Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Ízek zajától zengő csendes élmény - 2. rész - Felelős Gasztrohős Blog - Ízek zajától zengő csendes élmény – 2. rész - Felelős Gasztrohős Blog

Ízek zajától zengő csendes élmény – 2. rész

Az április 28-i cikkünk folytatása:

A főételt követően a Cruxx Gemina könnyed, édeskés málnaborát ízlelgetem, miközben beszélgetőtársam Eszter rátér arra, mit tesz a CsendesM-et vezető két hölgy a fenntarthatóság érdekében és ez nekik miért fontos.

Kínálatukból kifolyólag nincs nagy olajigényük, nem hidrogénezett olívaolajjal és kókuszzsírral főznek, környezetbarát, magyar alapanyagokból készült öko tisztítószereket, valamint teljesen lebomló, növényi hulladékokból készült csomagolóanyagokat használnak (Doremi). A mosdóban mozgásérzékelős világítás van, minden papír alapanyag újrahasznosított. A villanyégők egy része már energiatakarékos, másik részük lecserélése tervben van. A vendégek által meghagyott ételmaradék szerencsére nagyon minimális, az alapanyagokból szintén nagyon kevés marad meg a konyhán alkalmazott koncepciónak köszönhetően. Megmaradt készételeiket hazafelé odaadják rászorulóknak, vagy felhasználják a hétvégi, Morzsaparti elnevezésű rendezvényükön. Ezen alkalmakon program volt már ételpazarlásról szóló gondolatébresztő film vetítése beszélgetéssel, társadalmi érzékenységet növelő társasjáték est, és a vegán étkezés és főzés sarokpontjait firtató, edukációs főzőprogram is, mint a Hogy csináljam tojás nélkül? palacsintakészítő est, vagy a Jó, de mit teszek a kenyérre? szendvicskrém-készítő est.

A lányok számára fontos, hogy az otthoni vegán étkezéshez is segítséget nyújtsanak vendégeiknek és az ez iránt érdeklődőknek, illetve hogy eloszlassák azt a téveszmét, miszerint a vegán étkezés egy nagyon korlátolt és nehézkes, önmarcangoló módja az evésnek. Épp ellenkezőleg, Eszter bizton állítja, hogy sokszínűbben étkezik most, mint réges régen, mikor még húst is evett. Magam is ezt vallom – bár én eszek még húst is -, nagy kedvelője vagyok a vegetáriánus és vegán étkezdéknek, mivel annyira kreatív, még sosem próbált fogások hadával ismerkedhetek meg, amelyek nem csak egészségesek, de nagyon ízletesek is!

Társadalmi szerepvállalásuk még mindig nem áll meg itt, Zsófi, a konyha szerelmese egyfolytában főz, nem csak a CsendesM vendégei számára, de a Food Not Bombs és a Budapest Bike Maffia szervezetek oszlopos tagjaként, kidobásra szánt alapanyagok összegyűjtésével, azokból vegetáriánus és vegán ételek készítésével, hajléktalanok és rászorulók részére is.

„Tény, hogy borzasztó nehéz ennyi mindent figyelembe véve üzemeltetni egy vendéglátóegységet ma Magyarországon, úgy, hogy mi se haljunk éhen, de nem nagyon akarunk mi tágítani, úgy tudunk mi nyugodtan aludni, ha nem hazudunk se magunknak, se másoknak és azt gondoljuk, hogy ennek így van értelme és jövője. Ezt a vendégeink is nagyra értékelik, rengetek pozitív visszajelzést kapunk.”

Eszter maga is kér egy narancsos-fahéjas almáspitét és velem desszertezik. Az első falatot követően önkéntelenül elhümmögi magát, majd szimplán csak ennyit fűz hozzá: „Imádom Zsófi főztjét!”

Ezt én is elmondhatom most már, majd az elfogyasztott menücsodát egy meggyágyon érlelt, 20-féle gyógynövényt tartalmazó, Ravasz Róka névre keresztelt, organikus bitterrel fejelem meg. Ezt a rövidet nagyon tiszta, édeskés ízével nekem találták ki!

A CsendesM különlegességét a nagyon finom konyha, a közvetlen családias hangulat, és a tiszta alapanyagok felhasználásával kialakított kreatív és különleges ízvilág adja, mindezt pedig egy fenntartható, mélyérzésű, holisztikus gondolkodás hatja át. Ajánlom mindenki figyelmébe, nem csak vegánoknak, de bárkinek, aki szeretné étkezését színesíteni, vagy csak egy finomat enni!

A cikket írta: Szirmai Judit
Fotók: CsendesM – köszönjük!

Egy csipetnyi jótékonyság! Add te is az adód 1%-át a Felelős Gasztrohős Alapítványnak!
1_-2016.jpg