gyűjtötte össze, ami szintén komoly kihívást jelentett. Az európai törvények értelmében az élelmiszerek eredetét nyilván kell tartani, a kereskedők és a gyártók azonban nem kötelesek megosztani ezt az információt a vásárlókkal. Pichler tehát falba ütközött, amikor elmondta szándékát, ezért trükkös megoldásokhoz kellett fordulnia. Nyomozása során számos üzletből kísérték ki, miután az élelmiszerek csomagolását fotózta. Számos esetben hízelgéssel tudott információt szerezni: eljátszotta, hogy annyira meg van elégedve a termékkel, hogy mindenképp tudni akarja annak történetét.

Bár Pichler megkönnyebbült, amikor végére ért a projektnek, kitartásáért váratlan jutalmat kapott: egy telefont a FAO-tól. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete ugyanis tökéletesnek találta a sorozatot az élelmiszerhulladékról szóló tanulmányának illusztrálására, és világszerte kiállításokon mutatja be a csendéleteket.

 

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

All-you-can-waste: a nagy választék sötét oldala

Terülj-terülj kukácska

Zöld diéta

 

Írta: Alexa Keefe, NatGeo
Fotók: Klaus Pichler honlapja
Fordította: VJ