Hulladékból étel?
Jövőre felfaljuk Milánót.
A 2015. május 1. és október 31. között megrendezésre kerülő Világkiállítás fő témai ugyanis az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés lesz – hát nem csodálatos?
Ennek kapcsán megkeresett minket a Live Inspire kampány mögött álló Intesa Sanpaolo (a CIB Bank anyavállalata), hogy segítsünk eljuttatni az EXPO üzenetét, na meg hogy segítsünk két olvasót eljuttatni Milánóba! Belementünk: mi írunk két cikket, ti szavaztok a kedvenc magyar receptetekre, és valaki közületek még repülőre is ülhet. Hajrá!
Első körben egy receptet kértek tőlünk a szervezők. Slussz poén, hogy múlt héten volt az Európai Hulladékcsökkentési Hét, és az idei év “témája” az ételhulladék, ezért gondoltuk, összekombináljuk a kettőt. Olvasóink már tudhatják, hogy a vendéglátóhelyeknél keletkező ételhulladék csökkentésére komoly hangsúlyt fektetünk. De mit tehetünk mi átlagemberek otthon, hogy csökkentsük a hulladékunkat? Gondoltátok volna, hogy van olyan étel, aminek az alap összetevője hulladék? Igen van, ez pedig egy igazi magyar különlegesség, a mákos guba.
Az eredetileg “lőnye” nevű édesség receptje több mint háromszáz éves, akkoriban még perecből, vagy kelt tésztából készült, amit a gondos háziasszonyok Karácsonyra készítettek. Sok családban még ma is ez a legfőbb édesség a bejgli mellett/helyett. A máknak szerencsehozó képességet tulajdonítottak, miszerint ahány szemet eszünk, annyi pénzünk lesz a következő évben. Az eredeti recept szerint a finom, friss kelt tésztát (vagy perecet) langyos mézes vízbe mártották, majd darált mákot öntöttek rá – és hopp, már kész is volt a mákos guba!
Manapság nem sok helyen bíbelődnek a háziasszonyok a kelt tészta készítésével, így a mákos guba is idomult a 21. századhoz. Ha a család már nem eszi meg a harmadnapos, száraz kiflit, de nem szeretnénk kidobni, fél óra alatt egy nagyszerű ebédet készíthetünk belőle! A mákról egyébként érdemes tudni, hogy a kálcium tartalma magasabb, mint bármely sajté, ráadásul értékes B1, B2 és B6 forrás, tehát vegánoknak, vegetáriánusoknak alapélelmiszer kell, hogy legyen – de húst fogyasztóknak is nagyon hasznos az egészségük megtartása érdekében.
De milyen is a jó mákos guba? Ahány ház, annyi elkészítési mód: valahol tojásból készítenek hozzá sodót, máshol vaníliáspudingot készítenek a tetejére; van, ahol kis tálkákba formázzák, és van, ahol tepsiben készül. Mivel nálunk gyors ebédként ismert, íme a legegyszerűbb mákos guba recept:
Alapanyagok (két személy részére ebédre, úgy, hogy délutánra még marad valakinek egy féladag nassolni):
4 nagyobb, vagy 5 kisebb szikkadt kifli
15 dkg mák
10-15 dkg cukor (ízlés szerint)
0,5 liter tej
2 rúd vanília
Készítése:
A kiflit kb. 2 cm vastag szeletekre vágom, és belerakom egy nagy tálba. Kimérem a mákot és a cukrot, összedarálom, és ráöntöm a kiflikre. Ezt követően fogok két rúd vaníliát (jobb íze van, mint a vaníliás cukornak): kikaparom a magokat, kicsit összepasszírozom, majd beleteszem a tejbe. A tejet felforralom, hogy a vanília aroma is kioldódjon, majd ráöntöm a kiflikre. Az egészet összekeverem, hogy mindenhova jusson mák és a tej is megpuhítsa az összes kiflit. Végül berakom a sütőbe kb 150 fokra 10-15 percig, hogy összeérjen és egy ici-picit megpiruljon (ne felejtsétek el a tetőt is rátenni, mert különben kiszárad!).
Utána már csak meg kell várni, amíg kihűl és.. ..jó étvágyat!
Állítólag száraz kenyérből, vagy zsemléből is lehet készíteni, de ezt én még nem próbáltam: ha esetleg van pár vállalkozó kedvű olvasónk, aki kipróbálja, írja meg, milyen lett!
Tehát ne feledjétek, ha megszárad a kifli, ne dobjátok ki, hanem legyen másnap az ebéd mákos guba!
Bár a mi mákos gubánk nincs a listában, ez ne tántorítson el titeket attól, hogy szavazzatok a kedvenc magyar receptetekre, ami képviseli az országot az EXPO-n, és elutazzatok Milánóba! Aki nyer, mindenképp számoljon majd be az élményeiről! 🙂
A támogatást köszönjük, grafikát innen vettük.