Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Notice: Undefined offset: 1 in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 163
Vizelés víz nélkül - Felelős Gasztrohős Blog - Vizelés víz nélkül - Felelős Gasztrohős Blog

Vizelés víz nélkül

Bár Felelős Gasztrohős csapat tagjai között fölényben vannak a hölgyek – tapasztalataink a piszoárokkal tehát limitáltak -, nem tudtunk elszaladni az ecobug-nak nevezett újítás mellett, amiről a napokban hallottunk. Bevalljuk, először egy kicsit szkeptikusak voltunk és amikor Domi a kezünkbe adta ezt a fehér kis bigyót, rögtön kérdésekkel kezdtük bombázni: te használod otthon? miért jobb ez, mint a vízmentes piszoár? a benne lévő anyagok nem károsak a vízi élőlényekre? ugye ezt még nem használták? – és a többi, és a többi.

hose_lontinederekblogspot.jpg

Domi – Varga Domonkos, aki behozta az ecobug-ot Magyarországra – nagyon jól állta a sarat és a Hazudj, ha tudsz című nagyszerű sorozatból megtanult praktikák alkalmazásával azt szűrtük le, hogy igazat is mondhat. Ráadásul nem nyomatta a rábeszélős ez-a-világon-mindent-megold szöveget, hanem őszintén elmondta, hogy neki miért nincs otthon (nincs piszoárja), és miről számoltak be azok a vendéglátóhelyek, ahol már használják a “bogarat”.

cap-on-its-own.jpg

Az egyik probléma például az volt, hogy a megkönnyebbülésre vágyó urak nem tudják, miért van egy fehér cucc a piszoárban, és miért nem működik a vízöblítés gombja. Néha azt hitték (valószínűleg?), hogy az ecobug véletlenül került oda, ahol van, és kivették, kidobták a szerkentyűt – ezért több helyen hálót tettek a fehér dobozka köré, amit kulccsal zártak le. A legtöbb helyen információs táblákat is helyeztek ki, bár – ahogy kiderült – a környezetvédelmi szemléletformálásra talán nem a mosdó a leghatásosabb helyszín.

A lényeg, hogy egy kis bevezetési időszak után a vendégek beletörődtek az újításba: vagyis abba, hogy a vizeletüket nem kell vízzel öblíteni. Az ecobug lényege ugyanis pont ez: a vízspórolás. (Az oldalukon ki is lehet számolni, hogy mennyi vizet spórolhatunk.) A kapszula igazából egy mikrobiológiai alapokon működő rendszer, mely a benne lévő baktériumok segítségével semlegesíti a vizeletet (vagyis alkotóelemeire bonja). A benne található természetes anyagok nemcsak az organikus (pl. húgykő), de anorganikus (pl. vízkő) lerakódásokat is oldják, így a falba vezető lefolyócsöveket dugulásmentesíti. Ennyit kell csak tenni: be kell helyezni az ecobug kapszulát a vizeldébe, és elzárni a vízöblítést.

ecobug5_1.png

Illetve nem. Van még valami: a rendszer ugyanis kiegészül egy speciális (szintén környezetbarát) tisztítószerrel, amely ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, amit a kütyü. Erre azért van szükség, mert a hagyományos tisztítószerek elpusztítják a baktériumokat, köztük az ecobugban lévő „jó” baktériumokat is. Ha a “bogárka” hagyományos tisztítószerrel érintkezik, akkor elveszíti hatásmechanizmusát – magyarul elromlik. A jó hír viszont az, hogy ez a tisztítószer az használható a piszoár környezetében (padlón, csempén, stb), ahová – ahogy hallottuk – néha jut néhány milliliternyi a vizeletből.

Arról, hogy a víz milyen értékes erőforrás manapság, nem kezdenénk hosszú monológba, mert néhány éve már a csapból is ez folyik. Arra viszont kíváncsiak lennénk, ti hogyan spóroltok otthon a kék arannyal! Írjátok meg nekünk a facebook-on, és ha láttok valahol ecobug-ot, pisiljetek rá nyugodt szívvel!

 

A Felelős Gasztrohős csak az elveivel megegyezően működő cégektől fogad el adományt.
Az Ecobug-ot ilyennek ismertük meg: ezért is fogadjuk el – és köszönjük – támogatásukat.

Fotók: Ecobug + lontinederek.blogspot.com