Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 148

Notice: Undefined variable: ub in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160

Deprecated: strripos(): Non-string needles will be interpreted as strings in the future. Use an explicit chr() call to preserve the current behavior in /data/4/c/4c13e8bd-3f5d-40b4-a190-a426100cc70e/gasztrohos.hu/sub/blog/wp-content/plugins/advanced-page-visit-counter/public/class-advanced-page-visit-counter-public.php on line 160
Világos, hogy a Fekete! - Felelős Gasztrohős Blog - Világos, hogy a Fekete! - Felelős Gasztrohős Blog

Világos, hogy a Fekete!

A város egyik legszebb körútján sétálva, műemlék épületek és számos vendéglátóhely között találunk rá a Fekete kávézóra, az egyik legújabb Fenntartható Vendéglátóhelyre.

Egy építész házaspár, Gerzsenyi András és felesége 2013. áprilisában nyitotta meg kis dizájnboltjuk helyén az akkor még apró újhullámos kávézóját. A mindössze 11 négyzetméteres kávézó bent csupán 4 férőhellyel rendelkezett, de már első pillanattól utcai terasszal bővült kellemes nyári pihenőhellyé.

_d604553-2.jpg

Az egyre növekvő forgalom szükségessé tette, hogy a műemlék jellegű körfolyosós bérház hangulatos udvarában terjeszkedjenek tovább. Kezdetben még csak a meghitt belső udvaron helyezték el asztalaikat, majd egy dimenzió váltással megnyitották a ház gyomrában az előzőhöz képest hatalmas belső terüket, egy sok asztalos brew bar-t kis konyhával. A kávézó, csendes, igazi kerthelyiséges hangulatot áraszt, mintha nem is pár méterre dübörögne számtalan autó a körúton!

Mindkét helyiség központi dísze a La Marzocco kávégép, ami a szakmában a legkiemelkedőbb minőséget képviseli. A kávékészítést szinte művészi tökélyre fejlesztették, valóságos rituálé, ahogy a vendégek szeme láttára a fekete csoda a speciális vastagfalú csészébe kerül.

A különleges aroma érződik a kávé fogyasztásakor, ami nem csoda, mivel a tulajdonos maga felügyeli a kávé pörkölését a tökéletes aroma elérése érdekében. A különböző kávékészítési eljárások során más és más kávékat használnak a baristák, melyeket Fekete márkanévvel díszítve magtalálunk a polcokon is, otthoni használatra.

A kínált kávék íze a megszokottnál sokkal komplexebb. A világos pörkölésnek köszönhetően a termőterületre jellemző ízjegyek elkészítés után is kiolvashatók az italokból.  Lehet itt espresso-t, ristretto-t, cappuccino-t, cortado-t, latte-t, flat white-ot kérni, de a filterkávé kedvelőinek is széles a választék. Legújabb kávéjuk hideg áztatással készül, és nitrogénnel csapolják.

A precíz kávéitalok mellett komoly reggeli kínálattal bővítették étlapjukat. Hidegen préselt gyümölcslevek, rengeteg házi sütemény és egészségtudatos konyha várja az oda látogatókat. A gondosság megmutatkozik az alapanyag-vásárlásnál: az biodinamikus biogazdálkodásból származó tej, a fair trade minősítésű teák esetében is. A felhasznált tojást a boldogon kapirgáló youtyúkok adják, a zöldség és gyümölcslevek a maguk természetes finomságában kerülnek a palackokba.

Kedves színfoltjai a kávézónak a megvásárolható Fekete márkával fémjelzett bögrék, pólók, kávé különlegességek, és egyéb kávékészítéshez használatos eszközök. A rendszeresen fogyasztó vendégek megbecsülése érdekében indított hűségpont jutalmazás osztatlan sikernek örvend!

Jó volt látni az asztalokon díszelgő virágokat, a friss, szűrt vizet csatos üvegekben, melyet kedvére fogyaszthat a vendég. A szelektíven gyűjtött a szemét, a külön üveggyűjtő edények, a hulladékmentes üveg tejespalackok, valamint a kizárólag papír csomagolás a környezettudatosság jegyében zajlik.

A kávézóba már a nyitás pillanatától nagyon sokan érkeznek a közeli egyetemekről, irodákból, illetve a város eldugott kincseit kereső turisták közül. A harmonikus környezetet, a jó hangulatot mutatja a halk duruzsolás, az evőeszközök csörgése a finom ételek és italok fogyasztása közben.

fekete_2018febr.jpg