Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Hulladékból étel? - Felelős Gasztrohős Blog - Hulladékból étel? - Felelős Gasztrohős Blog

Hulladékból étel?

Jövőre felfaljuk Milánót.

A 2015. május 1. és október 31. között megrendezésre kerülő Világkiállítás fő témai ugyanis az egészség, a környezet és a fenntartható fejlődés lesz – hát nem csodálatos?

Ennek kapcsán megkeresett minket a Live Inspire kampány mögött álló Intesa Sanpaolo (a CIB Bank anyavállalata), hogy segítsünk eljuttatni az EXPO üzenetét, na meg hogy segítsünk két olvasót eljuttatni Milánóba! Belementünk: mi írunk két cikket, ti szavaztok a kedvenc magyar receptetekre, és valaki közületek még repülőre is ülhet. Hajrá!

expo-2015-milano-mascots-mascotte.jpgElső körben egy receptet kértek tőlünk a szervezők. Slussz poén, hogy múlt héten volt az Európai Hulladékcsökkentési Hét, és az idei év “témája” az ételhulladék, ezért gondoltuk, összekombináljuk a kettőt. Olvasóink már tudhatják, hogy a vendéglátóhelyeknél keletkező ételhulladék csökkentésére komoly hangsúlyt fektetünk.  De mit tehetünk mi átlagemberek otthon, hogy csökkentsük a hulladékunkat? Gondoltátok volna, hogy van olyan étel, aminek az alap összetevője hulladék? Igen van, ez pedig egy igazi magyar különlegesség, a mákos guba.

Az eredetileg “lőnye” nevű édesség receptje több mint háromszáz éves, akkoriban még perecből, vagy kelt tésztából készült, amit a gondos háziasszonyok Karácsonyra készítettek. Sok családban még ma is ez a legfőbb édesség a bejgli mellett/helyett. A máknak szerencsehozó képességet tulajdonítottak, miszerint ahány szemet eszünk, annyi pénzünk lesz a következő évben. Az eredeti recept szerint a finom, friss kelt tésztát (vagy perecet) langyos mézes vízbe mártották, majd darált mákot öntöttek rá – és hopp, már kész is volt a mákos guba!

dsc01083_.jpgManapság nem sok helyen bíbelődnek a háziasszonyok a kelt tészta készítésével, így a mákos guba is idomult a 21. századhoz. Ha a család már nem eszi meg a harmadnapos, száraz kiflit, de nem szeretnénk kidobni, fél óra alatt egy nagyszerű ebédet készíthetünk belőle! A mákról egyébként érdemes tudni, hogy a kálcium tartalma magasabb, mint bármely sajté, ráadásul értékes B1, B2 és B6 forrás, tehát vegánoknak, vegetáriánusoknak alapélelmiszer kell, hogy legyen – de húst fogyasztóknak is nagyon hasznos az egészségük megtartása érdekében.

De milyen is a jó mákos guba? Ahány ház, annyi elkészítési mód: valahol tojásból készítenek hozzá sodót, máshol vaníliáspudingot készítenek a tetejére; van, ahol kis tálkákba formázzák, és van, ahol tepsiben készül. Mivel nálunk gyors ebédként ismert, íme a legegyszerűbb mákos guba recept:

Alapanyagok (két személy részére ebédre, úgy, hogy délutánra még marad valakinek egy féladag nassolni):

4 nagyobb, vagy 5 kisebb szikkadt kifli
15 dkg mák
10-15 dkg cukor (ízlés szerint)
0,5 liter tej
2 rúd vanília

Készítése:

dsc01085_.jpgA kiflit kb. 2 cm vastag szeletekre vágom, és belerakom egy nagy tálba. Kimérem a mákot és a cukrot, összedarálom, és ráöntöm a kiflikre. Ezt követően fogok két rúd vaníliát (jobb íze van, mint a vaníliás cukornak): kikaparom a magokat, kicsit összepasszírozom, majd beleteszem a tejbe. A tejet felforralom, hogy a vanília aroma is kioldódjon, majd ráöntöm a kiflikre. Az egészet összekeverem, hogy mindenhova jusson mák és a tej is megpuhítsa az összes kiflit. Végül berakom a sütőbe kb 150 fokra 10-15 percig, hogy összeérjen és egy ici-picit megpiruljon (ne felejtsétek el a tetőt is rátenni, mert különben kiszárad!).

Utána már csak meg kell várni, amíg kihűl és.. ..jó étvágyat!dsc01093_.jpg

Állítólag száraz kenyérből, vagy zsemléből is lehet készíteni, de ezt én még nem próbáltam: ha esetleg van pár vállalkozó kedvű olvasónk, aki kipróbálja, írja meg, milyen lett!

Tehát ne feledjétek, ha megszárad a kifli, ne dobjátok ki, hanem legyen másnap az ebéd mákos guba!

Bár a mi mákos gubánk nincs a listában, ez ne tántorítson el titeket attól, hogy szavazzatok a kedvenc magyar receptetekre, ami képviseli az országot az EXPO-n, és elutazzatok Milánóba! Aki nyer, mindenképp számoljon majd be az élményeiről! 🙂

 

A támogatást köszönjük, grafikát innen vettük.